2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akit kitiltanak, útlevelét is bevonhatják

Gyöngyi Annamária összeállítottaGyöngyi Annamária 2002. január 09. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

A kormány útmutatót adott ki a schengeni országokba utazóknak. Eszerint visszafordíthatnak a határon, ha "italos állapotban" vagyunk, vagy ha "figyelmességekkel" próbálunk kedveskedni a vámosoknak.
Jogi szabályozás

Az útmutató első részéből megtudható, hogy Románia alkotmánya az emberi jogok nemzetközi nyilatkozatával összhangban szabad helyváltoztatási jogot biztosít minden állampolgárának. De csak akkor, ha van náluk útlevél. Az is kiderül, hogy külföldi tartózkodás idején milyen segítséget kérhetünk a román konzulátustól -- az anyagi támogatást leszámítva. Az illegális határátlépés vagy az átlépési kísérlet három hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetést von maga után.


FeltételekJanuár 1-től kezdődően román állampolgárként félévente maximum 90 napot tartózkodhatunk schengeni országokban (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország). Ennek túllépését, azaz az illegális tartózkodást 5 és10 év közti kitiltással büntetik a schengeni országok hatóságai. Ugyanakkor kitoloncolás esetén a román hatóságok az útlevelet három évre megvonhatják.

Ugyancsak kitiltással büntetik az illegális munkavállalást. Munkavégzés kizárólag munkavállalási engedéllyel történhet, amely az illető országok bukaresti nagykövetségein szerezhető be. A már valamely schengeni országban tartózkodó román állampolgár helyben nem igényelhet tartózkodási vagy munkavállalási engedélyt, illetve nem kérheti egy korábban megkapott vízum meghosszabbítását sem.

A schengeni országokba való belépéskor feltétlenül szükséges a helyi rendőrségen való bejelentkezni, ennek határideje országonként változik, általában a belépéstől számított
három munkanapon belül kell megtörténnie.


Ami elengedhetetlen a schengeni területre való beutazáshoz:
-- legalább 6 hónapig érvényes útlevél, kivéve Dániát, ahova elég a 3 hónapos érvényesség
-- az illető személy ne legyen kitiltva valamely schengeni országból
-- egészségügyi biztosítás
-- gépjármű-biztosítás (zöldkártya)
-- a gépjármű jó technikai állapota
-- amennyiben utazási iroda által szervezett kiránduláson veszünk részt, szükségesek a turisztikai szolgáltatást igazoló iratok

A schengeni terület külső határainál a határőrségnek jogában áll visszafordítania bármely román állampolgárt, akinek nincs érvényes útlevele (ha rongálódott, hamisított), nem rendelkezik a megfelelő anyagi fedezettel (készpénz valutában, hitelkártya vagy utazási csekkek), nincs egészségügyi biztosítása vagy oda-vissza menetjegye. A határőrség visszafordíthat abban az esetben is, ha a gépkocsi nincs megfelelő technikai állapotban vagy nincs biztosítása, illetve ha az illető személy ki van tiltva az adott országból.

A még nem EU-tag államok esetében, amelyek közül néhány tranzitország a schengeni terület felé, ugyanezen feltételek érvényesek.


Az utazás előkészítése

című fejezetben az útmutató azt tanácsolja, ellenőrizzünk minden iratot indulás előtt, az útlevél mellett a gépkocsi iratok érvényességét, a jogosítvány meglétét is. Amennyiben nem saját autóról van szó, elengedhetetlen egy olyan dokumentum, amely igazolja, hogy a járművet kölcsönkaptuk (hitelesített nyilatkozat, kölcsönzési szerződés). Az elengedhetetlen egészségügyi biztosítás mellett (amely a tartózkodás teljes idejére szó) esetleges vagyon- és életbiztosítási szerződések is jól jöhetnek.

A schengen-útmutató készítői egy külön fejezetet szentelnek annak, hogy különböző hasznos tanácsokkal lássák el az utazni vágyókat. Itt kiderül mit kell feltétlenül tudnunk, mit kell és mit nem szabad tennünk illetve az is, milyen feltételek mellett vásárolhatunk fegyvert egy schengeni államban. Lehetőleg ne keveredjünk kábítószer-ügyekbe! Arra is felhívják a figyelmet, hogy mosolyogva illik köszönni bárkinek, mielőtt kérünk tőle valamit, illetve hogy ne szórjuk szét a cigaretta-csikkeket.További segítségként szolgálhat az arra vonatkozó tanácsadás, hogy mit kell tenni baleset, betegség, elhalálozás vagy lopás esetében. A mellékletek is hasznosnak bizonyulhatnak: fontos romániai telefonszámok, határátlépő helyek címei, a schengeni országok román nagykövetségeinek címei, a vízummentesen látogatható országok listája, a Turisztikai Minisztérium nyugati országokban található információs irodáinak listája található, illetve néhány hivatalos adat a schengeni országokról.


Ha mi vagyunk elégedetlenek,

ennek nyugodtan hangot adhatunk, a határőrség vezetőjénél, a megyei rendőrfelügyelőség vezetőjénél, vagy a határőrség főparancsnokságán, a 01/3121189 és 01/4138963 telefonszámokon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS