2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cozmanca és minisztériuma a legsárosabb

Gy. A. Gy. A. 2002. április 04. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

Vannak, akik komolyan vették -- sőt mottóul választották -- Iliescu kijelentését, miszerint a civil társadalomnak aktívabban kéne részt vennie a korrupció-ellenes harcban. Ennek fényében készült el egy honlap, ahol megtudható, kiket tart a romániai internetező a legkorruptabbnak.
A Korrupció-ellenes terv elnevezésű oldalon található meg Románia 100 legkorruptabbnak tartott személyének, illetve intézményének toplistája. A rangsor azonban nem tekinthető túl tényszerűnek: nem szociológiai felmérések alapján állították össze, hanem az oldalra látogatók szavazatai és fórumban megfogalmazott véleményei alapján. Ennek ellenére érdekes képet nyújthat a hazai közhangulatról.

A legkorruptabbnak megszavazott személyek holtversenyben, (igaz mindössze 46-46 vokssal), Octav Cozmanca közigazgatási miniszter, valamint Traian Basescu, Bukarest főpolgármestere, a Demokrata Párt elnöke. Őket követi Cornel Popa, az AVJPS Mehedinti igazgatója, akinek neve kőolaj-ügyletek miatt vált ismertté. Negyedik helyen áll Bákó polgármestere, Dumitru Sechelariu, 31 szavazattal az ötödik pedig Nicolae Vacaroiu, a szenátus elnöke.

Rajta van a 10-es toplistán Adrian Nastase is, aki 20 szavazattal jelenleg a 8-ik helyen található. Emil Constantinescu volt elnök a 11-ik, még neki is sikerült leelőznie Sorin Ovidiu Vantut, aki csak a 18-ik. A 20-as listába bekerült még több illusztris politikai személyiség között Valeriu Stoica szenátor, Constantin Dudu Ionescu ex-belügyminiszter és Radu Berceanu volt iparminiszter.


A korrupt intézmények listáján az élen a Közigazgatási Minisztérium áll 44 szavazattal. A szenátus az igen előkelő második helyet vívta ki magának, az internetezők véleménye szerint pedig legalább annyira korrupt a Belügyminisztérium is (40-40 szavazat). A negyedik helyen a vámparancsnokság áll, az ötödik pedig a képviselőház.

A top 10-ben vannak még: az Igazságügyi Minisztérium , az Iparminisztérium, az Ifjúsági és Sport Minisztérium, Statisztikai Minisztérium és a Konstancai megyei tanács.

A toplistákon kívül, amelyeken bárki leadhatja szavazatát (akár többször is), az oldalon törvénytervezetek, jelentések, tanulmányok, elemzések, az első négy Armageddon-jelentés szövege, korrupcióval kapcsolatos cikkek találhatók, illetve a fórumoldalon vitatkozni is lehet arról, ki a legsárosabb hazai közéleti személyiség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS