2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vízummentesség első próbanapja

szerk. 2002. január 07. 12:03, utolsó frissítés: 12:03

Több mint ezer román állampolgárt tartottak vissza a határállomásokon az elmúlt 24 órában, mert valamilyen iratuk hiányzott a kiutazáshoz.
Több, mint ezer román állampolgárt tartottak vissza a határállomásokon az elmúlt 24 órában, mert valamilyen iratuk hiányzott a kiutazáshoz.

Pontosan 1097 román állampolgárt tartottak vissza a határőrök az elmúlt napban, mert valamilyen okból nem feleltek meg a külföldre utazást szabályozó új törvényeknek. Az érintettek ezért nem hagyhatták el az országot. Az adatot a belügyminisztérium közölte vasárnap a Mediafax hírügynökséggel.

A december 1-én hatályba lépett sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy a külföldre utazó román állampolgár érvényes egészségbiztosítással, oda-vissza menetjeggyel és a külföldi tartózkodást fedező pénzösszeggel kell rendelkezzen. Például az Európai Unió Schengen-övezetében a vízummentes utazás feltétele, hogy a turista minden ott töltött napra 100 euróval, vagy érvényes meghívólevéllel rendelkezzék


Vasárnapra virradólag több olyan román állampolgárt tartottak vissza a határőrök, akik Magyarországra utaztak volna, de nem feleltek meg a kormányrendelet előírásainak -- közölte a határőr-főfelügyelőség. A Görögországba utazóknak a Promachonas görög határállomás őreivel gyűlt meg a bajuk: innen 50 román állampolgárt fordítottak vissza.

A visszautasítás oka, hogy a turisták többsége nem tudta igazolni, biztosított-e a szálláshelye Görögországban. Néhányukat azért nem léptették be a görög határőrök, mert meghívólevelüket olyan személytől kapták, akiknek nem lett volna joguk ilyen iratot kiállítani.

Az Európai Unió bel-és külügyminiszterei 2001 december 1-i tanácskozásukon egyetértettek abban, Románia teljesítette azokat az uniós előírásokat, melyek a vízummentesség feloldásához szükségesek. A vízummentesség a schengeni szerződést aláíró államokban érvényes: Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Izlandon, Luxemburgban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban.

Az utazás időtartama egy féléven belül az első belépéstől számítva maximum 90 nap lehet, ha valaki akár egy nappal is túllépi ezt a határidőt, az már illegális ottartózkodónak számít. Őt az ország hatóságai akár 5-10 évre is kitilthatják a schengeni államokból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS