2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tibetiekkel együtt tüntetett Sógor Csaba és Csibi Magor Brüsszelben

szerk. 2008. április 03. 10:46, utolsó frissítés: 10:43

Az ET képviselete előtt szervezett akcióban több száz tibeti vett részt, az Európai Unió beavatkozását követelve. A megmozduláson az EP különböző frakcióihoz tartozó képviselők is felbukkantak.
Csatlakozott tegnap Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő, a néppárti frakció (EPP) tagja és Csibi Magor liberális (PNL) EP-képviselő a kínai erők tibeti megtorlása ellen szervezett tiltakozó akcióhoz, melyben több száz tibeti tüntető vett részt az Európa Tanács (ET) brüsszeli épülete előtt.

“Liberálisként nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy Tibetben nyilvánvalóan semmibe veszik az emberi jogokat. “A hallgatás kínai falán” átszivárgott információk aggodalomra adnak okot, és úgy hiszem,


az Európai Parlamentnek reagálnia kell,és nyomást kell gyakorolnia a kínai hatóságokra a polgári jogok tiszteletben tartása érdekében” – nyilatkozta Csibi Magor.


A tiltakozók a Tibetben elkövetett atrocitásokat ábrázoló fényképeket emeltek magasba, követelve az Európai Uniótól,


avatkozzon be a kínai-tibeti kétoldalú konfliktusba.

A megmozduláson több, különböző frakciókhoz tartozó EP-képviselő részt vett. A tibetiekkel szolidarizáló bizottság tagjai szerint 140 békés tüntetőt öltek meg, több mint 500-an megsérültek, s további 1300 ártatlan személyt kínoznak a börtönökben.

A tibetiek követelik, hogy a sajtó azonnal és szabadon bejuthasson a régióba (Kína megtiltotta az idegenek, illetve a sajtósok beutazását Tibetbe), továbbá a tiltakozók szabadon bocsátását, valamint egy olyan független bizottság odautazását kérik, mely kivizsgálhatja a Tibetben történteket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS