2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénytelen a népszámlálás?

szerk. 2002. március 26. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

A népszámlálás 850 milliárd lejjel könnyítette meg az állami költségvetést. Egyesek szerint kidobott pénz, mivel az egész törvénytelennek is bizonyulhat. Egy tavaly elfogadott törvény értelmében ugyanis tilos személyes adatokat engedély nélkül feldolgozni.
Akik a népszámlálás végrehajtásának módja ellen tiltakoznak, a 2001 novemberében elfogadott 677-es törvényre hivatkozva teszik, amely a személyi adatokat védi. Nicolae Vlad Popa brassói liberális szenátor bejelentette, hogy meg fogja támadni a népszámlálást szabályozó kormányhatározatot, mivel az alkotmányellenes. A nemzetközi követelményeknek eleget tevő, alig négy hónapja elfogadott 677-es törvény 5-ös cikkelye szerint bármilyen személyes adat feldolgozása csak az érintett személy határozott engedélyével történhet meg.

A népszámlálás alapját képező kormányhatározat szerint azonban engedélyről szó sincs: az állampolgárok kötelesek minden egyes kérdésre válaszolni, ellenkező esetben 2-10 millió lejes büntetést kockáztatnak.


A diszkrét alkotmányellenességA törvény hetes cikkelye pontosít: tilos a faji vagy etnikai eredetre, illetve a vallási meggyőződésekre és szexuális életre vonatkozó adatok felhasználása. A népszámlálási kérdőívben azonban több kérdés is idevág (a 11.2 pontban, a valódi családi állapot cím alatt az élettársi viszonyra kérdeznek rá, a 15. pont a nemzetiségre, a 17.-es a vallásra vonatkozik). Tény, hogy bizonyos kérdések esetében kompromisszum született, a nyilvántartásba kerülő személy csak akkor kell válaszoljon, ha akar. Viszont az erre vonatkozó változtatásokat a kormányhatározatból már kifelejtődtek.

Másrészt a 677-es törvény többféle kibúvóra is lehetőséget ad. Az 5-ös cikkely, melynek első pontja tiltja a személyes adatok engedély nélküli felhasználást, kivételekről is beszél. Így a c) pontnak megfelelően akkor, ha "az adatok feldolgozása az operátor bizonyos kötelességének teljesítésében elengedhetetlen" vagy a d) pont szerint, ha "ha a feldolgozás közérdekű célok eléréséhez szükséges".

Ennek ellenére tény, hogy a népszámlálás projektjével foglalkozó kormánymegbízottak nem tartották fontosnak a népszámlálási jogszabályt összhangba hozni az alkotmánnyal és a 677-es törvénnyel.


A PNL szenátor elküldte a biztost

Nicolae Vlad Popa brassói PNL-szenátor úgy nyilatkozott, hogy ő személy szerint elküldte a számlálóbiztost azzal, hogy jöjjön vissza március 27-én, mert még nem döntötte el, hogy kíván-e egyáltalán adatokat szolgáltatni. A szenátor azt állítja, hogy ezzel azt akarja elérni, hogy a lakosság megértse, melyek a jogai, és ezeket nem lehet egy kormányrendelettel megsérteni. Senki sem kényszerítheti az állampolgárokat arra, hogy személyes adatokat valljanak be akartukon kívül -- állítja Nicolae Vlad Popa.

A szenátor azt is elmondta, hogy végül is valószínűleg el fogja fogadni, hogy a biztosok számbavegyék, de csak azért, hogy utána legyen alapja a közigazgatási bíróságon megtámadni a kormányrendeletet, amely minden adat bevallását kötelezővé teszi. Vlad Popa további elégedetlenségének adott hangot a miatt is, hogy bizonyos személyeket, így pl. a brassói PSD-tisztségviselőket külön listákon számoltak össze.

forrás: Monitorul


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS