2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legyen zöldövezet a virágcserép? Kérem, szavazzanak!

Fülöp Noémi 2007. november 23. 09:32, utolsó frissítés: 2007. november 22. 17:12

Mennyi #b#kreativitás rejtőzik#/b# egy parlamenti képviselőben? Légkondit a szűkölködőknek, betiltani az utcai káromkodásokat – a legröhejesebb tervezetekből válogattunk.

Úgy látszik, a Demokrata Párt képviselői nehezen tudták eldönteni, élőben énekel-e a kedvenc előadójuk. Ezért úgy döntöttek, tájékoztatni kell a közönséget arról, hogy playbacket hall, attól függetlenül, hogy a helyszínen, tévében vagy rádióban követi a koncertet.

Aki ezt elmulasztja, bírságot rónak ki rá, amely az Országos Kulturális Alapot gazdagítja majd. Ezt a javaslatot a furcsaságok többségével ellentétben elfogadták.

A Nagyrománia Párt teleültetné gyümölcsfával az országutak mentét. Legmelegebben a diófákat ajánlották, és az egész projekt kivitelezését a mezőgazdasági minisztérium nyakába akasztották volna. És még arról sem feledkeztek meg, hogy hol élünk: a fákat károsító vagy lopkodó személyeket 500 és 10 ezer lej közötti bírsággal, vagy egy és hat hónap közötti börtönbüntetéssel sújtanák. A parlamentben úgy tűnik,
nem szeretik a diót, mert a tervezetet leszavazták.

Ugyancsak a nagyromániások agyszüleménye volt, hogy az önkormányzatoknak telket kellene biztosítaniuk háromcsillagos szálloda-szintű diákotthonok építésére. Hogy milyen pénzből, arra már nem gondoltak. Pedig alapjában véve nem rossz ötlet, ahogy a gyümölcsből párolt szeszesitalok támogatása sem. Ez utóbbira a kormánynak kellett volna hitelkeretet biztosítania a Nemzeti Bankkal karöltve.

ide kapcsolódik:
>> Melyek a legviccesebb bizalmatlansági indítványok? >>


A Szociáldemokrata Párt szenátorai és képviselői Robin Hood nyomdokaiba léptek: amit a gazdagokról legombolnak, a szegényeknek adnák. Azaz emelnék a luxusadót, illetve a fizetésekből levont személyi jövedelemadót, az összegyűlt pénzt pedig az árvízkárosultak támogatására fordítanák. Vagy ha már pénze nincs is,


legalább ne izzadjon a szegény ember.


Marius Marinescu
szenátor 500 lejt juttatott volna (értékszelvények formájában) minden rászorulónak, kimondottan arra, hogy szereltessen légkondicionáló berendezést az otthonába. Marinescu szerint a minimálbérnél kisebb jövedelemből tengődők általában betegesek, és számukra a légkondicionáló "nem luxus, hanem létszükséglet."

A szenátor egyébként több tervezetével is kivételes szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot. Például újabb csendórákat kíván bevezettetni 13 és 17 óra között, míg az eredetileg 22 és 8 óra között érvényes zajtilalmat 21 órától 9 óráig tartóra módosítaná. Ebben egyébként Ion Iliescu is támogatja.

A két szenátor emellett ezer és hatezer lej közötti összeggel bírságolná meg azokat, akik közterületen, különösen iskolák, kórházak, stadionok területén káromkodnak vagy beintenek valakinek. Hogy


mit szólna ehhez egy stadionnyi futballszurkoló,

akiket megbírságolnak, ha beszólnak az ellenfélnek, egyelőre nem derült ki, mivel a javaslatról még nem mondták ki a végszót.

A kereszténydemokrata Mircia Giurgiu a kiöregedett kaszkadőrök sorsát viseli a szívén: havonta 2000 lejes juttatást javasolt tizenöt olyan kaszkadőr számára, akik 1960 és 1989 között a híres, hazai gyártású történelmi filmekben játszottak. Kedves, de leszavazták. A választás külön fejezetet érdemel. Dănuţ Liga demokrata párti képviselő


kötelezővé tenné a szavazást

az összes román állampolgár számára. A lógósokat pedig egy és hat minimálbér értéke közötti összeggel büntetné. Bár nem kevés országban létezik hasonló törvény, a romániai sajtó a hasát fogta a röhögéstől, főleg ami a büntetések behajthatóságát illeti.

A nagyromániások is beleszóltak, pontosabban belejavasoltak a témába: szerintük annak érdekében, hogy a választási csalást megakadályozzák, minden szavazó ujját olyan vegyszerbe kellene mártani, amely 24 óráig lemoshatatlanul jelzi, hogy az illető már az urnák elé járult. A szert egyébként ujjlenyomatok készítésére használják a rendőrségen.

Jöjjön a desszert: Gheorghe Funar a lökött törvényjavaslatok abszolút bajnoka, és ettől eltekintve is igen szorgalmas szenátor – három év alatt kétszáz tervezetet nyújtott be. A legutóbbi csomaggal


Funar a magyarokat próbálja eltávolítani

nem csak a parlamentből, de az országból is. Kezdjük az elején: azt akarja, hogy az etnikai kritériumok alapján létrehozott szervezetekből ne alakulhasson politikai párt. Mitöbb, az RMDSZ tagjai ne vállalhassanak tisztséget a kormányban, annak területi szervezeteiben, és úgy általában, ne láthassanak el semmiféle köztisztviselői funkciót.

Az iskolákban csak és kizárólag román nyelven folyjék a tanítás, a tankönyvekben és egyetemi kurzusokban csak a helységek nevei, illetve a földrajzi elnevezések hivatalos, román változatát lehessen használni. Ezt egyébként mintha egyszer már kitalálták volna a múlt rendszerben...Ja, és a románon kívül más nyelvű elnevezést is tartalmazó helység-, illetve intézmény-névtáblákat is szedjék le. A piros-fehér-zöld zászló kitűzését, illetve hordozását zászlónként 10 ezer és 20 ezer lej közötti bírsággal kellene büntetni.

Ellenkező esetben polgárháborúra lehet számítani Románia területén, legalábbis Funar szerint. Arról nem is beszélve, hogy a szenátor hajlandó volna ezer eurót fizetni valamennyi magyarnak, aki kivándorol Magyarországra. Funar szerint


a romákat ezentúl cigányoknak kellene hívni,

nem egyébért, csak nehogy valaki összetévessze a 'roma' (romani) és a 'román' elnevezést külföldön. Azzal érvel, hogy 1354-ben, amikor Európába érkeztek, az érintettek cigányoknak hívták magukat.

A szenátor egyébként az egyház támogatását is fontosnak tartja: minden romániai családnak ingyen Bibliát biztosítana. A költségeket a nemzeti bank, a lottótársaság, a kormány tartalékalapja, illetve adományok fedeznék. A moldovai, ukrajnai, magyarországi, szerbiai és bulgáriai románoknak pedig Funar ortodox és görög-katolikus templomokat építtetne, szintén az állam pénzén.

Ahhoz, hogy valaki zöldeket beszéljen, nem föltétlenül kell szenátornak vagy képviselőnek lenni. A környezetvédelmi minisztériumban éppen a zöldövezetek védelméről volt szó, pontosabban az egy személyre eső zöldterület méretének kiszámításáról.

A Megyei Tanácsok Egyesületének képviselője azt javasolta, vegyék figyelembe a járdán elhelyezett virágcserepekben lévő növényeket is (kár, hogy a focipálya és a pingpongasztal nem jutott eszébe, pedig mindkettő zöld).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS