2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozs megyében közel volt a megegyezés

S. Z. 2008. április 21. 14:32, utolsó frissítés: 14:17

Ha valahol egyik fél polgármester-jelöltje bejut a második fordulóba, akkor azt a másik támogatni fogja.Miközben a Kolozs megyei RMDSZ leadta a városi illetve a megyei listákat, Eckstein-Kovács Péter szenátori irodájában barátságos hangulatú sajtótájékoztatón jelentette be az MPP két helyi vezetője – Sándor Krisztina megyei és Gergely Balázs kolozsvári elnök – hogy nem sikerült megegyezni.

Mindazonáltal itt állt a legközelebb a megegyezéshez a két politikai alakulat – értékelték a tárgyalásokat a polgáriak.

A tárgyalásokon RMDSZ-részről jelen levő Eckstein szerint a megegyezés leginkább technikai okok miatt nem jöhetett létre: az MPP-t viszonylag későn jegyezték be, amikor az RMDSZ-listák már nagyrészt kialakultak. Ennek ellenére felajánlottak az MPP-nek egy-egy befutó helyet a városi, illetve megyei listán: az RMDSZ-szenátor szerint az EP-választások eredményei alapján


az MPP legalább ennyit megszerez júniusban.

A polgáriak viszont egyharmados jelenlétet szerettek volna elérni mind a városi, mind a megyei listán: „nem tévesztjük össze magunkat Tőkés püspök úrral, de szerintünk az őszi EP-választások eredménye fontos jelzés volt” – mondta Gergely Balázs.


Sándor Krisztina a továbbiakról úgy nyilatkozott, nem viszonyulnak ellenfélként egymáshoz az RMDSZ-szel: a legfőbb ellenség a választók apátiája – mondta – az RMDSZ 18 év alatt elvesztett szavazóit szeretnék visszahozni.

Eckstein ezt így finomította: ahol a két szervezet érdekei összecsapnak, ott elkerülhetetlenül politikai ellenfelekként tekintenek egymásra, azonban a két szervezet helyi szinten nem ellensége egymásnak. Sőt, ha valahol egyik fél polgármester-jelöltje bejut a második fordulóba, akkor azt a másik fél


minden további nélkül támogatni fogja

– hangzott el. Felvetettük, az MPP bejegyzése előtt Szász Jenő többször is úgy nyilatkozott, hogy a választási verseny csak a magyar többségű vidékeken kívánatos, szórványban, ahol esetleg veszélybe kerülhet a magyarság képviselete, nem indítana saját jelölteket a leendő polgári párt. Ehhez képest most az MPP gyakorlatilag mindenhol indít jelölteket, ahol sikerült területi szervezetet alakítani.

Gergely Balázs erre úgy válaszolt, az MPP országos elnöksége azt az irányelvet adta ki, hogy szórványban a megegyezés és közös listaállítás a prioritás. „Azonban ez nem jelenti azt, hogy ha egy helyen nem sikerül megegyezni, akkor nem indítunk saját jelölteket” – fogalmazott.

Sándor Krisztina hozzátette: ott, ahol most MPP-színekben indulnak jelöltek, nagy igény volt egy alternatív szervezetre. „Ha nem lett volna MPP, akkor ezek az emberek függetlenként indultak volna a helyhatósági választásokon” – mondta. Sándor bejelentette, hogy jelöltlistáikat holnap adják le.

A sajtótájékoztatón szó volt még a szombat éjszakai incidensről is, amikor három magyarul beszélő fiatalra támadtak ismeretlenek: felmerült, hogy az RMDSZ és az MPP közösen hozzon létre forródrótot a hasonló panaszok begyűjtésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS