2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A mások Erdélye

I.T. Morar 2007. december 07. 14:02, utolsó frissítés: 13:52

#b#[caţavencu]#/b# Az a négyszáz fénykép, amelyet kiállítottak az Országos Történelmi Múzeumban, nemcsak egy rendkívüli tárlatot alkot – #b#kétségbeesett segélykiáltás#/b# is egyben, amely akkor is visszhangzik benned, amikor már elhagytad a múzeumot.
S a visszhang nyomán más kérdések is gyötörhetnek: hogyan jutottunk ide? Mit tehetünk, hogy helyrehozzuk, amit a történelem elrontott? Valaki reagál majd erre a kiállításra? Vajon ott meghallják, ahol döntéseket hoznak és ahol pénz fölött is rendelkeznek?

Azok a képek, amelyeket Peter Jacobi tár elénk, a művészi izgalmakon túl vádat is rejtenek. 2004 és 2005 közötti tanúvallomások ezek, amelyeket ez az „erdélyi zarándok” gyűjtött össze a szász falvakban, főleg a templomok körül. Néhány kivételtől eltekintve (mint amilyen a priszakai templom, melyet az evangélikusok és az ortodoxok is használnak vagy a demeterpataki, melyet átvettek az ortodoxok) a szász templomok leginkább egy kőbányára emlékeztetnek.

Ezeknek a szent helyeknek a romlása természetesen a szász kisebbség tömeges elvándorlásának a következménye. Úgyhogy mondhatjuk, a németek a hibásak! Csakhogy a kommunizmus aberrációi miatt menekültek el innen, a német ajkúak eladása és Ceauşescu azon vágya okán, hogy az iparosítás galoppjában tüntesse el a falvakat. Azért nyitottam ezt a zárójelet, mert az egyik kérdés, amellyel a tárlatról elmentem, ez volt: ki a bűnös? Kár lenne, ha a dolgok így maradnának, kár lenne, ha az európai Erdély a román állam segítségének is köszönhetően nem támasztaná föl a szászok Erdélyét.


* Peter Jacobi: Erdélyi zarándoklat. 400 fénykép
Fotografice. Felhívás a szász erődtemplomok megmentésére.

Országos történelmi Múzeum.

fordította: Demény Péter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS