2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szász és Borboly is tanácselnök lenne

szerk. 2008. április 23. 11:11, utolsó frissítés: 10:43

Leadták a jelöltlistákat: RMDSZ, MPP, függetlenek.Tegnap éjfélig minden párt leadta jelöltlistáit az önkormányzati választásokra; mivel az RMDSZ és MPP egyetlen megyében sem egyezett meg, mindkét politikai alakulat külön listákon indul, bár Szatmáron egyes helyeken az MPP támogatja az RMDSZ jelöltjét, illetve Marosvásárhelyen nem indítanak Borbély László ellenében saját jelöltet.


Harc a megyei tanácselnöki tisztségekért

Hargita megyében Szász Jenő MPP-elnök száll versenybe Borboly Csabával. Ami a megyei tanácsosokat illeti, az MPP listáját Szász Jenő, Beder Tibor és Sebestyén Csaba vezetik, RMDSZ-listavezetők pedig Borboly Csaba Csík területi elnök, megyei tanácselnökjelölt, valamint Bunta Levente megyei tanácselnök, udvarhelyszéki területi elnök és Petres Sándor gyergyószéki területi elnök.


Kovászna megyében az RMDSZ-es Tamás Sándor parlamenti képviselővel szemben az MPP Kovács István unitárius lelkészt jelölte. Függetlenként indul még Vajda Lajos jelenlegi önkormányzati alelnök, Sabin Cãlinic ügyvéd pedig a román pártok közös jelöltje.

Maros megyében mind az RMDSZ, mind az MPP pályázik a tanácselnöki tisztségre: RMDSZ-es színekben Lokodi Edit Emőke indul, míg az MPP-t Tőkés András képviseli.

Bihar megyében nincs jelöltje az MPP-nek a megyei tanácselnöki tisztségre – itt az RMDSZ-es Kiss Sándor indul a többi párt jelöljei ellen.

Szatmár megyében az MPP támogatja az RMDSZ-es Csehi Árpádot, akinek kihívója egyfelől Ovidiu Silaghi (PNL), illetve a független Valer Marian, akit a PSD, a PD-L és a PNG–PC is támogat.

Kolozs megyében az RMDSZ jelöltje Máté András Levente képviselő, akit bizonyos feltételekkel az MPP is támogat.

Szilágy megyében az RMDSZ-es Csóka Tibor és az MPP-s Papp Lajos száll versenybe.


A polgármesteri székre pályázók

Csíkszereda: az MPP jelöltje Papp Előd politológus, aki a város alpolgármestere volt 2000–2004 között. RMDSZ-színekben Ráduly Róbert jelenlegi polgármester indul, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje Adrian Pănescu önkormányzati tanácsos.

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) színeiben Zudor Ferenc, az Express Logistics vezérigazgatója indul. A Nagy-Románia Pártnak (PRM) nincs saját jelöltje a tisztségre, hanem csak megyei tanácsosi jelöltlistát állított össze.

Szondy Zoltán újságíró, Papp Előd polgármesterjelölt és Soós Szabó Klára háziorvos áll az MPP 24 tagú városi tanácsosi listájának első három helyén. Az RMDSZ önkormányzati tanácsosi listáját Antal Attila alpolgármester, Xántus Attila önkormányzati tanácsos és Orbán Zsolt tanár, önkormányzati tanácsos vezeti.

Székelyudvarhely: a néhány napja keringő szóbeszéd beigazolódott: az MPP székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány területi igazgatója. RMDSZ-színekben Bunta Levente indul.

Gyergyószentmiklós: Mezei János építészmérnök az MPP jelöltje a polgármesteri székre, RMDSZ részről Weil Gyula orvos indul, Csergő Tibor történész, Sztráty Lehel-János vállalkozó és Nagy István jegyző függetlenként száll versenybe.

Sepsiszentgyörgy: Antal Árpád képviselő az RMDSZ polgármesterjelöltje, Csinta Samu, a Krónika napilap volt felelős szerkesztője az MPP színeiben indul. Pályázik még a tisztségre Valer Șerban a Román Szövetség listáján, továbbá független jelölt Barkó István mérnök.

A Krónika értesülése szerint az MPP sepsiszentgyörgyi tanácsosi listájának élén Gazda Zoltán, a párt megyei alelnöke áll, őt követi Bálint József, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke, Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Váta Lóránd színész és Kovács István, aki a Kovászna megyei tanácselnöki tisztségre is pályázik.

Kovászna: Zsuffa Levente jelenlegi független polgármester MPP-színekben indul, kihívói az RMDSZ-es Lőrincz Zsigmond vállalkozó és Nicolae Enea, a román pártok közös jelöltje.

Kézdivásárhely: az RMDSZ Török Sándor jelenlegi polgármestert indítja, az MPP jelöltje Rácz Károly közgazdász.

Barót: az MPP a függetlenként induló jelenlegi polgármestert, Nagy Istvánt támogatja. Az RMDSZ jelöltje Nagy József, az Országos Ásványvíz Társaság igazgatója.

Marosvásárhely: az MPP nem indít saját polgármesterjelöltet, így Borbély László egyetlen magyar jelöltként száll versenybe Dorin Florea jelenlegi városvezetővel, akit a román pártok támogatnak.

Kolozsvár: László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök indul a polgármesteri székért, az MPP-nek nincsen jelöltje.

Nagyvárad: a polgármesteri székért az MPP nem indít jelöltet, így csak Biró Rozália indul RMDSZ részről, a többi párt jelöltjei ellen.

Szatmárnémeti: az MPP támogatja az RMDSZ-színekben induló Illyés Gyulát.

Nagyszalonta: Török László versenytárs nélkül indul RMDSZ-színekben.

Érmihályfalva: Kovács Zoltán az RMDSZ jelöltje, MPP-s jelölt nincs.

Margitta: Pocsaly Zoltán indul, RMDSZ-színekben.

Székelyhíd: az RMDSZ jelöltjeként Béres Csaba indul, MPP-színekben Fetco Mihály, Gyurcsik Zoltán jelenlegi polgármester függetlenként méretkezik meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS