2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

NATO-tagság: Horvátországot és Albániát várhatóan felveszik

szerk. 2008. április 03. 13:42, utolsó frissítés: 13:27

Informális vacsora keretében vitatták meg tegnap Bukarestben a NATO-bővítést a világ csúcsvezetői. Horvátország és Albánia felvétele szinte biztos, Ukrajna és Grúzia reménykedhet, Macedónia egyelőre nem.
A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de Görögország kérésére elhalasztották Macedónia meghívását – erősítette meg szerdán Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter a sajtónak.

Macedónia felvételével Görögország jelen pillanatban azért nem ért egyet, mert a volt jugoszláv tagköztársaság nevével kapcsolatos vita egyelőre rendezetlen.

“Jelen pillanatban Görögország nincs abban a helyzetben, hogy áldását adja Macedónia felvételére, először Horvátország és Albánia csatlakozik” – mondta Moratinos spanyol újságíróknak, miután a csúcsértekezlet résztvevői munkavacsora keretében megvitatták a NATO kibővítését.


Moratinos szerint a résztvevők továbbra is megosztottak abban a kérdésben, hogy felajánlják-e Ukrajnának és Grúziának a hivatalos tagjelölti státust, azaz a NATO tagsági akciótervébe (MAP) szóló felvételt.

James Appathurai NATO-szóvivő közölte: a NATO-szövetségesek abban a tekintetben egyetértésre jutottak, hogy


Ukrajnát és Grúziát a NATO-csatlakozás útjára állítják,

de nem várható, hogy már a bukaresti csúcsértekezleten meghívják őket a katonai szövetség tagsági akciótervébe. A szóvivő szerint a kulcsfontosságúnak tekinthető munkavacsorán általános volt az a vélemény, hogy nem az a kérdés, megtörténik-e a szóban forgó országok MAP-ba való meghívása, hanem az, hogy mikor kerül sor erre.

A NATO-csúcs résztvevői ténylegesen csütörtökön látnak hozzá a napirenden szereplő kérdések megvitatásához. Az újságírók a NATO-szóvivőtől azt kérdezték: lát-e esélyt arra, hogy ma mégis döntés születik Ukrajna és Grúzia ügyében. Apparthurai közölte: nem számít erre. Diplomáciai források szerint meghívás helyett a NATO egy olyan nyilatkozatot fog közzétenni, amely kinyilvánítja, hogy kapui a jövőben nyitva állnak Ukrajna és Grúzia számára, ha folytatják a politikai és katonai reformokat.

Németország álláspontja Ukrajna és Grúzia jövőbeni NATO-tagságával kapcsoltban változatlan – állította szerdán este egy névtelenül nyilatkozó diplomata. Berlin korainak tartja e két ország felvételét a tagsági akciótervbe.

A NATO-szóvivő továbbá beszámolt: a bukaresti értekezlet első napján Nicolas Sarkozy


francia elnök felajánlotta, hogy országa egy zászlóaljat küld Kelet-Afganisztánba.

Francia katonai források szerint 800-1000 katonáról van szó. A francia felajánlással lehetőség nyílik arra, hogy amerikai katonákat helyezzenek át Dél-Afganisztánba, Kandahár környékére. A térségben 2500 kanadai katona állomásozik, s Kanada korábban értésre adta, hogy kivonja onnan az ellenséges környezetben szolgálatot teljesítő katonáit, amennyiben nem érkezik Kandahár környékére ezer fős erősítés.

Az Amerikai Egyesült Államok továbbra sem zárkózik el attól, hogy növelje afganisztáni csapatainak a számát. A NATO-csúccsal egy időben Washingtonban az amerikai fegyveres erők egyesített vezérkari bizottságának főnöke Michael Mullen kijelentette: az iraki háború miatt az AEÁ "jelenleg nincs abban a helyzetben", hogy részt vállaljon az egyébként szükségesnek tartott afganisztáni csapaterősítésből. (mti/cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS