2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Védett területen nincs panziózás!

K. M. K. M. 2008. április 16. 11:14, utolsó frissítés: 2008. április 15. 18:22

A védett túri hasadékban építkezett, de a törvény engedékeny: csak 13 százalékot kell visszabontania.Környezetvédelmi területen építkezett engedélyek nélkül, azonban a törvény mégsem kötelezi Vasile Crişant arra, hogy teljesen lebontsa a tartozó Túri-hasadékban (Tureni, Kolozs megye) felhúzott építményét – mondta ki döntését a Kolozs megyei fellebbviteli bíróság.

A határozatot május 25-ig megfellebbezheti a megyei tanács területrendezési, illetve környezetvédelmi osztálya.


Crişan pár évvel ezelőtt úgy gondolta, panziót nyit a festői környezetben, ám az építkezésről tudomást szerzett a megyei középítkezési igazgatóság és a környezetvédelmi osztály.


A tulajdonos sem építkezési engedélyt, sem a környezetvédelmi osztály speciális, védett területre való építkezést jóváhagyó igazolását, de


még az épület tervrajzát sem tudta felmutatni

az másfél évvel ezelőtt helyszínelő hatóságok felszólítására. Crişan most azért perel, mert sokallta a 100 ezer lejes bírságot, amelyet a Kolozs megyei tanács és a környezetvédelmi hatóság kirótt, emellett az ingatlan lebontását is el szerette volna kerülni, ugyanis erre is felszólítást kapott a hatóságoktól.

Vizauer Csaba, a megyei tanács környezetvédelmi szakfelügyelője lapunknak elmondta, a hatályos törvények szerint az elkövető az illegális építkezés megkezdésének dátumától számítva csupán két évig vonható felelősségre, illetve kötelezhető bontásra.


Crişant ugyan másfél éve kapták rajta a feketén építkezésen, de a per folyamán megállapították, hogy az építmény felhúzását nem a felperes kezdte el, hanem a előző tulajdonos, aki 1992-ben, a félkész állapotban lévő ingatlannal együtt eladta a hét hektárnyi telket.

Vizauer hozzátette, így Crişannak csupán az általa hozzáépített részt, vagyis az


épület 13 százalékát

kell visszabontania: „Gyakorlatilag a magasságából kell visszabontania a tulajdonosnak: a plusz tartóoszlopokat és falakat köteles felszámolni.

A szakfelügyelő hozzátette, a másik opció az lenne, hogy a megyei tanács megvásárolja Crişantól a területet és az ingatlanban információs irodát nyit a kirándulóknak, hiszen nem ártana, ha valaki vigyázná az igen kedvelt turistacélpontot, hiszen a rengeteg hátrahagyott szemét és zajszennyezés mellett a kirándulókat kiszolgáló illegális kereskedelem is folyik a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS