2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte kifogyóban az útlevél

összeállítottaSzin Péter 2002. január 11. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Egyre többen várnak Románia-szerte hiába régi vagy új típusú útlevélre. Több helyen elfogyott a régi útiokmány, és még nem érkezett szállítmány az újból. A schengeni határokon eddig 161 román utazót nem engedtek át.
Több megyében útlevél-krízis van kialakulóban -- jelentik a Mediafax hírügynökség tudósítói. A belügyminisztérium lakosságnyilvántartó osztálya máris felhívásban kéri mindazokat, akiknek nem halaszthatatlanul sürgős külföldre utazni, halasszák el útlevélkérelmük beadását. A vízummentesség első tíz napja alatt egyes megyékben megháromszorozódott az útlevélkérők száma -- így akiknek valóban szükséges lenne nyugatra utazni, nem jutnak időben útlevélhez.

Aradon egyre többen adnak le útlevélkérvényt. Ioan Ganda rendőrezredes, az útlevélszolgálat vezetője a hírügynökségnek elmondta, az aradiaknak még egyszer meg kell jelenniük az útlevélosztályon, hogy a régi és az új útlevél közti árkülönbséget befizessék. Naponta több mint száz ember áll sorba Aradon, hogy még a régi útlevélre adjon le kérést. Az ügyosztályon dolgozók elmondták, nem mindenik kérelmezőnek jut ilyen útiokmány, mert raktáron csak 200 darab maradt.

Fehér megyében is szűkös a raktárkészlet. Csütörtöktől csak valóban halaszthatatlan esetben fogadnak el sürgősségi útlevélkérelmeket: megvizsgálják a kérvényeket, és ennek függvényében döntenek arról, kiadják a sürgősségi útlevelet vagy sem -- nyilatkozta Daniela Grigoras, a megyei lakosságnyilvántartó kapitánya. A Fehér megyei központhoz napi 120 kérvény fut be.

Konstanca megyében a lakosságnyilvántartó központban elfogyott a régifajta útlevél. A központ vezetője, Petre Tudor úgy nyilatkozott, pénteken bocsátják ki az utolsó útleveleket azoknak, akik sürgősségi eljárást kértek. A megyei központnál átlagban napi 100-120 személy kér útlevelet. Tudor elmondta, lehetséges, kapnak még egy kisebb adag útlevelet, hogy a január 3. és 8. között sürgősségileg útlevelet kérőket kiszolgálhassák.

Szatmár megyében a rendőrség csak nagy nehezen tudja kiszolgálni az útlevelet igénylőket. Az útlevélosztály vezetője, Nicolae Filimon elmondta: naponta 200 kérvény fut be a hivatalba. Ráadásul náluk a régi típusú útlevélhez való igénylő-űrlappal is gond van, csak ezer darab van raktáron. Filimon azt kéri a szatmáriaktól, csak akkor igényeljenek útlevelet, ha halaszthatatlan az útjuk.

Szebenben is megugrott az útlevelet kérők száma. Az utóbbi napokban a városi útlevélosztályon előfordult, hogy százan is igényeltek útlevelet, ezért a raktárkészlet 480 darabra apadt. A temesvári útlevélosztályon ennél is rosszabb a helyzet, itt csak 100 darab okmány van raktáron, de ehhez képest naponta 100 ember kér útlevelet.Negyedéven belül indul országosan a gyártás

A belügyminisztérium központi lakosságnyilvántartó osztálya csütörtökön közleményt adott ki, melyben a lakosságot igyekszik megnyugtatni a hírrel, mely szerint a lehető legrövidebb időn belül felszerelik Bukarestben az új útleveleket nyomó gyártósort, és három hónapon belül országszerete a nagyvárosokban is megindul a gyártás. Másrészt a jelenleg használatos, bordóvörös borítójú útlevelek a lejáratig korlátlanul érvényesek, és tulajdonosaik korlátozás nélkül utazhatnak a schengeni országokban.

Az elegendő mennyiségű új útlevél már közvetlenül év elején rendelkezésre kellett volna álljon. Ennek egyik akadálya az volt, hogy ROM-ról ROU-ra változott január 1-től Románia nemzetközi azonosítója. Az új útleveleket a német állami nyomda készíti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS