2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rendőrök evakuálták a templomot

szerk. 2002. március 18. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

#b#Erőszakkal hatoltak be#/b# szombatra virradó éjszaka az ortodox hívők a marosújvári templomba, hogy így állítsák vissza az istentiszteleti hely tulajdonjogát. A helyi ortodox lelkész így indokolta a lépést: "A mi közösségünk 2000 lelkes, ők csak 200-an vannak."
A Legfelsőbb Bíróság (LB) ugyanis elfogadta az ortodoxok kérését, mely a gyulafehérvári táblabíróság döntésének felfüggesztését kérte. A bíróság egy hónappal ezelőtt mondta ki, hogy a templom a helyi görög-katolikus közösséget illeti. Az akció éjjel három órakor kezdődött: a mintegy 30 ortodox hívőt Cornel Marcu lelkész, Ioan Tocanel enyedi ortodox esperes és Ioan Rosca, az esperesi hivatal gazdasági tanácsosa vezette. Az ortodox hívők pajszerrel és vasrudakkal feszítették fel a templom oldalbejáratát és verték le a lakatokat. A templomban több tíz görögkatolikus gyülekezeti tag tartózkodott


Marcu lelkész pajszert fogott a kezében

"Péntek este értesítettek telefonon, hogy az ortodoxok a templom erőszakos elfoglalására készülnek" -- meséli az esetet Alexandru Biris görögkatolikus lelkész. A templom egyik görögkatolikus "védője", Claudiu Horia Herteg újságíróknak azt mondta el, az egyik pajszert éppen Marcu lelkész fogta a kezében. Herteg elmondása szerint ő hívta ki a rendőrséget, de az öt közeg és az egyedüli csendőr az ortodoxok pártjára állt. Miután a 25 ortodox hívő behatolt a templomba, a rendőrség kiürítette a gyülekezeti helyet, hogy további konfliktus ne következzék be."Rosca tanácsost arculütötte az egyik görögkatolikus hívő és ezért döntüttünk az evakuálás mellett" -- magyarázta a rendőrségi megmozdulás okát Mircea Crisan őrnagy. A görögkatolikus fél viszont azt állítja, a rendőrség úgy adta át a templomot az ortodoxoknak, hogy közben semmilyen bírósági határozatot nem mutatott fel.

Cornel Marcu ortodox lelkész változata még egyszerűbb: "Nem tettünk mást, minthogy a végrehajtó jegyzőkönyvére hivatkozva újra bementünk a templomunkba. Attól a pillanattól fogva, hogy valakit visszahelyeztek tulajdonjogába, nem számít, mikor lép be az ajtón. A görögkatolikusok törvénytelenül tartózkodtak a templomban. A mi közösségünk 2000 lelkes, ők csak 200-an vannak" -- teszi hozzá Marcu lelkész.


A Vatikán megdöbbent

Lucian Muresan balázsfalvi görögkatolikus érsek mélyen felháborodott a történteken: "Romániában bármi megtörténhet. Azt hiszem, jelenleg csak az Úristen tudná helyrehozni, ami történt. Jogállamban nem lehet éjszaka kilakoltatni senkit sem. Csak a tolvajok járnak éjszaka." Az érsek azt is elmondta, a történtekről értesítették Vatikán bukaresti apostoli nunciusát és II. János Pál pápát is.A gyulafehérvári érsek, Teofil Tiatia szerint a görögkatolikusok békésen és türelemmel ki kell várják a fellebbezési tárgyalást, melyre június 6-án kerül sor Bukarestben. "Még látnunk kellene a népszámlálás eredményeit is" -- teszi hozzá Tiatia. Arról viszont az érsek nem nyilatkozott, létrejött-e valami hallgatólagos megállapodás a pénteken történtekről az ortodox féllel.

A görögkatolikus egyház különben közleményben szögezi le, hogy a görögkatolikus hívek az istelntiszteleti hely törvényes és tényállás szerinti tulajdonosai. A közlemény kijelenti: a marosújvári helyzet "nagyon sokban a görögkatolikus egyház 1948-as helyzetére emlékeztet [a romániai államosítás éve, ekkor helyezte ortodox tulajdonba az állam a görögkatolikus templomokat és egyéb javakat -- a szerk.] és azt bizonyítja, hogy Romániában a vallásszabadsághoz való jogot és a jogállam alapelveit folyamatosan megsértik."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS