2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Cseréljen a MIT, ha nem tetszik a hasonlóság!"

kérdezett:Sipos Géza 2002. február 28. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Tiltakozik a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) az ellen, hogy az RMDSZ Asztalos Csaba tanácsos révén magának is lefoglalta az igazságügy-minisztériumban a MIT nevét. Asztalos azt állítja: a MIT túloz, a levédés saját ötlete volt.
"A MIT úgy értékeli, hogy az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Tanács közötti viszony javulását semmiképpen nem mozdítják elő azok az akciók, melyek a MIT ellehetetlenítését célozzák. Ezért mélységesen elítéli Asztalos Csabának, Markó Béla elnöki jogtanácsosának, az Itthon fiatalon mozgalom jogi képviselőjének azt a kísérletét, hogy önkényesen levédve a MIT nevét, megpróbálja kisajátítani azt." -- nyilatkozta közleményében a hét országos szervezetet tömörítő Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) legutóbbi ülése után.

A névlevédési vitáról Jakab Istvánt, a MIT elnökét, és Asztalos Csabát, az RMDSZ szövetségi elnökének jogi tanácsadóját kérdeztük. A két interjú időben egymás után készült, az érintettek nyilatkozatait a szerkesztőség helyezte egymás mellé.

Jakab István: -- A Magyar Ifjúsági Tanács bírósági bejegyzése most fejeződött be. Ehhez kértük mi a név egyediségének igazolását az Igazságügyminisztériumtól, amit meg is kaptunk, az irat március 6-ig még érvényes. Közben bizalmas forrásokból tudomásunkra jutott, hogy Asztalos Csaba, Markó Béla jogi- és emberjogi tanácsosa, az Itthon, fiatalon mozgalom jogi képviselője szintén levédte a MIT nevet, az ő igazolásuk pedig májusig van érvényben.


Asztalos Csaba: -- Elsietett ez a nyilatkozat! A 26/2000. számú kormányrendelet szabályozza a nonprofit szervezetek működését. A rendelet nyomán született nyilvántartási rendszer minden állampolgárnak biztosítja a jogot, hogy későbbi felhasználásra lefoglalhat szervezet-elnevezést. Én ezt magánszemélyként, állampolgári jogaimmal élve kértem a minisztériumtól. Nem én vagyok az Itthon, fiatalon jogi képviselője.

JA: -- Igen érdekesnek tartom, hogy a minisztérium mindkét félnek kiadta a név egyediségét bizonyító iratot.

ACS: -- Én az RMDSZ-program értelmében kértem a bejegyzést. Az igazságügy-minisztérium ki is állította a nevemre az iratot, azzal a megjegyzéssel, hogy egy másik nagyon hasonló név már szerepel a nyilvántartásban. A MIT a Consiliul Tineretului Maghiar din Romania nevet foglalta le, én pedig a Consiliul Tineretului Maghiar din Romania -- MIT névre kaptam engedélyt.

JA: -- Ez az egész etikai kérdés! Mi azóta, mióta kiléptünk az RMDSZ-ből, igyekeztünk dolgozni, mondhatni, jó fiúk voltunk. Ezért érzem méltánytalannak és etikátlannak ezt a lépést. Itt a MIT ellehetetlenítéséről van szó.

ACS: -- Mikor én a név levédését kértem, nem tudtam arról, hogy a MIT-nek már van vagy volt ilyen beadott kérelme. Nem önkényesen léptem tehát, inkább a MIT reagálását tartom túlzónak és önkényesnek. Visszautasítom a MIT kijelentéseit! És én azt a módszert tartom etikátlannak, mellyel a MIT megszerezte a velem kapcsolatos információt: valaki egy személyes iratot fénymásolt le, és adta át az Ifjúsági Tanácsnak.

JA: -- Mi amióta szakítottunk az RMDSZ-szel, nem kekeckedtünk a Szövetséggel. Mi dolgozni szeretnénk, és ebben akadályoz ez az eset is. Azért lépett ki a MIT az RMDSZ keretéből, mert nem hagytak dolgozni, és mikor kívül vagyunk, akkor sem hagyják. A szervezet megtárgyalja az ügyet azokkal, akik a bejegyzés körül segítettek, de a nyilatkozaton kívül egyelőre nem tervezünk további lépéseket.

ACS: -- A MIT agresszíven viselkedik, mikor más országos ifjúsági szervezet is beleszól a fiatalságot érintő kérdésekbe. És ha a MIT-nek gond az említett névhasonlóság, akkor orvosolja ő maga!


Ez a harmadik "névbitorlási viszály"

A MIT és Asztalos Csaba (illetve az RMDSZ) vitája egy éven belül a harmadik olyan eset, amelyben erdélyi szervezetek és intézmények perlekednek egy védjegyen. 2001 októberében a bukaresti és kolozsvári székhelyű Kriterion Kiadó perelte be a kolozsvári Polis Könyvkiadót és a volt Kriterion-vezető, Domokos Géza elnökölte csíkszeredai Kriterion Alapítványt. A Kriterion vádja az volt, hogy a két utóbbi testület jogtalanul használta egy ünnepi kiadványban a kiadó jellegzetes lovas emblémáját. Az ügyet tisztázni hivatott per még nem ért véget.

A második esetben december közepén egy működő napilap, a csíkszeredai Hargita Népe nevét védette le az Országos Védjegyhivatalnál egy, Verestóy Attila RMDSZ-szenátorhoz közeli befektetői csoport. A befektetők képviseletében Ferenczy Károly vállalkozó (Verestóy Attila sógora) tárgyalt a szerkesztőséggel, és be is jelentette szándékát a napilap privatizálására. A lapot jelenleg a Hargita megyei tanács adja ki, de Zsombori Vilmos, a tanács elnöke a Transindexnek adott decemberi nyilatkozatában elmondta: nincs ellenére a lapeladás, vegye meg a szerkesztőséget az, akinek többet ér meg.

A Magyar Ifjúsági Tanács nevének egyedisége körül folyó polémia érdekessége, hogy most lett 1990-től először vita tárgya egy civil szervezet neve. Az előző két eset pedig kereskedelmi jellegű márka- és áruvédjegyek önkényes használatáról és levédéséről szól.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS