2024. június 20. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nastase kémtanonc volt?

Sipos Géza 2002. március 29. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

A sajtónak névtelenül szétküldött Armageddon 7-jelentésből kiderül, Adrian Nastase-t 1989-ben arra képezték ki, hogy 1990-től #b#Nyugatra menjen kémkedni#/b#. A jelentés szerzői most 250 volt Securitate-tiszt rendszerváltozás utáni karrierjét ismertetik.
A romániai titkosszolgálat, a SRI a marosvásárhelyi fekete március után alakult meg 12 évvel ezelőtt. A mostani évfordulóra névtelen e-mail érkezett számos romániai szerkesztőségbe. A levél a 7. Armageddon-jelentést tartalmazta. A Transindex-hez Mircea Toma (az Academia Catavencu oknyomozóriport-rovatának vezetője) juttatta el a volt Securitate-tisztek több mint egy évtizedes tevékenykedését leleplező szöveget a Sajtófigyelő Központ (Agentia de Monitorizare a Presei, AMP) mailcíméről. A levél szerint a jelentést nem az AMP készítette, és továbbítóként nem vállal a benne foglaltakért felelősséget. Alábbiakban ennek szövegét összefoglalva közöljük -- a benne foglaltak nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontját tükrözik.


Folyamatos a félretájékoztatás a SRI körül

"'12 év telt el a SRI megalakulása óta -- kezdődik a jelentés -- és ezidő alatt a közvéleményt folyamatosan félretájékoztatták felépítéséről. Virgil Magureanu, Costin Georgescu és Radu Timofte (a SRI volt és jelenlegi igazgatói -- szerk. megj.) azt nyilatkozták, hogy egyre kevesebb volt Securitate-tiszt dolgozik a SRI-nek. Most viszont azt látjuk, hogy a volt politikai rendőrség emberei továbbra is a bukaresti SRI-központ és a területi kirendeltségek vezető munkatársai.


A tartalékba helyezett Securitate-tisztek az üzleti életbe szivárogtak be, a közpénzeket kezelő állami intézmények munkatársai, ott vannak a végrehajtó és a törvényhozó hatalomban. Mind a mai napig dolgoznak az állami és magánkézben levő pénzalapoknál, a befektető társaságoknál. Volt Securitate-tisztek dolgoznak a pénzügyőrségen és a vámhivataloknál és nem utolsó sorban a privatizációval foglalkozó ügynökségeknél. Legalább 54 őrző-védő céget vezetnek volt tisztek. Ezek a kft.-k folyamatosan megsértik az ország törvényeit."


A bizonyítékok

Az Armageddon 7 ismeretlen szerzője állításait két olyan intézkedéssel támasztja alá, melyek meghozatala a volt Securitate-alkalmazottak nyomására történt:

"Az első döntést a SIE (külföldi hírszerző szolgálat) vezetősége hozta meg. Eszerint a hírszerzés ezután gazdasági tevékenységeket is folytathat, cégeket alapíthat -- e cégek könyveléséhez minden bizonnyal nem lesz hozzáférése a számvevőszéknek. A második döntés a SRI berkeiben született a volt Securitate-sok nyomására. Az intézkedés az Országos Hírszerzési Akadémia megszüntetéséről szól. A bezárás oka az, hogy a volt tisztek féltékenyek a szakmailag képzettebb akadémiás diákokra."

A jelentés szerint legkártékonyabbak azok a volt tisztek, akik a végrehajtó hatalomba épültek be, és tanácsadóként tevékenykednek. A jelentés szerint csak Adrian Nastase miniszterelnök körül hét Securitate-s tanácsadó forgolódik.

Az Armageddon 7 szerzője (vagy szerzői) azt állítják, 1600 üzleti és/vagy politikai életben, vagy a SRI és a SIE kötelékében aktív Securitate-tisztről vannak adataik. A jelentés mellékletében 250 egyén adait ismertetik. Pontos beosztásukat azért hagyták el, hogy -- mint állítja(ák) az ismeretlen szerző(k) -- "ne vádolhassa senki őket államtitkok nyilvánosságra hozatalával." A 250-es listából a tíz legjellemzőbb életutat közöljük:


A SOV-tanácsadó
A 250 névből álló listán nyolc olyan volt Securitate-tiszt is szerepel, akik az egyik leghírhedtebb romániai üzletember, Sorin Ovidiu Vantu tanácsadói. Ezek közül a legmagasabb rangú Stefan Alexie, aki tábornoki rangban volt az elhárítás feje, valamint a belügyminisztérium államtitkára 1989 előtt. Az 90-es években az Országos Befektetési Alapot (FNI) csődbe vivő Vantu tanácsadója.

A képzettség nélküli pénzügyis
Alexandru Avram a külföldi hírszerző szolgálat ügynöke volt. Feladata a kommunistaellenes emigráció szervezeteibe való beépülés volt. 1989 után pár évig még kémkedett, de aztán a SRI elbocsátotta, mivel semmilyen idegen nyelven nem beszél. Több volt kollégájával együtt sikerült megszereznie az Astra biztosítótársaság bizalmas iratait. Közvetítőkön keresztül robbantotta ki a cég elleni sajtókampányt, mely miatt a biztosító vezetőségét leváltották. Avram ezután a bukaresti kirendeltség alelnöke lett, noha semmilyen pénzügyi képzettsége sincs.

A nyugdíjas hóhér
Nicolae Briceag a Securitate hadnagya volt. Legkevesebb egy tucat embert végzett ki 1989 előtt annak ellenére, hogy az illetők nem voltak halálra ítélve -- ezt a kommunista hatóságok is elismerték. 1990 után nyugdíjas Kolozsváron, felelősségre senki nem vonta.

A diplomaták
Mircea Croitoru diplomáciai fedésben kémkedett Londonban. Posztjáról nem egészen világos körülmények között 1978-ban hívták vissza. Emil Constantinescu oslói nagykövetnek nevezte ki. Dan Ghibernea 1989 előtt az UNESCO-nál kémkedett, jelenleg ő Románia londoni nagykövete.

Az elegáns pénzügyminiszter
Daniel Daianu a Securitate kéme volt, ezt személyes beszélgetésben el is ismerte, miután a Ciorbea-kormány pénzügyminisztere lett. Miniszterelnöke nyilvánosan megvédte, kijelentve, hogy nem volt a titkosrendőrség tagja.

A főhírszerző
Virgil Magureanu, a SRI első parancsnoka többször állította, hogy a szervezet igyekszik megszabadulni a Securitate-soktól. Ehhez képest 1992-ben egy újságíró nyilvánosságra hozott egy dossziét, melyből kiderült, a külföldi hírszerzés tisztje volt. 1995-ben aztán ő maga közölte besúgói dossziéját, mikor figyelmeztették: egy országos napilap is publikálni készül.

Az erdélyi kémek
Cornel Moga a Bihar megyei SRI vezetője. Miután egy volt politikai fogoly nyilvánosságra hozta, hogy Securitate-tiszt volt, megverte az illetőt. Emil Olariu a Securitate főtisztje volt. 1998-ban a Hargita megyei SRI-egység hadnagya volt. Valer Rus a tordai Securitate-egységnél dolgozott az irredentizmus szakértője volt. A kormányőrség erdélyi osztályának parancsnoka volt. Valer Andreica-t a SRI őrnagyi rangban vette át, Marosvásárhelyen és Kolozsváron dolgozott vezető beosztásban. Egy bizonyos Apostolescu Ceausescu testőrségében dolgozott, jelenleg az aradi SRI-egység parancsnoka.

A gáláns mecénás
George Constantin Păunescu fedésben dolgozó Securitate-ügynök volt Olaszországban, a román gazdasági ügynökséget vezette Milánóban. Az olasz hatóságok kiutasították az országból. 1996-ban eljárás indult ellene, de orvosi kezelés ürügyével Svájcba lépett le, ezután az Egyesült Államokba utazott. Ion Iliescu és Adrian Nastase amerikai utazásait az Eurasia Group nevű lobbicégen keresztül támogatta. A cég orosz tőkéből működik.

A miniszterelnöki tanácsadó
Ristea Priboi a Securitate ezredese volt. Volt Securitate-tisztek azt állítják, 1989 előtt az európai hírszerzés osztályán dolgozott, és ő készítette fel Adrian Nastase-t arra, hogy 1990-ben kémkedni kezdjen Nyugaton. Később Nastase tanácsadója lett. A 2000. novemberi választásokon képviselővé választották. A kormányfő a SIE-t ellenőrző parlamenti bizottság élén szerette volna látni, de a sajtó ezt kereszülhúzta. Így továbbra is miniszterelnöki tanácsadóként dolgozik. 2000 decemberében régió gazdaságát ellenőrző olténiai állami vagyonalap (SIF) igazgatótanácsának tagja lett.

Az emberi jogok védője
Mihai Stan szintén ezredesi rangban szolgált, szakterülete a dezinformálás. 1989 után a SRI helyettes parancsnoka, tábornokká léptették elő. Akkor váltották le, mikor a gondatlan szállítás miatt a Berevoiesti falu melletti szeméttelepen számos Securitate-dossziéra bukkantak az újságírók 1992-ben. Ezután a kormányőrség dokumentációs osztályát vezette, míg bele nem keveredett a Cigaretta II néven elhíresült dohánycsempészeti botrányba. Jelenleg az Romániai Emberijog-Védő Szervezet igazgatója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS