2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyhangú döntés: alkotmányellenes a CNSAS

szerk. 2008. január 31. 19:06, utolsó frissítés: 18:57

Az alkotmánybírák igazat adtak Dan Voiculescunak. Így az átvilágító testületet akár fel is oszlathatják, ha 45 napon belül a működési szabályzatát nem hozzák összhangba az alkotmánnyal.
Egyhangúlag helyt adott ma az alkotmánybíróság (CC) Dan Voiculescu konzervatív pártelnök folyamodványának, alkotmányellenesnek ítélve az átvilágítást lehetővé tevő ún. „Ticu-törvényt”, a Szekuritáté Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) működési szabályzatának néhány pontjával együtt.

A döntés gyakorlatilag a CNSAS feloszlatásával lehet egyenértékű, mert miután az ítélet a Hivatalos Közlönyben megjelenik, a CNSAS létezésének már nem lesz jogalapja. Ezen kívül fennáll annak a veszélye, hogy egyes személyek kommunista titkosrendőrséggel való együttműködéséről szóló döntések semmissé válnak.

Dan Voiculescu álláspontja – mint azt a Mediafaxnak kifejtette – az, hogy a CNSAS átvilágító szervként nem hozhat ítéletet. Ehelyett a feladata csupán a volt kommunista titkosszolgálat irattárának a kezelése kell legyen,a közvéleményre bízva annak eldöntését,

hogy ki milyen mértékben működött együtt a Securitateval. Az összképhez hozzátartozik, hogy a CNSAS 2006 júniusában Voiculescu ügyében úgy döntött: a politikus együttműködött a Securitateval. Voiculescu akkor beismerte hogy Felix fedőnév alatt jelentett, de váltig azt hangoztatta, ő csupán vállalati jelentéseket adott. Azt állította, nemhogy együttműködött volna a titkosszolgálattal, még ő volt a szenvedő alany, akit a titkosrendőrség kínzott.

Egy beszélgetőműsorban pedig úgy nyilatkozott, hogy annak idején nem volt tudomása arról, hogy a Dunărea külkereskedelmi vállalat, amellyel egy Crescent nevű cég igazgatójaként '89 előtt együttműködött, tulajdonképpen a Securitate tulajdonában volt.

„Az alkotmánybíróság ellentmond saját magának” – nyilatkozott a Mediafaxnak Csendes László, a CNSAS RMDSZ által delegált tagja. Szerinte a taláros testület 218/2007-as ítélete értelmében az átvilágító testület döntései nem egyenértékűek egy bírósági ítélettel.

“A bíróság döntése erkölcsileg nagyon súlyos helyzetet teremt, kétségtelenül csalódást okoz számos állampolgárnak, nem is beszélve az ország nemzetközi megítéléséről” – reagált az ügy kapcsán Eckstein-Kovács Péter a Transindexnek. Az RMDSZ-szenátor azonban


óvatosságra intett, ami a CNSAS esetleges feloszlatását illeti:

“nem lennék ennyire pesszimista az intézmény sorsát illetően. A CNSAS megszüntetésére irányuló szándék azonban világos.” Eckstein fölöttébb érdekesnek nevezte, hogy azt a törvényt, amely majdnem tíz évig jogalapot biztosított az intézmény működésére, éppen Dan Voiculescu üzletember és konzervatív politikus ügyében nyilvánítják alkotmányellenesnek.

Elmondta: az alkotmánybíróság döntését kétségtelenül végre kell hajtani. A legreálisabb forgatókönyv az, hogy a kormány 45 napon belül – ennyi időt biztosít a törvény az alkotmányellenesség feloldására – a szóban forgó törvényt összhangba hozza az alkotmánnyal.

“Egyelőre az alkotmánybíróság egy döntést hozott, de hiányzik az indoklás. A döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenés pillanatában lesz hatályos, és itt megjelenik a bíróság indoklása is – ennek alapján a kormány meg a parlament összhangba hozhatja az alkotmánnyal a kifogásolt cikkelyeket” – mondta Eckstein.

“El vagyok képedve az alkotmánybíróság mai döntésén” – kommentálta Könczei Csilla, az apja, Könczei Ádám megfigyelési dossziéit feldolgozó blogger a CNSAS körül kialakult helyzetet. Szerinte


a civil társadalom megmozdulására van szükség,

illetve arra, hogy valamilyen formában támogassák az intézményt. Könczei elmondta, egy tavalyi, még nem publikált írásában ő maga is az intézmény hatékonyságát kritizálta, azonban civil társadalmi szemszögből. “A társadalomnak az a megtisztulási folyamata, melynek egy részét ez az intézmény látta el, a mai döntés nyomán veszélybe került” – mutatott rá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS