2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nastase-Orbán egyezség készül a státustörvényről

szerk. 2001. december 17. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Románia főügyésze hétfőn bűnügyi vizsgálatot rendelt el az RMDSZ ellen, mert az SZKT hétvégi ülésén elénekelték a magyar himnuszt. Közben Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelentette: a státustörvény-tárgyaláson jelentős haladás történt.
Tanase Joita főügyész nyilatkozatát a bukaresti közszolgálati rádió idézte. A rádió szerint a bűnügyi kivizsgálást Románia felségjeleinek megsértése miatt rendelték el, a román büntetőtörvénykönyv 236. paragrafusa alapján. A passzus 6 hónaptól 3 évig terjedő büntetést helyez kilátásba az ország jelképeinek megsértéséért és meggyalázásáért.Az Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) küldöttei a testület december 15-i marosvásárhelyi értekezletének végén a román kormány végrehajtási utasításai elleni tiltakozásul tudatos szabálysértésként énekelték el a magyar himnuszt. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke a legfőbb ügyészi bejelentésre válaszolva kijelentette: annak, aki a bűnügyi vizsgálatot elrendelte, újra el kellene végeznie jogi tanulmányait. A politikus elutasította azt az állítást, hogy az SZKT küldöttei a magyar himnusz eléneklésével megsértették volna a román államot.


Markó elmondta: az RMDSZ csak akkor írja alá a romániai nemzetiségek képviselőinek azt a múlt heti kolozsvári nyilatkozatát, amely támogatja Románia csatlakozását az Európai Unióhoz, ha elfogadják az RMDSZ szövegmódosító javaslatait. Az RMDSZ-elnök emlékeztetett rá, hogy az RMDSZ képviselője szombaton azért nem írta alá a kolozsvári nyilatkozatot, mert annak megszövegezői merev álláspontra helyezkedve elutasították a módosítási javaslatokat. Markó szerint a nyilatkozat szövege felületes és dagályos.


Ha áttörésről még nem is lehet beszélni,

jelentős haladás történt a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos hétfői bukaresti találkozón -- jelentette ki hétfőn Németh Zsolt külügyi államtitkár, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes megbízottjaként tárgyalásokat folytatott Cristian Diaconescu külügyi államtitkárral, Adrian Nastase román kormányfő képviselőjével.A mostani találkozón megállapodás született arról, hogy hamarosan egyetértési nyilatkozatot dolgoznak ki és ezt a dokumentumot -- remélhetőleg még ebben az évben -- a két miniszterelnök írja alá Budapesten.

Cristian Diaconescu úgy fogalmazott, hogy nagyon közeli a megállapodás, de román részről továbbra sincsenek teljes mértékben meggyőződve arról, hogy a magyar törvény nem tartalmaz etnikai alapú diszkriminatív elemeket, és annak nincs területenkívüli jellege. A készülő egyetértési nyilatkozaton az "utolsó simításokat" is a két államtitkár végzi majd el, tárgyalásaik a tervek szerint Budapesten folytatódnak.


Hírforrások: MTI, Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS