2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy texasi elefánt az Európa porcelánboltban

2007. június 12. 12:09, utolsó frissítés: 11:20

Bush leuramozta a pápát, zavarba hozta Angela Merkelt, és bár Szófiában fordított amerikai zászlókkal fogadták, lazán megköszönte druszájának a vendéglátást.

Nyolcnapos európai körútja során az amerikai elnök ismét rászolgált a hírnevére, emellett néhány malőr is színesítette a kontinens országaiban tett látogatásait.

A Vatikánban megerősítve látták a George Bushról alkotott sztereotípiákat, amidőn a pápa magánkihallgatáson fogadta a tengerentúlról érkezett vendéget. Bushról köztudott, hogy ráförmed újságírókra, ha azok nem kellően udvariasan szólítják meg. Nos, ehhez képest


az elnök lazán csak "Yes, Sir"

(Igen, uram) fordulattal válaszolt XVI. Benedek egy kérdésére, ami láthatóan megütközést keltett a vatikáni prelátusok körében. (A pápa protokoll szerinti megszólítása Szentséged, angolul Your Holiness.)Bush családja ugyan Connecticutból, vagyis a keleti partról származik, ám az ifjabb George hosszú ideig Texasban élt (ahol kormányzó is lett). Így volt alkalma elsajátítani a "vadnyugati" allűröket, amelyekről a Vatikánban is tanúságot tett.

A katolikus egyházfővel folytatott beszélgetés során például keresztbe tett lábbal ült XVI. Benedekkel szemben, ami szintén homlokráncolást váltott ki a jelenlévőkben - írta másnap a La Repubblica.

Bush a németországi G8 találkozón is zavarba hozta némely szokatlan húzásával Angela Merkelt, a csúcs házigazdáját és a fórum többi részvevőjét. Julia Fischer fiatal hegedűművész fellépése - aki Beethoven és Mendelssohn művekkel szórakoztatta az állam- és kormányfőket - olyannyira föllelkesítette az amerikai elnököt, hogy


már az első tétel után tapsolni kezdett.

Rövid tétovázás után a csúcs többi részvevője is udvariasan tapsolt - jól tudva, hogy versenyművek és szonáták esetében csak az utolsó tétel után illik tetszést nyilvánítani. Ráadásul a hangverseny végén Bush elismerően megpaskolta a fiatal hegedűművész vállát.

A kínos közjátékokhoz járult az átlagosnak mondható balszerencse, amely gyakran éri Európában a tapasztalatlan amerikai turistákat. A szokatlan német koszt megfeküdte Bush gyomrát Heiligendammban: napokon át rosszullét kínozta, arca a szokottnál sápadtabb volt. Francia kollégáját, Nicolas Sarkozyt például a tervvel ellentétben szállodai lakosztályában volt kénytelen fogadni -


jótékony közelségben a fürdőszobához.

Rómában azonban még a hazai minőségben is csalódnia kellett az amerikai államfőnek. A Vatikánból az amerikai nagykövetségre tartva meghibásodott az elnöki limuzin motorja. Bush kénytelen volt perceken át az elsötétített ablakú kocsiban üldögélni. Amikor aztán végre magához tért a jármű, újabb előre nem látott kellemetlenség történt: a páncélozott kocsi nem fért be a nagykövetség kapuján. Az elnök kénytelen volt kiszállni, és gyalog bevonulni a képviseletre.

Szófiában más jellegű malőr "színezte" Bush látogatását: az utcai oszlopokra és a házakra vasárnap kitűzött csillagos-sávos zászlók túlnyomó részén a csillagos rész az előírással ellentétben nem a bal felső, hanem a jobb felső sarokban volt. "Szófia


megfordított amerikai zászlókkal köszönti

George W. Busht" - írta hétfőn gúnyosan a Trud. A bolgár államfői hivatal illetékesei a lobogózással megbízott magáncégre mutogattak, az viszont arra hivatkozott, hogy "zászlófronton" mindent egyeztetett a szófiai amerikai követséggel. A képviselet illetékese nem volt hajlandó kommentálni a dolgot, ám hétfőn délig a köztéri lobogók túlnyomó részét kicserélték.

A bolgár partnerével tárgyaló Bush számára megkönnyítette a közvetlen hangnemet, hogy Parvanov keresztneve azonos az övével: Georgi. "I call him George, and he calls me George" (Györgynek szólítom, és ő is Györgynek szólít engem) - tréfálkozott Bush, amikor a két államfő megjelent a vasárnap délutáni közös sajtóértekezleten. Hasonló hangnemben fejezte be a tájékoztatót: "George, thanks for having me" (György, köszönöm, hogy nálad lehettem).

Forrás: MTI/dpa/AP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS