2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztette Nagy Zsoltot Băsescu

szerk. 2007. június 11. 14:29, utolsó frissítés: 14:15

A Cotroceni-palota #b#szűkszavú közlemény#/b#ében mindössze az áll, hogy az RMDSZ-es miniszter ellen büntetőjogi vizsgálat folyik.

Ma az államelnök aláírta, majd a elküldte a Hivatalos Közlönyben való megjelentetésre a Nagy Zsolt informatikai miniszter felfüggesztésére vonatkozó rendeletet. A cotroceni-i palota által kiadott, szűkszavú közleményben az előbbieken kívül az áll, hogy az RMDSZ-es miniszter ellen büntetőjogi vizsgálat folyik. A vád: nemzetközi bűnszövetkezet támogatása.

A Nagy Zsolt elleni büntetőjogi eljárás április 27-én kezdődött; Kövesi Laura főügyész április 29-én hivatalosan értesítette Nicolae Văcăroiu ideiglenes elnököt a miniszter ellen kezdeményezett eljárásról.

Bár a miniszteri felelősségre vonatkozó 115/1999 törvény értelmében
az államelnök felfüggesztheti

a vizsgálat alá helyezett kormánytisztségviselőket, Văcăroiu nem élt ezzel a jogával. Nagy Zsolt kapcsán a kémbotrány néven elhíresült privatizációs ügyletek kapcsán vizsgálódnak. A miniszter egyik tanácsadója ellen vádat emeltek, akárcsak a magánosításokban érdekelt Credit Suisse First Boston egyik munkatársa ellen, de ők február elején szabadlábon távozhattak a vizsgálati fogságból.

Nagy Zsolt illetve a szintén vádlott, volt gazdasági miniszter Codruţ Şereş körül tavaly november óta vizsgálódik az ügyészség; az elején még hazaárulás is szerepelt a vádak közt, ez azonban végül kikerült a vádiratból.

Nagy helyzete sokáig bizonytalan volt, mert hivatalban lévő miniszter ellen eljárást csak azt követően lehet megkezdeni, hogy az államelnöki hivatalban működő különleges bizottság is megvizsgálja a bizonyítékokat. Ez a döntés hónapokon keresztül váratott magára, végül március 19-én


engedélyezték a vizsgálat elkezdését.

A bizottság nem javasolta az ügyészi vizsgálat ejtését, de nem tudott állást foglalni azzal kapcsolatosan sem, hogy van-e megalapozott gyanú a miniszterrel kapcsolatban. Ezért is fogalmaz úgy az akkor kiadott közlemény: a bizottság az ügyészi vizsgálat folytatását javasolja, akár büntetőjogi vizsgálat indításával, akár anélkül.

Szekuritáté-féle gondolkodásmód uralkodott el az államelnökön – nyilatkozta felfüggesztése kapcsán a szatmárnémeti City Rádiónak Nagy Zsolt. „Ma, amikor azért mentem el az ügyészségre, hogy tanulmányozzam az úgymond ellenem szóló bizonyítékokat, meg kellett állapítanom, hogy koholmányokról van szó. Szó sincs semmiféle, általam elkövetett tettről.

Más emberek telefonbeszélgetéseit volt alkalmam olvasni, szövegkörnyezetből kiragadott értelmezéseket láttam. Az államelnöki hivatal 10 perccel az ügyészségre való bemenetelem előtt adta ki a közleményt. Egyértelműen titkosszolgálati, szekuritáté módszerekról van szó. Talpeş volt szekuritáté-ezredes lett az államelnök jobbkeze.” Nagy szerint


politikai bosszúról van szó,

hiszen az RMDSZ a hétvégi SZKT-n kijelentette: nem fogja támogatni a demokraták kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát.

Ami a felfüggesztésével kapcsolatos procedúrát illeti, Nagy elmondta: a felfüggesztés legfennebb 45 napig tarthat, ha addig nem oldódik meg az ügy – ez pedig valószínűtlen a román törvényszékek tempóját ismerve – automatikusan felmentik a tisztségből.

Nagy az RMDSZ-től tette függővé, hogy lemond-e tisztségéről még a 45 napos határidő előtt. Ami utódját illeti, Nagy Zsolt elmondta, Porcsalmi Bálint az egyedüli RMDSZ-es államtitkár az Informatikai és Távközlési Minisztériumban, így ő kézenfekvő megoldás lenne a tárca ideiglenes vezetésére. Erről azonban a miniszterelnök dönt.

Az RMDSZ alaptalannak tartja

a Nagy ellen felhozott vádakat, a szövetség továbbra is határozottan támogatja őt - jelentette ki Markó Béla hétfőn.

A miniszterelnök-helyettes rossz pillanatban hozott rossz döntésnek nevezte Nagy felfüggesztését és leszögezte, Nagy Zsolt ügyében az elmúlt hónapokban nem jelentek meg újabb elemek, így érthetetlen és felháborító az államfő lépése.

„Amennyiben az államelnök fel akarta függeszteni a minisztert, megtehette volna akkor, amikor elkezdődött ellene az ügyészségi eljárás. Nem értjük, miért pont most hozott ilyen döntést” – mondta az elnök.

Az RMDSZ kiáll minisztere mellett – nyilatkozta Kelemen Hunor ügyvezető elnök is a bejelentést követően.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS