2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Függőben a két nagypárt harca

összeállította:Sipos Géza 2002. március 15. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

4%-kal többen szavaznának Magyarországon a Fidesz-MDF pártlistára, mint az MSZP-ére -- derül ki a Gallup Intézet legfrissebb felméréséből. Az adatok szerint a két nagy mellett az SZDSZ és a MIÉP juthatna be április 7-én az Országgyűlésbe.
Főhet a választási harcba bonyolódott magyarországi politikusok feje a közvéleménykutató cégek adatai láttán. Január vége óta a két nagy párt gyakorlatilag fej-fej mellett halad, a mérések rendre a statisztikai hibahatárhoz közel járó eredményeket mutatnak. A tét a lutri-szerű bizonytalanság miatt egyre nagyobb: a kampány finisében semmilyen kampányakció sem bízható a véletlenre.


A két nagy párt támogatottsági aránya

február végére, március elejére sem változott. A két nagy párt együttes tábora a teljes népességen belül 5%-kal nőtt a korábbi méréshez képest -- ebből 2 a Fidesz-MDF, 3% pedig az MSZP támogatói táborát gyarapította. Ennek megfelelően mindkét nagy párt gyakorlatilag eddigi támogatottságának maximumát érte el. Az elmúlt év során a Gallup csak egyszer mért 1%-kal nagyobb tábort az MSZP-nek, és egy alkalommal 1, egyszer pedig 2%-kal nagyobb támogatottságot a közös listának -- olvasható a közvéleménykutató közleményében.A teljes lakosság 32%-a a Fidesz-MDF-listára, 28% pedig az MSZP-re szavazna. A harmadik legnépesebb réteg a bizonytalanoké: 19% még nem tudott válaszolni a közvéleménykutatók kérdésére, vagy nem volt hajlandó válaszolni. A megkérdezettek 7%-a kijelentette: biztosan nem menne el szavazni. 5% voksolna az SZDSZ-re, 3-3% a MIÉP-re és a Centrumpártra, 2% a Munkáspártra, 1% a FKGP-re.


A biztos pártválasztók közel fele a Fideszre szavazna

A biztos pártválasztók körében biztosabb a Fidesz-MDF előnye: 44%-uk jelentette ki, hogy a Fidesz-MDF listára szavazna. Az MSZP a második helyen áll 38%-kal. Ezt az összesítést véve alapul valószínűsíthető, hogy a MIÉP 5% körüli eredménnyel bejutna a parlamentbe a 7%-os SZDSZ után.Több ember rendelkezik véleménnyel a győzelmi esélyekről, mint bármikor korábban az elmúlt négy évben. 2002. február elején a megkérdezettek 39%-a gondolta úgy, hogy az áprilisi választásokat a Fidesz-MDF közös listán meg fogja nyerni: ez az arányszám a hónap végére 41%-ra emelkedett. Most a hónap eleji 30%-kal szemben 34%-ot tesz ki a teljes népességből azok aránya, akik az MSZP győzelmét várják, ez a legmagasabb arányszám szeptember óta.


És hányan fognak valóban voksolni?

Egy hónappal a választások első fordulója előtt az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a következő hónap eseményei mennyire fogják meggyőzni a már kialakult pártpreferenciákkal rendelkezőket, hogy megfelelően részt is vegyenek a választásokon. A megkérdezettek 71%-a ígéri biztosra a részvételét. A Gallup 1998 márciusában, egy hónappal a választások előtt 67%-os részvételt jelzett előre, de ez a valóságban 10%-kal lett kevesebb -- ismerteti adatait a közvéleménykutató iroda.

Jelenleg a MIÉP-hívek 90%-a, az SZDSZ szimpatizánsainak 89%-a ígéri biztosra részvételét április 7-én. Az MSZP és a Fidesz-MDF tábora teljesen azonos arányban (82-82%) mondja azt, hogy biztosan ott lesz az urnáknál.


Orbán Viktort ugyancsak 4%-kal

több megkérdezett látja alkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek Medgyessy Péternél: Orbán Viktort 42%, Medgyessy Pétert 38% preferálja. A Gallup jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy ezelőtti mérésükhöz képest Medgyessy Pétert 4%-kal többen látják alkalmasabbnak. A biztos pártválasztók 45-41%-ban találták Orbánt Medgyessynél megfelelőbb kormányfőnek.

A miniszterelnök tevékenyégének megítélése szorosabban követi a pártpreferenciákat, mint korábban. A Fidesz-MDF-szimpatizánsok 92, a MIÉP-hívek 59, a Centrum szimpatizánsainak 33, az SZDSZ és az MSZP híveinek pedig 18% illetve 9%-a ítélte jónak azt, ahogy a miniszterelnök ellátja a feladatát. Ez utóbbi két adat a Gallup előző mérésénél még 27, illetve 13% volt. Orbán Viktor kormányfői munkájának megítélése a legutóbbi Gallup-mérés óta egyértelműen romlott -- derül ki az adatokból.

A Gallup állítása szerint a felmérés statisztikai hibahatára plusz-mínusz 2,3 százalék.

A Tárki közvélemény- és piackutató a biztos pártválasztók preferenciáit 1998 májusáig visszamenőleg összesítő adatai szerint 2001 novemberében és decemberében a Fidesz-MDF népszerűsége 48% volt az MSZP 36%-val szemben. A Tárki-összesítés szerint viszont 2002 februárjában az MSZP 45% körében volt népszerű, a Fidesz-MDF-re 42% voksolt volna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS