2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Autonómiás referendum: demokratikus ujjgyakorlatok

szerk. 2007. február 12. 15:51, utolsó frissítés: 15:48

Súlytalanabb, mint egy hivatalos népszavazás, de ez az egyetlen eszközünk – mondja a "#b#belső népszavazás#/b#ról" az SZNT alelnöke.

Tíz háromszéki településen fejeződött be a hétvégén a Székely Nemzeti Tanács mozgóurnás szavazása, amelyen az „Akarja-e, hogy az ön települése az autonóm státussal rendelkező Székelyföldhöz tartozzék?” kérdésre válaszolhattak a szavazásra jogosultak. Lapinformációk szerint eddig az SZNT megbízásából 80 ezer szavazólap készült.

"Ha nem csupán véleményfelmérésnek szánják a szavazást, hanem eredményeit fel akarják használni más célokra is, a román állam megteszi a szükséges lépéseket", reagált a történtekre Traian Băsescu államfő, alkotmányellenesnek minősítve az akciót.

Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke lapunknak beszámolt: Árkoson, Málnáson, Bodokon, Oltszemen, Kálnokon, Köröspatakon, Kilyénben, Szotyorban, Szentivánlaborfalván és Bikfalván a szavazásra jogosult 5773 személyből 4699-en (81,6%) szavaztak, közülük 4652-en igennel (98,9%), 25-en nemmel (0,53%) – 22 szavazatot kellett érvénytelennek nyilvánítani.Gyergyóditró községben 3584 személyből 3569-en szavaztak igennel. Városi környezetben azonban nem áll olyan jól az SZNT ügye: Gyergyószentmiklós 35 körzetébõl eddig háromban fejeződött be a szavazás; a voksolók több mint 99%-a autonómia-párti – tájékoztatta lapunkat a helybeli népszavazási bizottság.


Sokan egyszerűen nem tudják, milyen jogaik vannak

Ferencz elmondta: az érvénytelen szavazatok azzal magyarázhatóak, hogy egyesek túlbuzgóságukban felírták nevüket is a cédulára, mások viszont egyszerűen elfelejtették kitölteni. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy rengetegen vannak, akik életükben nem szavaztak, akik nem voltak tudatában annak, hogy egyáltalán jogukban áll voksolni – fejti ki az SZNT-alelnök.


Kérdésünkre, hogy valamilyen módon ellenőrzik-e a mozgóurnás önkéntesek munkáját, kijelentette: szívesen látják a sajtó és civil szervezetek képviselőit megfigyelőként, de gyelőre nem történt hasonló megkeresés. Ugyanakkor úgy véli, egy belső népszavazásnál fel sem merül a csalás lehetősége, hiszen azzal a közösség önmagát csapná be.

A részvételi arány nagymértékben függ a szervezettségtől – tudósít az eseményről a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap. Helyi közösségekre bízni a lebonyolítást azzal a hátránnyal járhat, hogy volt település, ahol másodszor is felkeresték azokat a házakat, ahol nem találták otthon a lakókat, máshol egyszer is alig sikerült végigjárniuk a falut.

Szovátán mintegy ezren szavaztak a hétvégén – informálta Fodor Imre, az SZNT országos elnöke és Márton Zoltán, a marosszéki szervezet titkára a Krónika napilapot. A szavazók között több román nemzetiségű lakos is akadt; a szovátai ortodox lelkész, Mircea Horja arra buzdította híveit, nyugodtan fogadják a szavazóbiztosokat."De ugye megvédenek, ha meg akarnak verni? "

Hogyan viszonyul a helybeli román nemzetiségű lakosság az akcióhoz? Ferencz szerint ez egyénenként változik, egyesek nem kívánnak szavazni, de például Kilyénben több román lakos is nyíltan igennel szavazott, ahogyan magyarok is szavaztak nyíltan nemmel.

Az egyik málnásfürdői román nemzetiségű szavazópolgár kijelentette: „ha az autonómia jó önöknek, akkor nekem is jó, ezért mellette szavazok”. Egy román hölgy pedig megkérdezte: „Én mellette szavazok, de ugye megvédenek, ha meg akarnak verni?”. (Minderről Benedek Barna, a sepsiszéki SZNT elnöke tájékoztatta a Krónikát.)

– Nem egyezik mindenki véleménye, de a legfontosabb az, hogy mi mindenkihez megpróbálunk eljutni, mondja Ferencz. Épp ez az egyik oka annak, hogy mozgóurnás szavazást tartanak – illetve néhány településen vegyes formáról beszélhetünk, mivel állóurna is fel van állítva.400 ezer igen a végső cél

Az SZNT tervei szerint március végéig Székelyföld mind a nyolc székében megtartják a referendumot. Legalább 350-400 ezer támogató szavazatot szeretnének összegyűjteni, és az összeállított dokumentációt elküldik az EU fórumainak – többek között az Európai Bizottság részére. Szintén megkeresik az EU-tagországok nagyköveteit, a Băsescu államfő hivatalát.

Továbbá: új indoklással ismét parlament elé terjesztik az autonómiatörvényt, melynek az SZNT szerint nagyobb súlya lesz, ha a referendum eredménye támogatja meg a kezdeményezést. Másfél évvel ezelőtt két RMDSZ-politikus, Garda Dezső képviselő és Sógor Csaba szenátor nyújtotta be a parlamentben a kezdeményezést.


Jogilag nem sokat ér, de széles körű konzultációnak okés

Jogi szempontból érvénytelen a belső népszavazás – ez a Pro Európa Liga igazgatója, Haller István szakvéleménye . Ez a kezdeményezés "a népszavazás, a közmeghallgatás és a közvélemény-kutatás keveréke", magyarázta Haller, aki szerint az eredményt sem lehet egy referendum, hanem csupán egy széles körű konzultáció eredményeként bemutatni.
.
Mozgóurnákat egy valódi referendumon csak kivételes esetekben használnak, ha valaki indokolt esetben kéri – idézte a Krónika az emberjogi iroda vezetőjét. Haller különben megfigyelőként jelen volt a szovátai akción, és "demokratikus közvélemény-kutatási eszköznek" minősítette a kezdeményezést.

Ferencz Csaba egyetért azzal, hogy a szavazás formája miatt fennáll annak a veszélye, hogy a hivatalos szervek nem veszik komolyan a kezdeményezést. – A referendum valóban súlytalanabb, mint egy hivatalos népszavazás, de egyelőre ez az eszköz áll rendelkezésünkre. Két évvel ezelőtt hivatalos népszavazást kezdeményeztünk, de ezt a kezdeményezést elgáncsolták – emlékeztet az SZNT-alelnök.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS