2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tusványosról idén utoljára: a jó, a rossz meg a más

lejegyezte: Balázsi-Pál Előd 2007. augusztus 28. 14:35, utolsó frissítés: 2007. augusztus 27. 18:30

Az elmúlt hónap elegendő időt adott a szervezőknek, hogy átgondolják: mit kellene másképp csinálni. Derzsi László, Szilágyi Zsolt és Ilyés Szabolcs válaszol szabadegyetemes #b#alapkérdéseink#/b#re.
Sokáig vártunk, míg a megkérdezett szervezők közül mindenki válaszolt kérdéseinkre. A téma mégsem vesztett aktualitásából, hiszen a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor jövőjét tervezők válaszoltak, és hogy Tusványos jövőben is lesz, az nem lehet kérdés. Hogy akkor miért kérdeztünk rá arra is, hogy milyen volt? Mert ebből lehet leszűrni, milyen kellene legyen.


Mi volt a legjobb?

Ilyés Szabolcs, az ErGo Egyesület elnöke: Az idei Tusványoson a hangulat kitűnő volt. Igazi találkozási pontnak számított ez a rendezvény. Egyre több olyan előadás van, amely nem elbeszélés egymás mellett. Volt tartalma a rendezvénynek. Egyre aktívabb az igénye az újgenerációs stábnak, hogy erdélyibb, még nyitottabb legyen a rendezvény.Derzsi László, főszervező: Az idei Tusványoson voltak valószínűleg a legtöbben 2000 óta. Számításaink szerint 3000 állandó táborlakó volt (beleszámolva a sátorozókat és a városban megszálltakat is), összesen pedig kb. 25 000 ember vett részt a különböző rendezvényeken. Ez önmagában véve is megadta a rendezvénynek a hangulatát, ugyanis Tusványos nemcsak szabadegyetem, hanem diáktábor is.


Az idei rendezvény pozitívuma, hogy a program összeállításában több partnerszervezet volt jelen, a már hagyományos partnernek számító E-MIL és KMDSZ mellett képviseltette magát a táborban több erdélyi magyar diákszervezet is: Sapientia EMHÖK (és ezen keresztül a tagszervezetei: a Sapientia – EMTE karai mellett működő Hallgatói Önkormányzatok, a PKED), a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium, valamint a Bölöni Farkas Szakkollégium. A szervezők között pedig nemcsak kolozsvári egyetemistákat találunk, hanem részt vállaltak nagyváradi, temesvári és csíkszeredai hallgatók is.

Annak ellenére, hogy a programpontok nagyon szerteágazóak és különböző típusúak voltak, mégis átlátható és koherens volt az összkép. Az idei táborban nem volt olyan program, amely résztvevők hiányában elmaradt volna, szinte minden előadáson, beszélgetésen legalább 30–40 résztvevő volt.

Szilágyi Zsolt, a társszervező Partitipatio Alapítvány elnöke: A legjobb az idei Tusványosban az volt, hogy a 18. szülinapját ünnepeltük a tábornak. Egy folytonossággal és szellemi, politikai érettséggel rendelkező intézményt sikerült az elmúlt 18 évben létrehoznunk, ahol nemcsak a szervezők, de több ezer résztvevő és előadó is jól érezte magát minden évben.


Mi volt a legrosszabb?

Derzsi László: Az előadások egy részén nem alakult ki vita, ugyanis sokszor az egyik fél nem képviseltette magát, vagyis nem jelent meg az előadáson. A vita, az ellenérvek felsorakoztatása nélkül Tusványos nem tud igazán szakmai, illetve közéleti fórummá válni, de ez már nem a szervezőkön múlik, annak ellenére, hogy egyes esetekben nekik róják ezt fel.

Szilágyi Zsolt: Az évről évre ismétlődő szervezési bakik dühítenek a legjobban, amelyek, bármennyit is tárgyalunk róluk, évről-évre megismétlődnek. Ezek nagy részét a résztvevők észre sem veszik, más hibák pedig nyilván komoly vitákat okoznak. Remélem, előbb-utóbb sikerül ezeket kiküszöbölni.


Ilyés Szabolcs: Sajnos a politikai üzenetek nem mind időszerűek. Néhány előadáson nem volt vita, mindenki ugyanarról az oldalról közelítette meg a problémákat. Néha túl Magyarország-centrikusak a rendezvények, a koncertek.


Merre tovább?

Szilágyi Zsolt: A tábor az erős nemzetiek számára egy kicsit liberális, a liberálisok számára túl nemzeti. Azt hiszem, meg kell tartani a tábor befogadó jellegét, és úgy színesíteni a kínálatot, hogy még nagyobb közönség érezze jól magát, és találja meg magát benne. Bosszantó, hogy a táborig vezető út még mindig olyan, mint a hazai demokrácia, sőt néhol egyre púposabb, dehát még Romániában sem lehet minden tökéletes...

Ilyés Szabolcs: Erdélyibb rendezvényt szervezünk jövőben. Még élesebb vitákkal, és méginkább “trendi”, erdélyi, európai témákkal. Az “újgenerációs” Tusványos-szervezők, résztvevők erősebben meg fognak nyilvánulni.


Derzsi László: Már sokan megfogalmazták – politológusok, értelmiségiek – hogy az erdélyi magyarságnak nincs jövőképe. Tusványos a jövőben erre kell összpontosuljon, hogy egy olyan fórum legyen, ahol a szakmai vitákon, kötetlen beszélgetéseken, esti sörözések alkalmával egy jövőképet lehet kialakítani. Nem elég a problémákat elmondani a nagyközönség előtt, ahhoz nincs szükség Tusványosra, rengeteg fórum van, ahol ezt meg lehet tenni.

Tusványosnak a jövőben nem szabad arra korlátozódnia, hogy diszkurzív teret biztosít a mindennapi politikai játékoknak. Ezt a teret a jövőben át kell adni a stratégiai gondolkodásnak, a jövőképalkotásnak.

Ehhez az szükséges, hogy az emberek így tekintsenek Tusványosra. Egy olyan tábort lássanak benne, amelyen már nem elég nagyot mondani, hanem gondolkodni is kell, leülni és tárgyalni akár a kerekasztal, akár egy sör mellett. A résztvevőkben, illetve meghívottakban olyan képet kell kialakítani, hogy a táborban elférnek a véleménykülönbségek, sőt pozitívum az, ha a vélemények különböznek, és egyeztetni lehet azokat.

A jövőben Tusványoson előtérbe kell kerüljön az erdélyiség, Erdély helye Európában. A szakmai előadások témáit eköré kell összpontosítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS