2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pedig "az EU a cél, nem Szodoma és Gomorra"

Szin Péter 2001. december 21. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Emberjogi mozgalmárok ünneplik Romániában, hogy a bünteto törvénykönyv már nem tiltja a homoszexuális beállítódást. Közben az ortodox egyház továbbra is az ószövetségbol kölcsönzött képekkel ítélkezik.

A romániai homoszexuálisok helyzetéről Shirin Wheeler, a BBC News bukaresti tudósítója számol be. A törvénykönyv hírhedt 200. paragrafusát a Ceausescu-rezsim vezette be, és ezt felhasználva többezer meleg és leszbikus romániait zaklattak és zártak börtönbe. A törvénycikkelyt viszont csak tizenkét évvel a rezsim bukása után vonták vissza -- nem utolsó sorban az Európai Unió határozott nyomására.

A Heaven (Paradicsom) az egyik legújabb éjszakai klub Bukarestben, itt találkozik a város egyre magabiztosabb homoszexuális közössége. A klub novemberben, a 200-as törvénycikk eltörlése után nyílt meg, miután a tulajdonosok már nem tartottak a zaklatástól: a homokos-találkozók már nem minősülnek bűntettnek, ígyhát a vendégek határozottan vidámak.

"Igazán boldog vagyok, hogy van végre egy hely, ahol szórakozni, találkozni lehet" -- nyilatkozta az egyik vendég a BBC tudósítójának. Egy másik hozzátette: "Mindenkinek joga van a maga szabadságához, és ide tartozik a szexualitás is." A törvénycikkely elleni mozgalmat a romániai homoszexuálisok szövetsége, az Accept szervezte. A 200. paragrafus szerint a homoszexuális kapcsolat akár ötévi börtönnel is büntethető volt.A szervezet igazgatója, Andrei Coman szerint a törvényt csak azért változtatták meg, mert ezt az Európai Unió feltételként szabta ezt Románia majdani csatlakozásához. "A módosítás ténye korántsem jelenti azt, hogy az ország polgárai toleránsabbak lennének a romániai leszbikusokkal és melegekkel szemben. Viszont a ez a lépés jelentős előrelépés, bármi is volt az oka. Az állam végre kivonult az ember ágyából" -- tette hozzá.

Egy múlt évi felmérés szerint a román állampolgárok 86%-a nem szeretné, ha homoszexuális szomszédja lenne. A BBC tudósítója szerint a törvénymódosítás egyáltalán nem nyerte el a többség tetszését. "Nem volt jó ötlet módosítani a törvényt, szét fognak esni a családok" -- mondta egy bukaresti járókelő, egy másik hozzátette: "A homokos bagázs, az mind söpredék." A harmadik megkérdezett járókelő szerint "a döntés megfelelő és jó a társadalomnak, de morálisan rossz, mert ugye mi keresztények vagyunk."


Az ortodox egyháznak továbbra is jelentős a befolyása

Mikor a 200-as paragrafus parlamenti vitája tartott, az ortodox egyház hangosan és határozottan tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a törvénymódosítás veszélyt jelent Romániára és a család intézményére. A Szent Szinódus álláspontja szerint nem szükséges bebörtönözni a melegeket -- elég volna állami forrásból átnevelő programokat szervezni számukra. Ezzel szemben a másodvonalbeli papság továbbra is azon a véleményen van, törvénnyel és büntetéssel kéne fellépni a "homoszexuális propaganda" ellen.

Az egyház nem fogadja el a Heaven Club-hoz hasonló helyek létét, és azt a szellemiséget sem, melyet ezek a közösségek közvetítenek. "Szellemileg és testileg egészséges fiatal embereket szeretnénk, és mint minden civilizált ország, védenünk kell őket a sorozatosan bűnözők fertőzésétől" -- jelentette ki a Szent Szinódus szóvivője, Vincentiu Ploisteanu. Álláspontja szerint az EU nyomása a 200-as cikkely ügyében teljesen félrevitt megoldás: "Mi az Európai Unióhoz akarunk csatlakozni, nem Szodomához és Gomorrához" -- magyarázta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS