2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fejesekhez becsengetni sem ajánlatos

szerk. 2002. március 21. 19:50, utolsó frissítés: 19:50

Nagyobb rendellenességek nem történtek a népszámlálás első napjaiban, fény derült azonban egy-két furcsaságra. A rendőrök közalkalmazottként kerülnek nyilvántartásba, a bukaresti biztosok pedig külön térképet kapnak arról, hol nem illendő zaklatni.
A rendőrök, akik inkább raktárosok

A rendőrök felsőbb utasításra nem vallhatják be a számlálóbiztosoknak, hogy a rendőrségen dolgoznak -- állítja a Cotidianul napilap. Állítólag a rendőrség alkalmazottainak adott szóbeli figyelmeztetés arra vonatkozott, hogy a közigazgatásban dolgozóknak kell vallaniuk magukat. A napilap állításai szerint több rendőrtiszt nem hivatalos úton közölte a szerkesztőséggel, hogy a feletteseik azt javasolták nekik, mondják magukat "raktárvezetőknek".

A Belügyminisztérium sajtóirodája a Cotidianul munkatársai által feltett kérdésre azt válaszolta, hogy a számlálóbiztos valóban a rendőr közalkalmazotti minőségét jegyzi fel, de a kérdőív egy másik pontjánál bejegyzi a fokozatát, az egységét, amelynél szolgál, és a beosztását is.
A napilap szerint ennek ellentmondanak a vallomások, amelyek néhány rendőrtől érkeztek. Egyikük elmesélte, hogy miután a biztosnak elmondta, hogy a Belügyminisztériumban dolgozik, az felhívta rá a figyelmét, hogy valószínűleg hiányzott akkor, amikor a főnökök kiadták az erre vonatkozó utasításokat. Kioktatta, hogy azt kell nyilatkozza, hogy a közigazgatásban dolgozik, anélkül, hogy a fokozatát és beosztását megadná.

Stefan Trica, az Országos Statisztikai Hivatal (INS) népszámlálási osztályának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a speciális szakmák számára léteznek sajátos előírások, ezek azonban összhangban vannak a Központi Népszámlálási Tanács előírásaival.


Tiltott zónák Bukarestben

A bukaresti számlálóbiztosokat előzőleg kioktatják, melyek azok a házak, amelyeket el kell kerülniük -- tudósít az Evenimentul Zilei. Az INS azt közölte, hogy az illető lakások a kormányőrség védelme alatt állnak, vagy pedig olyan állami szolgálati lakásokról van, akiknek lakóit külön számolják majd össze. Az INS bejelentése szerint a volt és jelenlegi állami tisztségviselők házait és lakóit nem a számlálóbiztosok veszik nyilvántartásba.

Az INS képviselői elmondták, hogy speciális biztosok keresik fel a börtönöket, rendőrkapitányságokat, katonai egységeket illetve katonai iskolákat is. Pavel Orza, az INS elnökének tanácsosa úgy nyilatkozott, hogy a titkosszolgálati lakásokban tartózkodó ügynököket saját kollegáik veszik nyilvántartásba.

Ha a SRI, SIE, a Honvédelmi vagy Belügyminisztérium alkalmazottai (még ha miniszteri rangúak is), mégis otthonukban kerülnének nyilvántartásba, ugyanolyan elbánásban részesülnek, mint minden más állampolgár. Viszont csak azt szabad nyilatkozniuk, hogy közalkalmazottak -- valódi beosztásuk megnevezése nélkül.

A napilap szerint a "veszélyes" zónákban járó biztosok külön (fénymásolt) térképet kapnak, amelyen csillaggal jelölik az elkerülendő házakat. A lapra kézzel felírt utasítás arra is felhívja a figyelmet, hogy ezeken a helyeken még csak "csengetni" sem ildomos. A tiltott címek után nyomozva az Evenimentul Zilei munkatársai az egyik helyen Caloianu volt kommunista miniszterre bukkantak, aki 15 éve nyugdíjas.


Erdélyben nincsenek nagyobb rendellenességek

Kolozs megyében a népszámlálás első két napja után a lakosság 25,4 százalékát mérték fel, ami a lakások 24,8 százalékát jelenti (Kolozsvár 22/21,3%). Rendellenességeket nem jeleztek.

A népszámlálás zökkenőmentesen indult Háromszéken is, tájékoztatott Horia Grama prefektus. A megyefőnök kifejtette: az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ha a népszámlálás Kovászna megyében ilyen ütemben halad, akkor az adatok összegyűjtése időben befejeződik. A kormánybiztos elmondta: tudomása szerint nem történt olyan eset, hogy valaki visszautasította volna a számbavételt.

Az összeírás első napján azonban néhány számlálóbiztost ki kellett cserélni, ugyanis akadt közöttük olyan személy, aki nem boldogult az űrlapok kitöltésével, illetve volt olyan, aki egyszerűen nem jelentkezett munkára. A megyefőnök úgy tudja: minden háromszéki polgármester az általa vezetett településen tartózkodik, ugyanis a népszámlálás ideje alatt az önkormányzatok elöljárói nem utazhatnak el. Erről a prefektus körlevélben értesítette a Kovászna megyei városok illetve falvak polgármestereit.

Kedd estig Hargita megyében a lakások mintegy 26,45 százalékát, az itt élő személyek 27,6 százalékát vették nyilvántartásba -- tájékoztatott Abos Elena-Maria, a megyei statisztikai hivatal aligazgatója, a megyei népszámlálási bizottság titkára. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete is figyelemmel kíséri a népszámlálást. Információik szerint mindeddig nem tapasztaltak rendellenességeket, azon túl, hogy például Csíkszeredában, a taplocai körzetbe olyan biztost küldtek, aki nem tudott értekezni a jórészt csak magyarul tudó idősekkel.

Kisebb konfliktust a Hargita megyei magyar polgármesterek esete okozott. A megye 50 polgármestere szeretne részt venni a Magyarországon március 24.-26. közötti Magyar Polgármesterek IV. Világtalálkozóján. Az esemény egybeesik a népszámlálás utolsó napjaival. Ezért nyilatkozott Markó Béla úgy, hogy a hargitai polgármestereket ebben nem támogatja az RMDSZ vezetősége. Annál is inkább, mert a polgármesterek a helyi népszámláló bizottságok főnökei.

Mircea Dusa Hargita megyei prefektus az Adevarulnak elmondta, hogy nem akadályozhatja meg a polgármestereket abban, hogy utazzanak, de mégis inkább otthon lenne a helyük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS