2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrácia-méter: az emberiség kevesebb mint fele szabad

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. január 26. 19:08, utolsó frissítés: 18:27

#b#Magyarországon #/b#gyengült a demokrácia, tünete: a zavargások. #b#Romániában #/b#felfelele mutató trend érvényesül. #b#[Freedom House 2007]#/b#


A 2006-os év azt bizonyította, az Európai Unió erőteljes hatást gyakorol a volt kommunista államokra Közép- és Kelet-Európában. A régió államaira általában érvényes, hogy javítottak politikai eljárásaikon, intézményeik átláthatóbbak, de előbbre léptek


a kisebbségvédelem, az alapvető polgári jogok biztosításaés a törvényesség erősítése terén is – áll a Freedom House független amerikai civil szervezet legfrisebb jelentésében. A FH 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.

Az EU-normák teljesítésének kényszere megakadályozta az új tagállamok visszaesését, még ha közülük többen is a gazdasági átalakulás miatti lakossági elégedetlenséggel és politikai megosztottsággal kellett szembenézniük – áll a jelentéshez fűzött kommentárban. A jelentés szerzői


Romániában felfele mutató trendet észlelnek,

amelyet az ország az uniós csatlakozás egyik feltételeként megszabott igazságszolgáltatási reformnak köszönhet.

Az ország a politikai és a polgári jogok érvényesülését kifejező mutatóra is 2-est kapott idén.

Globális szinten azonban aggodalomra ad okot a helyzet,

ugyanis a szabadnak minősített országok száma közel egy évtizede változatlan, és számos tényező arra utal, ez a trend nem is változik egyhamar.Számos régióban visszaesés volt tapasztalható – enyhén rosszabbul teljesített az ázsiai/csendes-óceáni térség és Afrika.

A volt Szovjetunió országainak többségében

az autoriter hatalom megszilárdulása volt tapasztalható. Három ország javított a minősítésén: Guyana belépett a szabad államok sorába, Haiti és Nepál a részben szabadok közé. Ugyanakkor Thaiföldet és Kongót visszaminősítették: korábbi részlegesen szabad státusukat „nem szabad”-ra kellett cserélni.

A világon a választási demokráciák száma ugyanannyi maradt: 123. A Freedom House szakértői szerint ugyanakkor a világ autoritárius hatalmai – Oroszország, Venezuela, Kína, Irán és Zimbabwe – visszavethetik a demokrácia terjedését, és az utobbi harminc év eredményeit veszélyeztetik.Azon államok, akiknek státusa ugyan nem változott, de kisebb pontszámot értek el 2005-höz képest, meghaladja azokét, akiknek sikerült növelniük a pontszámot. 33 ország kevesebbet, míg 18 ország több pontot gyűjtött össze, mint tavaly. Arch Puddington kutatóigazgató szerint ez már csak ezért is félelmetes, mert ezen országokban nagyrészt stabilnak mutatkoztak a demokratikus intézmények.

A visszaesők közé – Dél-Afrika, Kenya, Taiwan, Mexikó, Argentína, Brazília és a Fülöp-szigetek mellett –


Magyarországot is besorolják.

A stabil demokráciák közül, amelyekben visszaesés történt, kiemelték ezen kívül az Egyesült Államokat, Franciaországot és Olaszországot is.

A kutatás számos trendet feltérképezett, amelyek különböző világrészek országaiban a sajtószabadság csökkenését, a törvények erejének gyengülését, a korrupció növekedését és a kormányzati intézmények átláthatatlanságát eredményezték.

"Magyarországon enyhe visszaesés volt észlelhető az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt" – értékelt a kutató (összegző tanulmánya .pdf-ben letölthető a Freedom House honlapjáról).

A magyarországi demokrácia gyengülő tendenciájára utalt az elemzés szerint az, hogy olyan nagy arányú lázongásokra került sor, amelyek a legsúlyosabbak voltak az ország 1956-os szovjet megszállása óta. A "gyengülő demokrácia" értékelés másik tényezőjeként a tanulmány azt említi:


a zavargásokat megelőzően "kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc

miniszterelnök beismerését
arról, hogy a kormány hazudott a gazdasági teljesítményről és más kérdésekről".A 45 nem szabad országnak diagnosztizált állam közül nyolc a lehető legkisebb eredményt érte el. Kettő – Kuba és Észak-Korea – marxista-leninista egypártrendszer; kettő – Türkmenisztán és Üzbegisztán – posztszovjet diktatúra; Líbiában világi diktatúra, míg Szudánban radikális iszlámizmussal fúszerezett katonai ellenőrzésű kormány működik. Burmában szigorú katonai diktatúra van, míg Szomália nem működő ország.

Két olyan terület is van, amely a legrosszabb minősítést kapta: az egyik a kínai megszállás áldozata, Tibet, a másik Csecsenföld, ahol a muzulmán lakosság brutális gerillaháborút folytat az Oroszországtól való függetlenség kivívásáért – áll a jelentésben.

Forrás: freedomhouse.org, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS