2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Egyre közelebb a harci dobok hangja"

hírösszefoglaló 2007. szeptember 25. 12:24, utolsó frissítés: 2007. szeptember 24. 18:34

Ahmadinezsád szerint nem készülődik háború, #b#az atombomba pedig semmire sem jó#/b#. Amerika azonban fontolgatja a támadást Irán ellen, a puskaporos hangulat pedig az olajárakon is érződik.

Megérkezett New Yorkba az iráni elnök, aki a CBS amerikai televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy országának atomfegyvere lenne és az Egyesült Államokkal való háború irányába haladna. Mahmúd Ahmadinezsád kifejtette, hogy a nemzetközi kapcsolatokban jelenleg


semmire nem jó az atombomba,


hiszen ha hasznos lett volna, nem bukott volna meg a Szovjetunió, vagy megoldotta volna az amerikaiak iraki problémáját. "A bomba ideje lejárt" – mondta, hozzátéve, hogy Iránnak nem célja nukleáris fegyvert birtokolni, nincs szüksége atombombára. Tagadta, hogy az Egyesült Államok és Irán a háború felé halad. "Ki mondja ezt? Miért kellene háborúznunk? Nem készülődik háború" – fogalmazott Ahmadinezsád.

Amerikai lapértesülés szerint azonban Dick Cheney amerikai alelnök egy időben fontolgatta annak a lehetőségét, hogy Izraelt megkérje egy Irán elleni korlátozott légicsapás végrehajtására. A Newsweek című hetilap beszámolója szerint a natanzi nukleáris létesítmény elleni izraeli támadással az lett volna a cél, hogy


kiprovokálja az iráni válaszcsapást,

ami indokként szolgált volna iráni katonai és nukleáris célpontok elleni amerikai légicsapásokra. Két meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásra hivatkozva a Newsweek azt írta, hogy David Wurmser, Cheney közel-keleti ügyekben illetékes volt tanácsadója néhány hónapja egy szűk körű megbeszélésen beszélt erről az elképzelésről. Meyrav Wurmser, Wurmser felesége - aki az egyik neokonzervatív amerikai agytrösztnél, a Hudson Intézetben dolgozik - valótlannak nevezte ezeket az állításokat.

A Pentagon egyébként ellenzi egy Irán elleni háború megindítását, mivel elég gondja van az iraki háborúval is. Az amerikai hírszerző közösség emellett úgy véli, hogy Irán még messze nem képes atomfegyvert létrehozni, az legkorábban 2010-ben, de inkább 2015 környékén válik reális lehetőséggé.

Brit lapértesülés szerint azonban a Pentagonban titkos csoport tervezi a "következő háború megvívását", tekintettel arra, hogy növekszik a feszültség az amerikai-iráni kapcsolatokban. A The Sunday Times című brit lap katonai forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a Sakk és matt fedőnevet viselő projektet júniusban indították újra. A 20-30 tagú csoportban a légierő magas rangú tisztjei, valamint védelmi és kibernetikai szakértők vesznek részt, akiknek


közvetlen hozzáférésük van a Fehér Ház, a CIA

és más titkosszolgálatok adatbázisaihoz. A Sakk és matt projekt feladatai közé tartozik, hogy kidolgozza a hadviselés alternatív és innovatív stratégiáit, valamint felmérje a légtérben, az űrben és a kibernetikai térben végrehajtandó jövőbeni műveletek szükségleteit. Védelmi források közlése szerint nemcsak az Irán elleni tervek kidolgozásával bízták meg, hanem vizsgálnia kell a Kína és az Észak-Korea részéről felmerülő esetleges fenyegetéseket is.

Az amerikai középső parancsnokság már két éve dolgozik azon, hogy részletes, minden eshetőségre kiterjedő tervet készítsen egy Irán elleni esetleges támadásra. A Sakk és matt projektet az 1970-es években hozták létre a szovjet fenyegetések elhárítására, majd az 1991-es öbölháborúkor élesztették újra.

Egy vezető londoni befektetési ház már bele is kalkulálta olajpiaci prognózisaiba az iráni katonai konfliktus lehetőségét. "Harci dobok" hangja uralta az elmúlt hetet, és ez a hang "már nem hallatszik olyan messziről, mint korábban", áll a Barclays Capital elemzésében. A City egyik legnagyobb bankcsoportja az új előrejelzésben azt írja: a ház eddigi álláspontja az volt, hogy az iráni katonai konfliktus még odébb van, és számos olyan diplomáciai kiút létezik, amely távolabb vezethet e lehetőségtől. A fejlemények azonban most olyan irányt vettek, amely – ha tartósnak bizonyul –


végül konfliktushoz fog vezetni,

vélik a Barclays Capital elemzői. A 2008-as évet tartják a legveszélyesebb évnek ebből a szempontból. Megjegyzi ugyanakkor: nem úgy tűnik, hogy az alapvető kérdések és a helyzetet terhelő alapvető veszélyek feltétlenül változnak az amerikai kormányváltással. Az utóbbi hetekben számos arra utaló jel bukkant fel, amelyek szerint az európai vezetésű békéltető diplomácia ideje kifutóban van.

Felidézve Bernard Kouchner francia külügyminiszter nagy feltűnést keltő minapi kijelentését – miszerint a világnak fel kell készülnie a legrosszabbra, azaz a háborúra, ha Irán továbbra sem hajlandó felfüggeszteni nukleáris programját –, a Barclays Capital értelmezése szerint ez egyértelmű elismerése annak, hogy a hangsúly áttolódik a békéltetésről a keményebb eszközökre, és arra utal, hogy még az esetleges békés megoldást is a feszültség jelentős eszkalálódása előzné meg.

Az iráni bonyodalom és egyidejűleg az olajpiaci ellátás feszessé válása "nem jó kombináció", áll az elemzésben. A ház előrejelzési modellje szerint a jelenlegi negyedév csak a negyedik a valószínű egymás utáni hat olyanból, amelyben a globális kereskedelmi nyersolaj-tartalékok fogynak. Hacsak nem lesz valamilyen radikális gazdasági megtorpanás, vagy az északi féltekén nem lesz rendkívül enyhe a tél, 2008 első negyedévére


az olajpiac "már minden eresztékében recsegni fog"

a prognózis szerint. Ebben a helyzetben nem lehet reálisan abban reménykedni, hogy a jelenlegi, igen feszes piaci feltételek közepette az árak nem szabadulnának el súlyos mértékben, ha az iráni fejleményekről "nem megfelelő szalagcímek jelennek meg", fogalmaz a Barclays Capital elemzése.

A cég szerint tényleges konfrontáció esetén az azonnali árhatást valószínűleg még gyorsan ellensúlyozná jelentős stratégiai készletek felszabadítása, azonban a potenciálisan hosszú távú destabilizáció és a közel-keleti hatalmi átrendeződés kilátása miatt az árakra később már ez a rövid távú enyhítési kísérlet sem hatna.Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP, MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ, MTI/ITAR-TASZSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS