2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki jelentett a táncház-mozgalomról?

Sipos Zoltán 2007. október 04. 11:18, utolsó frissítés: 2007. október 03. 19:10

A '70-es évek végi, néhány főt számláló kolozsvári televíziós csapatból könnyű kiköbözni, ki lehetett „Bíró Ferenc”. Annál inkább, hogy a visszaemlékezések is egybevágnak. #b#[kommentekkel]#/b#

Vasárnap este hozott nyilvánosságra szekus-blogjában Könczei Csilla 18 jelentést, melyek az édesapja, Könczei Ádám által Erdélyben elsőként kezdeményezett ún. táncház-mozgalomról szólnak.

Az 1977 és 1982 között kelt jelentések egyik különlegessége – ha ebben a kontextusban lehet így fogalmazni – hogy szerzőjük nem tessék-lássék módon, kényszeredetten jelent. Nem néhány soros, elnagyolt, kevéssé kompromittáló beszámolók ezek, nincs bennük üresjárat, ilyen-olyan mellékes körülmény: az első sortól az utolsóig terhelő kijelentéseket tartalmaznak Könczei Ádámra és a táncházasokra nézve.

A Korunk kolozsvári szerkesztőségében dolgozó Könczei Ádámmal szemlátomást közeli viszonyban levő, „Bíró Ferenc” álnevű besúgó – azon túl, amit Könczei „magától” elmond neki – nem átall visszakérdezni, esetenként utánajárni olyan dolgoknak, melyek elsőre nem érthetőek számára.Letisztult, lényegretörő stílusával, szorgalmával sikerül kivívnia a tisztek elismerését: több szövegét felküldik a szeku országos szintű központi hivatalába illetve a párthoz, néhány jelentése bekerült az állambiztonsági szerv belső hírlevelébe. Végül a legnagyobb elismerés: egy magasrangú tiszt az egyik jelentésre írt széljegyzetben megjegyzi: A jelentés jó! A forrás jó lehetőségekkel bír. Használják fel fokozottabban.

>> Könczei Csilla blogbejegyzése itt olvasható, a jelentésekkel együtt >>

Ki „Bíró Ferenc”?

A jelentésekben elejtett, különféle forgatásokra tett utalásokból egyértelmű, hogy az informátor a Román Televízió (RTV) magyar adásának egyik munkatársa. A '70-es évek végén, '80-as évek elején nemhogy nincsenek független filmesek, de az RTV-nek sincsen kolozsvári stúdiója, hanem csak egy közvetítőkocsi és néhány munkatárs létezik. Így nem nehéz kisakkozni, ki a jelentések szerzője – annál is inkább, hogy „Bíró Ferenc” nagy valószínűséggel operatőr.A nyomozást megkönnyíti néhány, a jelentésekben megemlített forgatás – 1977-ben a táncházról készít filmet, 1979 szeptemberében a Korunkról készített riportot, 1979 novemberében a RKP XII. Kongresszusára készített elő egy anyagot. 1982 júniusában a dési kulturális életről forgat, Csép Sándorral együtt.

A Transindex a jelentések publikálása óta gyűjti az anyagot, „Bíró Ferenc” kilétét felfedendő. A különféle visszaemlékezések egybevágnak, ennek ellenére ebben az anyagban nem lesz leírva annak a személynek a neve, akiről feltételezzük, hogy a fent említett jelentések szerzője. Azért tartózkodunk megnevezni az informátort, mert tisztában vagyunk vele, hogy nem léphetünk a nyilvánosság elé közvetett bizonyítékokkal.


Három lehetőség a beazonosításra

Három úton lehet minden kétséget kizáró módon kideríteni, ki „Bíró Ferenc”: egyrészt ő maga nyilvánosság elé léphet.

Másrészt folyamodni lehet a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottsághoz (CNSAS) azzal a kéréssel, hogy fedje fel az informátor kilétét – ezzel a lehetőséggel úgy a Transindex, és értesülésünk szerint Könczei Csilla is élni fog, Könczei Ádám közvetlen hozzátartozójaként.

A harmadik lehetséges válaszlehetőség az RTV jogutódja, a Román Közszolgálati Televízió (TVR) bukaresti archívumaiban keresendő: ha sikerül fellelni azokat az anyagokat, melyekre a jelentésekben utalás történik, akkor a stáblistáról könnyűszerrel leolvasható „Bíró Ferenc” kiléte. A hét elején folyamodtunk ilyen irányú, szóbeli kéréssel Kacsó Sándorhoz, a TVR bukaresti magyar adásának főszerkesztőjéhez.

Kacsó támogatásáról biztosított mondván, hogy a bukaresti magyar adás szerkesztőségének is érdeke, hogy kiderüljön, ki jelentett a Táncház-mozgalomról (melynek később főtámogatója és társszervezője lett a TVR). A főszerkesztő azonban figyelmeztetett, valószínűleg egy hosszabb, időigényesebb procedúrára kell számítani, mielőtt valamilyen állásfoglalást fogalmaznak meg.

A fejleményekkel jelentkezünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS