2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az győz, aki meggyőző, mondja Csibi Magor, a PNL EP-jelöltje

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2007. szeptember 20. 18:11, utolsó frissítés: 18:05

A 27 éves csíkszeredai politikus befutó helyen szerepel a liberálisok listáján. Lehet, hogy ő lesz az #b#egyetlen#/b# erdélyi magyar az EP-ben, de nem pályázik magyar voksokra, inkább Verespatakkal foglalkozna.

– Hogyan viszonyultak a párton belül az indulási szándékodhoz?

– A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a tegnapi vezetőségi ülésen, amelyen a listát véglegesítették, szinte egyöntetűen támogattak. Crin Antonescu, Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Călin Popescu Tăriceanu és mások is. Sőt, tegnapelőtt rákérdeztek, hogy biztosan megfelel a hatodik hely, nem szeretnék-e az ötödikre kerülni. De mivel számomra ez politikai célkitűzés volt, és február óta a hatodik helyet kérem, nem akartam előbbre lépni.


– Hogy látod, milyen esélyekkel indul a PNL?

– Azzal, hogy két olyan személyiséget sikerült megnyernünk, mint Renate Weber és Daniel Dăianu, úgy vélem, hogy a legrosszabb esetben is hozni fogjuk a legutóbbi választási eredményt, azaz a 19 százalékot.


– Eléggé ismert ez a két személyiség a sikeres szerepléshez?

– Nem feltétlenül a közismertségről van szó. Előre tudni lehet, hogy az EP-választásokon 30 százalék körüli lesz a részvétel. Az nyer, aki meg tudja győzni szavazóit, hogy menjenek el voksolni. A PNL egyébként csak európai uniós kampányt fog folytatni, semmilyen belső politikai vitába nem fog belemenni.


– Vagyis nem folytat a párt negatív kampányt?

– A listán szereplő személyek csak EU-s ügyekben nyilatkoznak. Mindenkinek saját szakterülete van: Renate Weber emberjogi kérdésekkel, Daniel Dăianu bankpolitikával és pénzügyekkel, Adina Vălean külpolitikával és az EU terjeszkedési stratégiájával, Cristian Buşoi egészségüggyel, Ramona Mănescu ifjúságpolitikával, én pedig környezetvédelemmel – különösen a verespataki kitermelés elleni fellépéssel – és fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozom.


– Neked tudtommal az oktatáspolitika a szakterületed.

– Már jó ideje foglalkozom környezetvédelmi kérdésekkel is, a Verespatakkal kapcsolatos tevékenységem okán a kollégáim győztek meg, hogy ezt a területet képviseljem.


– Az RMDSZ-Tőkés vita miatti helyzetben az a furcsa szituáció is előállhat, hogy te leszel az egyetlen erdélyi magyar az Európai Parlamentben.

– Ilyen szinten tartózkodom minden kijelentéstől, amivel az erdélyi magyarság képviseletének esélyeit ronthatnám. Nem pályázom a magyar etnikai szavazatokra, liberálisként indulok. Ha szükség lesz rám, megpróbálhatom a magyarságot képviselni, de semmiképpen sem ez lesz a fő feladatom.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS