2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Briliáns agysebész vezette brit terrorsejt?

2007. július 04. 11:13, utolsó frissítés: 10:38

Végképp le kell számolni azzal az előítélettel, hogy a merényletre vetemedő radikálisok #b#alacsony végzettségű#/b#, a szabadelvű társadalomban beilleszkedni nem tudó egyének.

A múlt heti londoni és glasgow-i merényletkísérletek elkövetőinek társadalmi háttere csöppet sem felel meg annak a képnek, amelyet brit illetékesek rajzoltak meg a tavaly júliusi halálos robbantások nyomán az iszlamista bűnözőkről.

Az akkori felfogás szerint, amelyet megerősíteni látszott néhány, azóta őrizetbe vett iszlamista összeesküvő életrajza, az elkövetők brit földön született radikálisok, akik többnyire alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, és a szabadelvű társadalom kellős közepén egy radikális eszmekör felé fordultak. Ez a kép azonban finoman szólva is nem vág egybe a péntek óta lefogott nyolc potenciális merénylőével.


Utóbbiak mindnyájan orvosok,

vagy pedig kapcsolatban állnak a gyógyító hivatással. Évek óta dolgoztak nagy-britanniai kórházakban, ahol emberek gyógyítása, életek megmentése a központi feladat. Vajon miként lehetséges, hogy ilyen hivatást választó emberek igent mondjanak mások elpusztítására? - erre a kérdésre egyelőre a Scotland Yard sem tudja a választ.Az őrizetbe vettek egy része Szaúd-Arábiában született, ketten indiaiak, s akad köztük palesztinai születésű is. Egyikük Irakban szerezte orvosi diplomáját, s tavaly óta él Angliában.

A brit belső elhárítás (MI5) az utóbbi években elsősorban a huzamosabb ideje brit földön élő, illetve brit állampolgárságú gyanúsítottakra összpontosította a figyelmét. Ennek során az elhárítás soraiban dolgozó munkatársak létszáma csaknem megkétszereződött 2001 óta. Az MI5 számos regionális irodát nyitott, hogy rajta tarthassa a szemét a mintegy 1600 radikális iszlamistán, akiket azzal gyanúsít, hogy bel- és külföldi támadásokra szőnek összeesküvést. A múlt heti esetek azonban megmutatták, mennyire nehéz lefülelni a gyanúsítottakat, mielőtt végrehajtják tervüket.


"A profil azt mutatja, hogy nincs tipikus profil" -

fogalmazott egy biztonsági szakértő. Egyúttal cáfolta, hogy a hazai elkövetőkre történő összpontosítás elterelte a hatóságok figyelmét a nem brit állampolgárságú potenciális tettesekről. "Nem származásuk vagy etnikai hátterük alapján osztályozzuk az egyéneket, a besorolás kritériumát hírszerzési adatok képezik, amelyekből kiderül, mire készülnek" - tette hozzá.

Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a militáns iszlamizmus követői széles társadalmi palettáról toborzódnak: dologtalan léhűtők és kisstílű bűnözők éppúgy akadnak közöttük, mint tehetős emberek és egyetemi végzettségű értelmiségiek.

"Nem meglepő, hogy művelt személyek is bekapcsolódnak a hálózatba - vélekedik Peter Neumann, a londoni King's College biztonsági elemzője. - Egyszerűen hamis az a sztereotípia, miszerint az iszlamista körök tagjai mind hátrányos helyzetű, tanulatlan, az átlagos jövedelemnél kevesebbet kereső és hasonló emberek. A tények az ellenkezőjére vallanak:


a merényletek elkövetői között nagy számban találunk magasan képzetteket,

akik egzakt tudományban szereztek képesítést: vegyészek, fizikusok, orvosok, mérnökök. Mohamed Atta, a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelője várostervező mérnök volt."A londoni belvárosban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantások főszervezőjének a 26 éves Mohamed Ashát tartják, akit Angliában, az északra vezető M6-os autópályán tartóztattak fel és vettek őrizetbe feleségével együtt a glasgow-i merényletkísérlet után. Ő Stoke-on-Trent kórházának


"briliáns tehetségű agysebésze"

volt a brit sajtó értesülései szerint. Az Evening Standard, London esti napilapja kedden azt írta: Asha április végén előadást tartott a Brit Idegsebészeti Társaság jubileumi 150. közgyűlésén Londonban, és a szakma képviselői "felállva ünnepelték". Asha szaúd-arábiai születésű palesztin, aki Jordániában nőtt fel, elit iskolákban tanult és jordániai útlevéllel utazott.

A keddi The Sun úgy tudja: Asha volt a fő mozgatója annak az al-Kaida-tervnek, amely gyanú felett álló külföldi orvosok toborzását és nagy-britanniai munkába állítását célozta. Az Evening Standard elhárítási forrásokból származó értesülése szerint az al-Kaida terrorhálózat akár 12 orvost is elhelyezhetett NHS-kórházakban.

Orvos volt a glasgow-i merényletkísérlet mindkét iraki származású elkövetője, az is, akit súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, miután a pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee, amellyel be akartak hajtani a repülőtér utascsarnokába, nem robbant fel, de kigyulladt. A 90 százalékos égési sérülést szenvedett merénylőjelöltet abban a Glasgow-hoz közeli kórházban ápolják, amelyben dolgozott. Társa, akit sértetlenül vettek őrizetbe, szintén itt dolgozott rezidens orvosként. Róla az Evening Standard által megszólaltatott egyik kollégája azt mondta: többször látták, amint


munkahelyén arab és iszlám honlapokat tanulmányoz.

A lap szerint egyébként a két glasgow-i merénylő szinte pánikszerűen próbálta végrehajtani a repülőtéri támadást, mert tudták, hogy a rendőrség a nyomukban van. A rendőrök állítólag a londoni pokolgépekhez kapcsolt, gyújtószerkezetnek szánt mobiltelefonokban találtak rá azokra a telefonszámokra, amelyek elvezették őket a skóciai merénylet tervezőihez. A keddi The Daily Telegraph értesülése a terroristák az egyik londoni pokolgépre gyújtószerkezetként elhelyezett mobiltelefont kétszer, a másikat négyszer hívták, de műszaki problémák miatt egyik sem lépett működésbe.

Forrás: MTI/Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS