2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozs megyei RMDSZ: az MPP felrúgta a további tárgyalások lehetőségét

szerk. 2008. április 16. 19:08, utolsó frissítés: 18:53

László Attila tudomásul vette, hogy az MPP saját jelöltlistát állít. Sándor Krisztina Kolozs megyei MPP-elnök viszont állítja: nyitott a tárgyalásra.„Tudomásul vettük a Magyar Polgári Párt kolozsvári és Kolozs megyei szervezete közleményében foglaltakat, miszerint a polgári párt saját jelöltlistát állít a kolozsvári és Kolozs megyei helyhatósági választáson.(...) Az MPP sajtóközleménye azt igazolja, hogy a polgári párt Kolozs megyében ezennel egyoldalúan felrúgta a további tárgyalások lehetőségét” – áll egy László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök által ma kiadott közleményben.

A dokumentum válasz az MPP Kolozs megyei szervezete által kiadott közleményre, melyben tudatták, az RMDSZ az általuk kijelölt határidőre – április 15-re – nem válaszolt a közös jelöltlista-állításról szóló ajánlatukra. A közleményben az áll még, hogy az MPP így


kénytelen önállóan indulni


az önkormányzati választásokon. Sándor Krisztina Kolozs megyei MPP-elnök egyébként lapunknak úgy nyilatkozott: pártja a hivatalos jelöltlisták leadási határidejéig továbbra is nyitott az RMDSZ-szel való együttműködésre az önkormányzati választásokon.

László Attila sérelmezi, hogy bár az MPP megalakulásuk pillanatától kezdve elutasította a kolozsvári és a Kolozs megyei RMDSZ-jelöltlistán való részvételt, a tárgyalások során mégis az RMDSZ kolozsvári jelöltlistájának a második és negyedik, valamint az RMDSZ megyei jelöltlistájának a második, negyedik és hatodik helyére tartott igényt.

A megyei RMDSZ-elnök egy, március 29.-én a Szabadságban megjelent interjúrészletre alapozza állítását: Gergely Balázs az MPP kolozsvári szervezetének elnökeként kijelentette: „(...) Ugyanakkor


ajánlatot is kaptunk az RMDSZ-től.

Felajánlották, hogy a kolozsvári városi tanácsosi listájukon egy befutó helyet biztosítanak az MPP jelöltjeinek. Ezt azonban nem tudtuk elfogadni, mivel úgy gondoljuk, hogy ez arctalanságba taszítaná a pártot. Szerintünk elfogadhatatlan az, hogy már az induláskor besoroljunk az RMDSZ-be, és egyfajta szatellit-pártként működjünk. (...)

Ami pedig a megyei vonatkozású dolgokat illeti, meg kell várni április 5-6-át, amikor várhatóan megalakul a megyei szervezet. Valószínűnek tartom, hogy megyei szinten is [MPP-] listaállításra kerül sor. (...)”

A közös jelöltlistáról egyébként RMDSZ-részről Eckstein-Kovács Péter szenátor, és Máté András Levente, a szervezet Kolozs megyei tanácselnökjelöltje tárgyal az MPP-vel. A szenátor ma így nyilatkozott ezügyben: a megegyezés tárgyát a Kolozs megyei- és kolozsvári tanácsosjelöltek névsorán kívül további tíz település tanácsosjelöltjeinek névsora alkotja. “Mivel az MPP párt, ott


központi szinten és gyorsan

születnek az együttműködésről szóló döntések, mert ezekről egy személy dönt. Az RMDSZ-en belül hosszabb ideig tart egy ilyen súlyú döntés előkészítése, mert az összes olyan településsel egyeztetnünk kell, ahol az önálló lista veszélyezteti a magyar képviseletet az önkormányzatokban. Péntekig válaszolunk az MPP ajánlatára.”Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS