2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki lehetne az új informatikai miniszter?

szerk. 2007. július 11. 13:42, utolsó frissítés: 13:22

Egyre biztosabb, hogy az RMDSZ-nek új embert kell javasolnia a felfüggesztett Nagy Zsolt helyett. Körülnéztünk, kik lehetnének esélyesek.


Az ún. „kémügyben” indult vizsgálat miatt pontosan egy hónapja függesztette fel Nagy Zsoltot Băsescu; a jogszabályok szerint legfennebb 45 napra függeszthet fel az államelnök egy minisztert. Tehát ha az elkövetkező két hét alatt nem születik döntés az ügyében, akkor menesztik.

Persze kicsi a valószínűsége annak, hogy az ügy ennyire rövid idő alatt megoldódik; a hazai bíróságok malmai lassan őrölnek, és csak akkor van reális esély a pozitív végkifejletre, ha maga az ügyészség vonja vissza az ügyet – implicite beismerve, hogy az általuk gyűjtött nyomozati anyagban nincs semmi terhelő Nagy Zsoltra nézve.


Érthetően maga Nagy sem optimista. Lapunknak egy korábban adott interjúban azt mondta, nem biztos hogy kivárja a 45 napot, előfordulhat, hogy még azelőtt lemond.

Jelenleg Borbély László régiófejlesztési miniszter vezeti ideiglenesen az informatikai tárcát; az RMDSZ-en belül közben nagy gondban vannak, hogy kit jelöljenek az IT-minisztérium élére.

A következőkben felsorolunk öt romániai magyar politikust, illetve szakembert, akik sikeresen vezethetnék a minisztériumot a választásokig hátramaradó szűk másfél évben.


Winkler Gyula

kézenfekvő választás lehet: RMDSZ-berkekből származik és miniszteri tapasztalata is van, lévén, hogy 2004-től idén tavaszig külkereskedelmi miniszter volt (a kormányátalakítás után ugyanezt a feladatkört államtitkárként látja el).

Jó külkereskedelmi szakembernek tartják, informatikai miniszterként valószínűleg nem jelent majd gondot számára az adminisztráció, és az üzleti szférával is könnyedén tartja majd a kapcsolatot.

Komoly hátrányt jelent viszont, hogy az IT-hez nem konyít. Ellenérv, hogy nagy projektekkel már amúgy sem lenne idő előhozakodni, most már csak a megkezdett programok adminisztrálása a feladat.

Negatívum még, hogy Winkler vitathatatlan szakértelme mellett arctalan politikus. A karizma hiánya persze előnyére válhat: 2004-es kormányzati szerepvállalása óta úgy tűnik, a román politikai estabilishment teljesen befogadta.

Kérdés továbbá, hogy a külkereskedelmi államtitkár EP-jelöltsége mennyire kavar be a miniszteri munkának. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban az SZKT által véglegesített választási lista módosulni fog, valószínűleg nem Winkler előnyére.


Tamás Sándor

A Kovászna megyei képviselő az RMDSZ feltörekvőben levő új nemzedékének tagja. Bátor és innovatív politikusnak tartják, aki ügyesen keveri a nemzetibb szólamokat a nagypolitikában használatos, diplomatikus fanyelvvel. Piros csillagot jelent számára kackiás bajusza – a tévénézők imádnák.

Viszont fekete pontot kap amiatt, hogy nem rendelkezik komolyabb üzleti tapasztalattal, és az információtechnológiával is párhuzamos.


Ádám Gábor

két teljesítményorientált civil szervezetnél – az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjánál, illetve korábban a Soros Alapítványnál – komoly szervezetvezetési tapasztalatot halmozott fel.

A végzettsége is passzol, hiszen a kolozsvári Műszaki Egyetem automatizálás szakán szerzett mérnöki diplomát. További érv, hogy követi a politikai eseményeket.

Egyedüli gyenge pontja, hogy nem politikus, hanem civil: az RMDSZ belső, szervezeti szempontjából azonban kétséges, hogy megéri-e a „saját” ember helyett egy független szakértőt javasolni, beültetni a kabinetbe egy olyan embert, aki nem rajong az RMDSZ-es alfahímekért.

Ugyanakkor a közvélemény várva-várt nyitásként értelmezhetné a független civil bevonását, emiatt az RMDSZ bónuszt kaphat. És ami még fontosabb: Nagy Zsolttól eltérően minimális presztízsveszteséggel, gyorsan be lehetne áldozni Ádámot, ha valami zűr adódik.


Teszári Zoltán

az RCS&RDS telekom-cég tulajdonosa; több, mint 200 millió dollárra rúgó vagyonával a leggazdagabb romániai magyar. Ha belépne a politikába, ő lenne a romániai magyarok Kóka Jánosa. De eddig erre semmilyen jel nem mutat: Teszári csak egészen kivételes esetben nyilatkozik sajtónak, interjút egyáltalán nem ad, közéleti szerepvállalása nulla.

Ki legyen az új IT-miniszter?


Épp ezért nehezen hihető, hogy Teszári belevágna a Nagy Zsolt után maradt projektek gründolásába egy olyan kormányban, mely egy ideje kártyavárhoz hasonlít.

További probléma, hogy a miniszteri tárca esetleges elfogadása előtt Teszárinak ki kell majd küszöbölnie az összeférhetetlenséget cégtulajdonosi, illetve miniszteri funkciója közt (az RCS&RDS internet-, telefon- és kábeltévé-szolgáltatásban is utazik).

Viszont nem vitás, hogy nála jobban senki nem ismeri a hazai IT-szektort – elvégre nagyrészt ő építette fel.


Csenteri Levente

a Magyar Telekom romániai leányvállalatának, a Combridge-nek az igazgatója, mely EUfonika márkanév alatt szolgáltató-választásos telefóniát működtet. Amúgy mérnöki, illetve közigazgatási tanulmányokat folytatott, és egyike azoknak a romániai magyaroknak, akik sikeres magyarországi pályafutás után hazatértek.

Szakértelme és tapasztalata is meglenne a miniszteri tárca vezetéséhez – politikához valószínűleg nem sokat ért, de szakmailag mindenképp kihívás lenne számára egy miniszteri bársonyszék.

Egy esetleges felkérés esetén az RMDSZ-vezetőségnek ugyanazokkal az előnyökkel, illetve hátrányokkal kell számolnia, mint például Ádám Gábor esetében: kapnak egy olyan szakembert, aki megállja a helyét, akit bármikor fel lehet áldozni, azonban aki a legkevésbé sem hajlandó majd hajbókolni nekik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS