2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korrupciós vádak Szász Jenő ellen

szerk. 2008. május 13. 10:49, utolsó frissítés: 10:36

Állítólag százezer euró ellenében kaphatnak építkezési engedélyt a befektetők, ha bevásárlóközpontot akarnak építeni. #b#[kommentekkel]#/b#A székelyudvarhelyi városháza előtti téren gyűltek össze az RMDSZ-hez köthető Itthon, fiatalon mozgalom fiataljai hétfő délután két órakor, hogy felszólítsák Szász Jenő polgármestert: adjon választ azokra a kérdésekre és vádakra, amelyek Székelyudvarhelyen közszájon forognak. A kérdéseket Grünstein Szabolcs, a szervezet elnöke olvasta fel az újságírók előtt.Kedd reggel fél tizenegykor sikerült elérnünk Szász Jenőt a nyílt kérdésekkel kapcsolatban; a polgármester arra kért, hívjuk vissza később. Az MPP sajtóirodája által kiadott közlemény fentebb olvasható, alább teljes terjedelmében közöljük a dokumentumot:


"Nyílt kérdések Szász Jenő polgármester úrnak!


Egy választási kampányban nem lehet megkerülni az olyan témákat, amelyek szóbeszéd tárgyát képezik székelyudvarhelyi polgárok között. Mi az igaz a Szász Jenőt érintő korrupciós vádakból?

Nekünk elegünk van abból, hogy minden alkalommal, amikor ez a téma megjelenik, akkor a polgármester elkerüli az egyenes válaszadást. Az utolsó példa erre a Székely TV román adásában adott interjú. A kiskapukat használva tereli el a figyelmet ezekről a kérdésekről és vádakról.

Azokat a kérdéseket tesszük fel a polgármesternek, melyeket a városban beszélnek, mert elegünk van a hitegetésből, és ha a megyei önkormányzat elnöki tisztségre pályázik, akkor úgy helyénvaló, hogy ezekről elszámoljon.


A szóbeszéd azt tartja, hogy a Transilvania Bank épülete érdekes módon lett visszaadva eredeti tulajdonosainak, akik rögtön el is adták Szász Jenő polgármesternek. Hogyan lett hitelképes a polgármester felesége, ha köztisztviselői fizetésekre támaszkodnak mindketten, hogy


100.000 euró értékű hitelt

vegyen fel pont attól a banktól, amelyik az ingatlant bérli?

A szóbeszéd azt tartja, a hulladékgazdálkodási magánvállalat eladásakor a polgármester feltételekhez kötötte a hulladékgazdálkodási koncessziós szerződés meghoszabbítását az új tulajdonossal, és ez a feltétel 700.000 eurót jelent. Ez lehetséges?

A szóbeszéd azt tartja, hogy a melegvíz-szolgáltatás koncesszióba adásakor is legalább ekkora nagyságú összeg jelent meg a polgármester számláján. Mi ebből az igaz?

Városháza közeli társaságokban arról beszélnek, hogy a polgármester által javasolt terelőút frissen visszaadott és felvásárolt területeket szel át, ahol Szász Jenő rokonsága és ismerősi köre birtokol területeket. Talán 13 hektárról van szó? Mi ebből az igaz, és mennyi lett volna a kisajátításra fordított összeg? Vagy talán már meg is van a költségvetési keret 2007-ből, és már léteznek a városháza fele az eladási szerződések?

Azt is hallani, hogy a kereskedelmi központok területeinek a felvásárlásakor a polgármesternek jelentős szerepe volt a folyamat fékezésében, nem adva ki építkezési engedélyt mindaddig, amíg


100.000 euró értékű támogatás

nem érkezett a polgármester ismerősi köréhez. Ez igaz? Ahogy hallottuk, egyes kereskedelmi társaságok nem is maradtak, mert a kért összeget felháborítónak tartották. Ki érdeklődött még kereskedelmi központok építése iránt?


A polgármester mostani épülő háza körül sok területet nagyon olcsón megvásároltak az ismerősi köréből, mint például a polgármester sofőrje, mert azt hitegették az emberekkel, hogy ott úgyis vasútvonal lesz építve. És hát nem lett. Tényleg a polgármester úr és barátai vásároltak ott területet, ahol régebb ők a vasúttal hitegették az embereket?

Az Illyés Közalapítványtól egy civilközpont építésre nem megfelelő módon lett felhasználva a megkapott támogatás. Ezt nyilatkozta maga Pomogáts Béla kuratóriumi elnök is. Erről a sajtó sokat tudósított. Hogyhogy


ilyen hamar elcsitultak az ellenőrzés visszhangjai?

Amint már láttuk, az elszámolás után jóval később lett a régi romos épület valamennyire átalakítva és meghosszabbítva. Miért kivételeztek Önnel polgármester úr? Mekkora összeget kellett ott elszámolni?

Mi igaz a Youtube.com internetes film-megosztó portálon található felvételből, amely szerint Ön az árvízkárok sújtotta szegény székely embereknek küldött pénzösszegeket két barátja magánszámlájára irányította? Elszámolt polgármester úr valaha is teljes egészében az adományokkal a testvértelepülések fele? Mekkora összeg érkezett ezekre a célokra és milyen számlákra?Az Itthon, fiatalon mozgalom kéri a polgármestertől, aki megyei tisztségre pályázik, hogy legalább az utolsó 24 órában nyilvánosan adjon válasz nekünk, székelyudvarhelyieknek, és székelyföldieknek ezekre a kérdésekre. Legyen nyitott egy sajtó- és közönségtalálkozóra.

Ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk, hogy minél hamarabb és mielőbb választ kapjunk a kérdéseinkre, akkor a következő elérhetőségen teheti meg május 19-ig:

https://www.ipetitions.com/petition/kerdesekapolgarmesterurhoz/

Válasz reményében,

Grünstein Szabolcs
elnök

Székelyudvarhely, 2008. május 12."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS