2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ráduly Róbert: meg kellene szüntetni a két székelyföldi megyét

2008. január 08. 15:22, utolsó frissítés: 15:11

Csíkszereda polgármestere szerint népszavazással kellene egybevonni Hargitát és Kovásznát, hogy rivalizálás helyett egy integrálni képes önkormányzat működjön a régióban. #b#[modernizáció]#/b#
Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbertet h hívta fel az Erdély FM a Csutak István a Transindexen a közzétett vitairata kapcsán. Csutak szövegében arról beszél, még kialakulóban sincs egységes székelyföldi jövőkép, fejlesztési elképzelés, az intézmények rivalizáció eredményeképp jönnek létre, és így nem képesek együttműködni.

Ráduly Róbert szerint ezt nem Csutak István ismerte föl, hanem sajnos ez a valós helyzet:

– A városok között ma még rivalizálás van, mert mindenki a Székelyföld fővárosa szeretne lenni, és ebből kifolyólag 50 kilométerenként vannak a színházak, kamaraegyüttesek és egyéb kulturális létesítmények, intézmények, de sorolhatnánk sok olyan átfedést, ami a Csutak úr által említetteken kívül is létezik. Ezenkívül a megyei és a helyi önkormányzatok, mondjuk a Hargita megyei és a csíkszeredai önkormányzat között is van egy egészségtelen rivalizálás, ami nem segíti egyértelműen a székelyföldi régió kialakulását.


Ma azt lehet mondani, hogy a politikai szlogeneken túl senki nem gondolkodik Székelyföldben. Szász Jenőt az érdekli, hogy Székelyudvarhely haladjon előre, Albert Álmosékat az, hogy Sepsiszentgyörgy, minket az, hogy Csíkszereda és térsége, Pap Jóskáékat, Árus Zsoltékat pedig az, hogy Gyergyószentmiklós és környéke lépjen tovább.

Ez a rossz értelemben vett lokálpatriotizmus például egy alakuló programot is veszélybe sodort, illetve megsemmisített, merthogy megyei szinten nem tudtunk megegyezni a megyei jogú városok között, hogy milyen módon, hogyan fogjunk össze, és hogyan alapítsunk egy közös céget.


– Mi lehet a megoldás rövid és hosszú távon?

– Az első dolog az lenne, hogy meg kellene szüntetni a két megyét. Egy gyors népszavazást kellene kiírni – ezt a törvény megengedi – és a két megyéből egyet kellene csinálni. Románia jelenlegi közigazgatási felállása '68 óta létezik, vagyis velem egyidős, idén lesz negyven éves, Ceaușescu hozta létre annak idején. Ebben alakították ki a jelenlegi Hargita és Kovászna megyét, ezeket kellene első lépésben nagyon gyorsan összevonni, és egy közigazgatási egységgé alakítani.

Akkor pedig végre nem két rivalizáló megyei önkormányzat, hanem egy integrálni képes önkormányzat lenne a régióban, amely elindíthatná azt a konzultációs munkát, ahol el tudnánk dönteni, hogy ki foglalkozik a női kézilabdával, ki a férfi kézilabdával, ki a jégkoronggal, ki a labdarúgással, ki a tekével, és ki egyébbel.

De ezt meg lehetne lépni a kultúra tekintetében, a színházak, a hivatásos együttesek, a filharmónia, opera, operett tekintetében is, és sok más tekintetben lehetne-lenne ily módon egyeztetési és egyességre jutási lehetőség, hogy ne egymás hátrányára próbáljunk állandóan lépni, hanem közös előnyünkre - mondta a polgármester.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS