2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikor utazhatunk vízummentesen Amerikába?

szerk. 2007. március 30. 17:23, utolsó frissítés: 16:23

Ez afféle jutalom a "terrorellenes harc" támogatásáért, de sok macerával jár, és az USA-ban #b#kintragadók#/b# miatt lazán kútba eshet az egész.

Legkorábban április végén kezdődhet meg az amerikai törvényhozás két háza között az egyeztető vita arról az átfogó belbiztonsági törvénycsomagról, amelynek 501. cikkelye esetleg lehetővé teszi majd, hogy többek között a román és magyar állampolgárok idővel vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba.

Tekintettel arra, hogy a szóban forgó törvénycsomag - amely a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után alakult "9/11-es" bizottság végre nem hajtott biztonsági ajánlásainak megvalósításáról szól - rendkívül összetett, a képviselőház és a szenátus által külön-külön elfogadott, eltérő törvénytervezetek összehangolása hosszú heteket, de inkább hónapokat fog igénybe venni.

A két ház által összecsiszolt majdani végső törvényjavaslatból pedig korántsem biztos, hogy törvény válik, azt ugyanis még az elnöknek is alá kell írnia. George Bush már most kifogásolja a törvénycsomagnak a belbiztonsági dolgozók sztrájkjogát rögzítő pontját. Emiatt az egész csomagra elnöki vétó várható.Ha Bush mégis igent mond, akkor a törvény, és az abban esetleg szereplő 501. bekezdés végrehajtásához további időre lesz szükség, ami után a vízummentességre áhító országok elérhetik céljukat.

Az amerikai vízummentesség előszobájában Románián és Magyarországon kívül a következő államok várakoznak: Ciprus, Észtország, Csehország, Görögország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Dél-Korea.Szenátusi verzió: vízummentesség szigorú feltételekkel

Az említett belbiztonsági törvénycsomag képviselőházi változatában - amelyet az idén januárban összeült új összetételű kongresszus alsóháza a legelső törvényjavaslatként fogadott el - nem is szerepel a vízumprogram. A szenátus által 60-38 arányban, március 13-án elfogadott verzióban az 501. cikk rendelkezik "a vízummentességi program korszerűsítéséről".

A terjedelmes cikkely részletesen felsorolja mindazokat a biztonsági követelményeket, amelyeket a vízummentességre pályázó országoknak teljesíteniük kell: egyebek mellett okmánybiztonsági előírásokat, az ellopott és elveszett útlevelek bejelentésének kötelezettségét, információszolgáltatást az Amerikába utazókról és amerikai civil ruhás terroristaelhárítók (azaz "légi marsallok") jelenlétének engedélyezése a repülőjáratokon.

A vízummentesség kiterjesztésének ötlete George Voinovich ohiói szenátor javaslatára került be a törvénycsomagba. A befolyásos politikus annak idején úgy nyilatkozott: az Egyesült Államoknak szoros kapcsolatot kell fenntartania azokkal a baráti államokkal, amelyek segítik Amerikát a terror elleni háborúban, és ez a gesztus növelni fogja az érintett országokban az Amerika iránti jó szándékot.

>> Amerikai tervezet: vízummentesség az iraki támogatásért cserébe!

Csakhogy a cikkelybe Dianne Feinstein kaliforniai szenátor módosítójavaslata nyomán bekerült az is, hogy az aspiráns országoknak a biztonsági követelményeken túl további feltételeket kell teljesíteniük.

Az az ország kérelmezheti a vízummentességi státust, amelyik esetében a vízumkérelmek visszautasítási aránya a megelőző évben nem haladta meg a 10 százalékot, vagy a túltartózkodások aránya a megelőző évben nem volt magasabb egy kijelölt szintnél. Ezt a feltételt pedig egy-két ország tudja csak teljesíteni.

Annak megállapítására, hogy egy ország állampolgárai közül mennyien tartózkodnak jogellenesen az Egyesült Államokban a vízumuk által engedélyezett tartózkodási időn túl, a törvényjavaslat szerint repülőtéri kiléptetési rendszert fognak életbe léptetni a külföldiek nem kevesebb mint 97 százalékának ellenőrzésére.


Baljós precedens: bombával, vízummentesen

Feinstein már többször kifejezte aggodalmát a vízummentességi program feltételeinek tervezett lazítása miatt azután, hogy az elnök tavaly novemberben a tallinni NATO-csúcs alkalmából váratlanul bejelentette a program kibővítésének szándékát.

A Fehér Ház – közelebbről a belbiztonsági minisztérium – ugyanis olyan javaslatot dolgozott ki, amely a vízummentességi programhoz való csatlakozás törvényben rögzített feltételét - a vízumkérelmekre vonatkozó maximális 3 százalékos elutasítási arányt - megszüntetnék, illetve "rugalmasan" kezelnék cserébe azért, hogy az érintett országok a szigorúbb biztonsági követelményeknek megfelelnek.

Feinstein, akinek a szenátus jogi bizottsága tagjaként jelentős befolyása van a tervezet alakulására, közölte, hogy nem támogatja a jelenleg 27 országot érintő program kiterjesztését. Érvelése szerint ez ugyanis megnövelné a biztonsági kockázatot, és lehetővé tenné, hogy potenciális terroristák jussanak az országba.

A szenátor asszony rámutatott, hogy a vízummentességi programot kihasználva szállt fel az Egyesült Államokba tartó repülőgépre az azóta elítélt terrorista, Zacarias Moussaoui és a "cipőbombás" Richard Reid. Csak 2005 januárja és júniusa között az amerikai hatóságok 298 olyan hamis útlevelet koboztak el, amellyel a vízummentességet élvező országokból akartak beutazni Amerikába.


65%-os esély a törvény beiktatására

Maximilan Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke úgy látja, az elkövetkező öt hónapban le kellene, hogy záruljon az a sokfordulós folyamat, amelynek eredményeként beiktathatnák a törvényt a vízummentességi program kibővítéséről. Ha legkésőbb szeptemberig, tehát az augusztusi törvényhozási szünet utáni hónapban nem sikerül elérni ezt a célt, akkor később, a 2008-as elnökválasztási kampány sodrásában erre már egyre halványabb esély marad.

Teleki az MTI-nek azt nyilatkozta, 65 százalékos esélyt lát arra, hogy az egész folyamat lezárul öt hónap alatt.

A politikai elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nyugati ország nem éljenzi a vízummentességi kör kibővítését. Azt nem bánnák, hogy esetleg újabb országok kerüljenek be a programba, de azt már nem fogadják szívesen, hogy a beutazókkal kapcsolatos biztonsági feltételek az esetükben is jelentősen szigorodnának.


Alternatívák

Ilyen alternatív utat jelenthet az az alsóházi törvényjavaslat, amelyet az említett belbiztonsági csomagtól függetlenül nyújtott be Rahm Emanuel és John Shimkus illinois-i képviselő.

A vízummentesség korszerűsítéséről általuk március 15-én beterjesztett tervezet nem szab meg feltételként 10 százalékos vagy egyéb konkrét elutasítási arányt, e tekintetben "rugalmasságot" emleget. Viszont a fokozott biztonsági követelmények teljesítése mellett előírja, hogy az aspiráns országokban a megelőző években folyamatosan csökkenő tendenciájú legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

Ugyancsak önálló tervezetet terjesztett be március 7-én Phil Gingrey georgiai képviselő, aki viszont kibővítés helyett teljesen felfüggesztené a vízummentességi programot egy hatékony be- és kilépési ellenőrzési rendszer bevezetéséig. A politikus szerint egy minden külföldit ellenőrző automatizált be- és kiléptetési rendszert kell létesíteni, ezenkívül minden határátkelpn a beutazók biometrikus azonosítását lehetővé tevő berendezéseket kell felállítani.

Forrás: MTI, Gîndul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS