2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

szerk. 2007. december 31. 11:51, utolsó frissítés: 2007. december 29. 20:14

A legjobb bulik, legfontosabb politikai, gazdasági és kulturális izék. Minden, ami miatt idén sírtál, röhögtél, csodálkoztál, nem tudtál aludni. Vagy amit esetleg #b#észre sem vettél#/b#, Biró Ferenctől Michael Jacksonig.

KÖZÉLET + POLITIKA

Az év témája: a globális felmelegedés

Idéntől a nemzetközi helyzet nem fokozódik, hanem forrósodik. A globális felmelegedés elleni küzdelem végre a popkultúra szerves részévé vált. Vezéralakja az utóbbi évtized leglátványosabb politikusi-közéleti átalakulását produkáló Al Gore, Clinton egykori algóréja, aki idén béke Nobel-díjat kapott földmegmentő tevékenységéért.

Az év leleplezése: a Biró Ferenc-ügy

Könczei Csilla antropológus szekusblogjában tette közzé azokat a jelentéseket, melyeket egy Biró Ferenc fedőnevű besúgó írt édeasapjáról, a néprajzkutató Könczei Ádámról, aki többek között a Korunk kolozsvári szerkesztőségében dolgozott.

A szövegkörnyezetből kiderült, hogy Biró Ferenc az RTV magyar adásának a munkatársa és nagy valószínűséggel operatőr. A hetvenes években csak igen kevesen dolgoztak operatőrként Kolozsváron, és több közvetett bizonyíték is arra utalt, hogy a jelentések írója Xantus Gábor.

Miután televíziós körökben megindult a pletyka, az ismert rendező-operatőr maga lépett nyilvánosság elé egy közleménnyel, melyben beismerte, jelentéseket írt Könczei Ádámról, ugyanakkor tagadta, hogy Biró Ferenc álnévhez köze lett volna.A blogban Könczei továbbra is folytatja édesapja többezer oldalra rúgó megfigyelési dossziéjának közlését. Egy novemberi bejegyzésben szerepel az a két dokumentum, melyben a CNSAS értesíti a szerzőt, hogy Könczei Ádám „Szabó Tibi”, illetve „Tóth Rudi” konspiratív néven dolgozó besúgói Marosi Péter és Márkos Albert volt.


Az év vendégszereplése: Orbán Viktor a Tőkés László kampányában

A Fidesz elnöke Tőkés-szavazatokra váltotta töretlen erdélyi népszerűségét: az europarlamenti választási kampányban végighaknizta a székelyföldi településeket a püspök-politikus oldalán. A választók pedig alig hittek a szemüknek, amikor a nemzet megváltója megjelent a falujukban.

Az év meglepetése: Tőkés László 18 ezer szavazata a Kárpátokon túlról

A „csúnya pártok” elleni proteszt, halovány 89-es emlékek vagy az összeesküvés-elmélet szerint a titkosszolgálatok – soha nem fog kiderülni, ki vagy mi motiválta azokat a feltehetően román nemzetiségű szavazókat, akik Tőkés Lászlóra voksoltak az europarlamenti (EP) választásokon.


Az év visszalépései: Nagy Zsolt, Takács Csaba

A szervezeten belüli fiatalításra hivatkozva Takács Csaba elegánsan és diszkréten nem indult újra az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéért. Nagy Zsoltnak azonban nem volt megadva ez az esély: a büntetőjogi vizsgálat, majd informatikai miniszteri mandátumának a felfüggesztése után EP-listavezetői pozíciójáról is lemondott.Háttérbe szorulása valószínűleg az RMDSZ legnagyobb idei vesztesége. Kérdés marad, hogy visszatér-e, vagy pedig végérvényesen az üzleti szférában marad. Visszalépések kategóriában jegyzendő még, hogy az általa vezetett helyi szervezet rossz EP-eredményei miatt – az ellenzéket képviselő Tőkés László Hargita megyében 49,61 százalékot, az RMDSZ 50,39 százalékot szerzett – Verestóy Attila visszalépett az udvarhelyszéki RMDSZ éléről.


Az év üzengetése, „se veled, se nélküled” kategória: Markó-Tőkés találkozó

Miután egy közvéleménykutatás azt valószínűsítette, hogy ha Tőkés László függetlenként indul az EP-választásokon, akkor sem ő, sem pedig az RMDSZ nem jut be az Európai Parlamentbe, a felek eldöntötték: megegyezés szükséges. Nem akarunk untatni az ügy összes részletével, a lényeg az, hogy a Markó-Tőkés találkozó legalább annyi rákészülést igényelt, mint egy szovjet-amerikai csúcs valamikor a hidegháború idején.


Az év üzengetése, „elvesztettem a mailcímed” kategória: Magyari Tivadar-Hantz Péter levélváltás

Miután Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság szóvivője kiszámolta, hogy valakik eltérítik a BBTE magyar tagozatának a pénzét. A Babeş-Bolyai tagozatvezető rektorhelyettesének, Magyari Tivadarnak – aki addig különösebben nem foglalkozott a BKB-val – ezzel telt be a pohár: személyeskedő hangnemben válaszolt Hantz vádjaira.

Hantz visszavág, íme az írás címe: Van itt egy rektorhelyettes, aki hazudik. Magyari válaszol, aztán Hantz is dörög még egy utolsót.


Az év láncreakciója: Frunda visszalépése az EP-lista éléről

Frunda György az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki posztjáért lemond az EP-listavezetőségről, a helyét Winkler Gyula veszi át. Winkler lemond az informatikai miniszteri tárcáról, helyét Borbély Károly veszi át.

Borbély lemond az Országos Ifjúsági Hatóság elnöki tisztjéről, helyét Kovács Péter veszi át. Kovács lemond a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) társelnöki tisztségéről, és a helyét ki veszi át?


Az év flekken-dilemmája: Csegzi vagy Borbély?

Csegzi Sándor vagy Borbély László szálljon a ringbe a marosvásárhelyi polgármesteri székért folyó harcban Dorin Florea jelenlegi polgármester ellen 2008 tavaszán? Ez a kérdés foglalkoztatja a marosvásárhelyi politikai elitet.

Spekuláció, szavazás, döntés, fellebbezés, nyilatkozatok, közvéleménykutatás, újabb nyilatkozatok – dióhéjban ennyi történt. Végérvényes döntés egyelőre nincs.


Az év intézményalapítása: Kisebbségkutató Intézet

Hatékony kisebbségpolitikák kidolgozása a feladata annak az intézetnek, mely augusztusban létesült Kolozsváron. A Kisebbségkutató Intézet mintegy 30 főállású szociológust, antropológust, etnográfust, történészt alkalmaz. Az intézmény létrehozása az RMDSZ több éve hangoztatott kérései közé tartozik.


Az év közröheje: a Székely Gárda

A történet az "egy fecske nem hoz tavaszt" és az "egy bolond százat csinál" felettébb vicces kereszteződése. Egy csíki csávó, a Székely Nemzeti Tanács korábbi helyi vezetője apróhirdetésben próbált tagokat toborozni a Székely Gárda megalapításához. A rendkívüli sajtóhírverés ellenére a mai napig sem sikerült neki.


Az év csatolmánya: az RMDSZ-kampánystratégiaRossz napja lehetett az RMDSZ kampánycsapatának, amikor a Krónika napilap leközölt egy Porcsalmi Bálint által jegyzett, szigorúan bizalmas kampánystratégiát. Azért is volt kínos az ügy az RMDSZ számára, mert a dokumentum a végső Markó-Tőkés találka előtt íródott.

És bár születése idején nyilatkozatok szintjén nagyon úgy nézett ki, hogy lesz megállapodás a közös EP-listáról, a kiszivárgott doksi pedig azt a szcenáriót vázolta fel, mely szerint a felek egymás ellen indulnak.


Az év maratonja: MPP-aláírásgyűjtés

Nem is az év, hanem inkább az utóbbi évek maratonja lehetne a Magyar Polgári Szövetség pártbejegyzési aláírásgyűjtése. No de végül az MPSZ vezetősége sem mondott le, és a 25 ezer aláírás is összegyűlt valahogy – igaz, az "autonómia" kimaradt az alapszabályzatból (szó szerinti megfogalmazásban legalábbis).

Az illetékes bukaresti bíróság halasztotta az ügy tárgyalását, így csak januárban derül ki, hogy megalakulhat-e a Magyar Polgári Párt, az RMDSZ konkurenciája, vagy sem.


Az év tanácstalansága: SzékelyudvarhelyKözigazgatási jogból már egy doktori dolgozatra való alapanyag összegyűlt Udvarhelyen az elmaradt időközi helyhatósági választások körüli hercehurca alatt. Idén nem volt tanácsülés Székelyudvarhelyen. Ja, mert helyi tanács sem létezik. Szász Jenő – aki így polgármesterként egyszemélyben irányítja a várost – önkontrollt gyakorol?


Az év sörözése: Băsescu Udvarhelyen

Az elnök gondolt egyet, és leugrott Székelyföldre, úgymond nyaralni. Nagy médiavisszhang közepette Udvarhelyre is ellátogatott, ahol Szász Jenő polgármesterrel karöltve bevetették magukat a Míves Emberek Sokadalmába. Leültek egy sörsátorban, és hát láss csodát: Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor épp arra jártak. Ők is letelepedtek. Hogy miről volt szó, nem tudni, de az erdélyi magyarság sok búját-baját nem sikerült enyhíteni.


Az év Putyinja: Andrei Marga

Vannak emberek, akik egyszerűen összenőnek a tisztségekkel. Ha pedig már nincs lehetőség a tisztségben maradásra, kitalálnak maguknak egy még annál is olyanabbat. Andrei Marga a BBTE vezetője volt és lesz – december 30. után ismét rektorként.


Az év örökzöldje: Verespatak

Idén sem sikerült az RMGC-nek az áttörés: a verespataki aranykitermelés ügye jelenleg bíróságokon van elakadva. Legutóbb például azt a dokumentumot nyilvánították semmissé, mely régészeti szempontból értéktelennek minősítette a kitermelés egyik helyszínét, a Kirnyik-havast (itt római tárnák láthatók, példátlanul jó állapotban).Korábban az RMGC településrendezési engedélyét is semmissé nyilvánították, s emiatt a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a bányaterv engedélyeztetési folyamatát.

Az RMGC emiatt alkalmazottainak kétharmadát elbocsátja és a verespataki ingatlanvásárlások is szünetelnek – ám még korai örülni: a kanadai-román vállalat vezetőinek eszük ágában sincsen távozni, és a térség újabb hat településén szándékoznak aranyat kitermelni.


Az év szűrése: az egészségügyi minisztérium kezdeményezése

Szülinapi ajándékként minden romániai polgár elvégeztethet egy sor ingyenes orvosi- és laborvizsgálatot. Az egészségügyi tárca akciója egyben az év szívása is: az ingyenes eredmények sokszor téves értékeket mutatnak. Csíkszereda lakosságának fele például cukorbeteg az egyik labor szerint.


GAZDASÁG

Az év meglepetése, “szaladunk a térképhez” kategória: a kazahoknak eladott Rompetrol

Azt eddig is tudtuk, hogy Dinu Patriciu nagyon gazdag, de az csak most derült ki hivatalosan, hogy ő az ország leggazdagabb embere. Na de hol is van pontosan Kazahsztán?


Az év nullszaldója: Félsziget-SzigetAz idei Félsziget fesztivál nyereséges volt a marosvásárhelyi Weekend-telepen. Üröm az örömben, hogy a pesti Sziget viszont bukott az időjárás miatt. Gerendai „Nullszaldó” Károly azonban mindenkit megnyugtatott: a cég nyereséges rendezvényeinek (például a Félszigetnek) a bevételeiből kiegyenlíthető a Sziget-veszteség.


Az év beruházása: a Nokia Erdélyben

A mobiltelefon-gyártó világvállalat a Kolozs megyei Nemeszsukonon telepedett meg – a beruházás 200 millió euróra rúg, a beszállítók alkalmazottaival együtt 15 ezer új munkahelyet hoz a térségbe. Hab a tortán, hogy a Nokia nem csupán betanított munkásokat foglalkoztat majd, hanem fejlesztési részlegén mérnököket is.


Az év marketingesei: a magánnyugdíj-ügynökök

Az év romániai társadalombiztosítási témája minden kétséget kizáróan az a törvény, miszerint az eddig államkasszába befizetendő nyugdíjjárulékok egy részét 2008. január 18-tól egy tetszőlegesen választott magánnyugdíjpénztárhoz kell befizetni.

A különféle pénzintézetek és biztosítótársaságok rácuppantak az óriási lehetőségre, valósággal vadásszák az ügyfeleket – így fordulhat elő, hogy a romániai összlakosság 2,8%-a magánnyugdíjpénztár-ügynökké avanzsált.


Az év költözése: WizzAir

Miután a WizzAir járatai folytonos késéssel küszködtek a marosvásárhelyi repülőtéren uralkodó időjárási viszonyok, illetve hiányos felszereltség miatt, a fapados légitársaság vezetősége úgy döntött, Kolozsvárra költözteti erdélyi járatait. A Maros megyei tanács elégedetlenségét fejezte ki a döntés miatt, mert korábban a WizzAir tartós jelenlétére számítva fejlesztették állami forrásokból a repteret.


TECH, KÜTYÜ

Az év kütyüje: iPhone

Okosabb, mint a százdolláros laptop, szebb, mint a Nokiák, ráadásul értékét tovább növeli, hogy hivatalosan még mindig nem beszerezhető nálunk.


Az év szívása: Digi TV

RDS-RCS: a szolgáltató, amely sokat ígér, de semmit sem tart be. Pixeles képminőség, gyakran elcsúszik a hang és az m2 is kimaradt a magyar nyelvű előfizetési csomagból. Munkatársunk három hónapja várja, hogy beszereljék a Digi műholdas kábeltévét. Izgalommal várjuk, hogy a konkurrens Boom hozza-e a beígért magyar nyelvű csomagot.


Az év fantomja: az ötödik mobilszolgáltató

Szövevényes, 2003-ban indult történet, melynek szereplője egy Postelecom nevű cég, illetve egy, a hadsereg által felszabadított frekvencia, melynek kereskedelmi hasznosítására versenytárgyalást készültek kiírni. Az ügy Nagy Zsolt informatikai minisztersége idején még napirenden volt, de aztán Winkler Gyula, majd Borbély Károly kinevezésével, úgy tűnik, elsikkadt.

Eközben az RDS-RCS fejleszti harmadik generációs mobilszolgáltatását – a 3G-licenc másik nyerteséről, a Zapp-Telemobilról nem mondható el ugyanez.


TÁRSADALOM

Az év emberei: általános babyboom

Transindex, Transindex-körök, a Transindex-körök körei, azok ismerősei. Mindenhonnan jelentik, hogy az év emberei sírnak-gőgicsélnek, hasra fordulnak, felülnek, kúsznak-másznak, rángatják a számítógépből kilógó kábeleket és Nietzschét olvasnak.


Az év sportja: plázázás, mallozásMallok, centerek és plázák. Ha annyi sportcsarnok épülne, mint üzletközpont, nem lenne szurkoló, akikkel meg lehetne tölteni a széksorokat.

A shoppingolás azonban nem passzív szurkolás, hanem aktív időtöltés, amelyet egyre több helyen űzhetünk, főleg így ünnepek táján. Az idei év a nagy plázarobbanás éveként vonul be a történelembe egész Romániában. A fogyasztáskritikai hang a Ne Vásárolj Nap megszervezésében jelentkezik.


MÉDIA

Az év sajtóeseménye: Petőfi Rádió, Erdély FM

Beindult az összerdélyi rádió, noha nem önálló frekvencián, hanem produkciós stúdióként: jelenleg 11 helyi, kereskedelmi rádióadó sugároz rendszeresen Erdély FM-es anyagokat, híradótól mondén magazinig.

A Petőfi rádió arculatot, koncepciót, műsorokat váltott, szinte teljesen felszámolva a korábbi műsorstruktúrát: és bejött nekik. Azóta is csak őket hallgatjuk.

Megemlítendő még, hogy expanzióban az Udvarhelyi Híradó napilapcsoport: a kiadó a csíkszeredai Csíki Hírlap után marosvásárhelyen elindította a Vásárhelyi Hírlapot. A tulajdonos Infopress csoport élén is változás történt, Albert András egykori alapító helyét az izlandi Bigir Jonsson vette át.

Kovászna megyében egy sepsiszentgyörgyi és egy kovásznai frekvencián is hallható a Régió Rádió, Csíkban pedig már nem sugároz a Mix FM.


Év sajtóeseménytelensége: MÚRE

Hiába törjük a fejünket, egyszerűen semmi nem jut eszünkbe a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete idei tevékenységéről, azon kívül, hogy volt egy tisztújítás: az elnök és ügyvezető elnök „jónak” minősítette saját tevékenységét, persze nem részletezve, melyek voltak a mandátumuk alatt elért sikerek. Mindkettejüket újraválasztották.


Az év anyukája: az MTI esete a kazincbarcikai ősanyával

Van valami, ami zsenább annál, hogy a magyarság első számú kincstári sajtóintézménye felül egy médiahacknek: az, hogy a tiszteletreméltó Magyar Távirati Iroda ezután fogyasztóvédelmi eljárást indít az elkövető reklámügynökség ellen.

A médiahack Koltai Róbert Megy a gőzös c. filmjének reklámozására készült. A magyarországi Reklámszövetség reklámetikai bizottsága szakmailag hatástalannak minősítette az álhír elterjesztésén alapuló reklámakciót, és ebből következően nem minősítette etikátlannak a Prospero Reklámügynökség húzását.


KULTÚRA

Az év zarándokhelye: Munkácsy-kiállításA Csíki Székely Múzeumban kiállított negyvenhét Munkácsy-képet (plusz relikviát, fényképet) több, mint 60 ezren tekintették meg, miután a 300 négyzetméternyi kiállítóteret egymillió lej értékű beruházásal alkalmassá tették arra, hogy a több tízmillió euró értékű műalkotás-inváziót befogadja.

És hogyha mindez nem elég: zárás után kiderült, hogy a pénzügyi mérleg enyhén pozitív, tehát megtérült a legnagyobb romániai magyar kultúr-menedzsment projektbe fektetett pénz.


Az év filmje: 432

Megrázó, őszinte, egy olyan román film, amit külföldön többet dicsérnek és díjaznak, mint nálunk. A 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap) egyetemesen fogható téma, a tiltott abortusz filmje. A minimalista-realista rendezés és a kirobbanóan erős színészi alakítások feszültsége a Cannes-i Arany Pálmát hozta Cristian Mungiu rendező és stábja számára.További díjak: Cannes-ban a Fipresci-díj, a Chicagói Filmkritikusok legjobb idegen nyelvű filmnek járó díja, az Európai Filmakadémia fődíja, a san sebastiáni fesztivál Fipresci-díja, a stockholmi fesztivál legjobb színésznőnek járó díja Anamaria Marincának, a los angelesi filmkritikusok díja a legjobb idegen nyelvű filmnek és a legjobb mellékszereplőnek, Vlad Ivanovnak; továbbá jelölés az Arany Glóbuszra és a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jára.


Az év koncertje: Gogol BordelloNehéz az év koncertjét belőni, hiszen soha nem volt akkora felhozatal Romániában, mint idén. Ha már muszáj választanunk, akkor a Gogol Bordello félszigetes energiabombája az első, szoros második a Faithless B’estival-fellépése Bukarestben.


Az év csalódása: LGT-koncertHa csak mi mondanánk, még nem lenne baj. A baj akkor kezdődik, amikor a magyar poptörténelem egyik legnevesebb csapatáról saját rajongói gondolják így. Az LGT-s öregfiúk nem érezték a közönséget a Félszigeten, és a közönség sem érezte őket.


Az év duettje: Marilyn Manson és Alice CooperEhhez nem fér kétség: amikor MM megjelent a B’estival színpadán Alice Cooper showja közben, a rock-történelemkönyv szerkesztőinek irodájában minden bizonnyal az összes telefon azonnal megcsörrent. Azért az sem volt semmi, amit Ganxsta Zolee Kartellje produkált az Expolited koncertjén (Félsziget).


Az év dala: The Killers – Read My Mind

Vicces, hogy nem is idei a dal, viszont ennyi idő kellett, hogy belopja magát a kedvenceink közé. Kitörölhetetlenül. Kicsit melankolikus, kicsit poétikus, kicsit epikus. A Pet Shop Boys is feldolgozta az idei Disco 4. című mixalbumán, tényleg idén ért meg a dal...


Az év albuma: Mark Ronson – Version

A brit producer-dj az előállította az év megunhatatlan lemezét. Másolni nem igazán lehet, mert annál komplexebb. S ha valakinek nem tudja, mit fed a szó "fantázia", hallgassa meg a Ronson Britney-feldogozását.


Az év magyar dala: Magashegyi Underground – Szeplős váll

Egy popdal, amit Magyarországon az MR2 Petőfi ronggyá játszott, Erdélyben pedig a Paprika és a GaGa rádiók toplistáján is a második helyig jutott – ezzel az év legszínvonalasabb magyar dala volt az erdélyi rádiókban. „Szex szóra szeplőket dobálni felém nem ér!”


Az év feldolgozása: KÜB Beat és Kiss Bora – Full Moon Night (Holdvilágos éjszakán)Eisenmann Mihály örökzöldje új ruhát kapott a sepsiszentgyörgyi Kónya Ütő Bencétől. Valószínűleg a PopSuli legjobb dala.


Év színdarabja: Ványa bácsi – Kolozsvári Állami Magyar Színház

„A Ványa bácsi pedig rólunk szól, arról, hogy milyenek vagyunk. Nem Oroszországról, nem a 19. századról, hanem a máról, rólunk, Kolozsvárról, vagy bármilyen más helységről. És megmutatja az emberi kapcsolatokat, illetve azok abszurditását, megmutatja az emberi szenvedést, a bennünk lévő komikumot és tragikumot. Segít meglátni önmagunkat” – mondta a rendező Andrei Şerban a Hamlet.ro-nak adott interjúban.


Az év könyve: Szilágyi Júlia: Lehet-e esszét tanítani? Komp-Press Kiadó – Korunk, Kolozsvár, 2007

A mondás szerint a rókák verset írnának, a fűzfák regényt, az ember pedig esszét – indokolja a választást Láng Zsolt. A "legemberibb" műfaj, hiszen az embert emberré tevő szellem szenvedélyes kitárulkozása. Szenvedélyes, mert szenvedély szül minden alkotást. A mondás arról is szól, hogy az angol esszénél nincs szellemesebb, a franciánál nincs szenvedélyesebb, a németnél nincs bölcsebb. Mert az esszé a nyelv próbája.


A magyar esszé, ha netán a fordulókban alulmaradna, hárompróbában igen esélyes volna. Montaigne-t szokták az esszé atyjának nevezni, pedig Sylvester János már őelőtte is esszéket írt. Nem is akárhogyan.

Vagy a nagy aranykor, a huszadik század: Babitstól Balassa Péterig, Kosztolányitól Nádas Péterig. Van tehát miről értekezni. De hogy lehet-e az esszét tanítani? Szilágyi Júlia könyvében természetesen nem fogunk egyszavas választ találni. Ellenben a könyv szelleme és szenvedélye egyértelmű választ sugall. Becses olvasmány az elkövetkező évekre.


Az év könyve: megemlítendő még

Demény Péter: Fél flakon. Versek. Koinónia, Kolozsvár, 2007. Kincses Képeskönyv – Kolozsvár. Koinónia Kiadó – Projektograph Kiadó, Kolozsvár, 2007.


Az év rendezvénye: TIFF

Hogy miért ismét a Transilvania International Film Festival? Mert most is pont olyan jó volt, mint tavaly – és ez már bőven elég.


Az év reunion-ja: Michael Jacksonnak elfogyott a pénze, turnézni indul

Persze a Led Zeppelin hihetetlenül energikus londoni koncertje is több mint jelentős zenei esemény, de azért az csak übereli, hogy Michael Jackson összeáll egy turné erejéig.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS