2021. július 24. szombatKinga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán Viktorék háztartása volt a téma az MPP kampánydélutánján

K. B. I. 2008. május 28. 12:51, utolsó frissítés: 12:17

Lévai Anikó arra panaszkodott, Orbán Viktor nem szeret mosogatni, de a halászlé készítését kisajátítja. Belekóstoltunk az MPP kolozsvári kampánydélutánjába.A tusnádfürdői szabadegyetem hangulatára emlékeztető kötetlen körülmények között zajlott kedd délután a Kolozs megyei MPP a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány udvarán rendezett, estébe nyúló kampányrendezvénye.

Az esemény díszmeghívottja Lévai Anikó volt. Orbán Viktor felesége a zömében 50 év fölötti, szám szerint hozzávetőlegesen hatvan érdeklődőnek 2007-ben megjelentetett szakácskönyvét mutatta be. A beszélgetés fonala mégsem csak a főzést követte.Lévai A konyhaablakból című könyvének bemutatása mellett az Orbán-család háztartási szokásairól, konyhaügyek mentén kipattant nézeteltérésekről, gyereknevelésről és persze a férj személyéről is anekdotázott.Eközben az alapítvány hátsó udvarán a szakács, Budai Kiss Tibor és az alkalmi kukták a bográcsgulyásfőzéshez készülődtek, a magánügyben vagy kampányrendezvény ürügyén Heltaiba érkezők pedig lazán sörözgettek az udvar másik felében.

“A könyv az évszakokhoz igazodik, arról szól, ahogyan a konyhámat vezetem” – foglalta össze szakácskönyve lényegét Csép Sándor moderátor kérdésére Lévai Anikó. Csép egyébként végig viccelődött Orbán feleségével, így a párbeszéd végig vidám hangnemben zajlott (a dokumentumfilmes egyébként harmadik helyen áll az MPP kolozsvári szervezetének listáján).


Lévai arról beszélt, hogy milyen alapelvek szerint készülnek

az Orbán-konyha nyári és téli ételei. Receptjeiben szigorúan ragaszkodik a természetes alapanyagokhoz, főzési vezérelve "a térjünk vissza a természethez", számolt be a szerző, aki főfoglalkozására nézve jogász.

A húsfélék kapcsán elmondta: nyáron legszívesebben halat esznek, minden télen sertést vágnak, szeretik a disznótoros ételeket és a hagyományosan készített töltött káposztát. “De a magyar konyha nagy kincse a főzelékek”, jelentette ki, ezért Orbán Viktor öt gyerekükkel együtt gyakran fogyaszt főzelékféléket.

A beszélgetés talán egyik legjobb poénja volt,

amikor Csép a disznóvágásról faggatta Lévait. Miután a meghívott határozottan kijelentette, hogy nincs olyan év, amikor az Orbán-család ne vágna disznót, Csép azzal szorongatta meg, hogy rákérdezett: betartják-e a vágásra vonatkozó EU-s előírásokat? A jogász kivágta magát, mondván, az eurokonform eljárás csakis a továbbeladásra szánt húsok esetében kötelező.

Csép a beszélgetés alatt sűrűn utalgatott a bográcsgulyásfőzésre, és tudatta a meghívottal, hogy számítanak rá az esti partin. Közben az asztalról lekerült a szakácskönyv, s megjelent egy tizenéves fiataloknak szánt jogi kalauz, melynek Orbán Viktor felesége társszerzője.

A meghívott utalt arra, férjével mindketten jogászok, ezért otthon “amolyan jogi szlengben beszélgetnek, amit a gyerekek is értenek.” Mint mondta, a tizenéves korosztálynak szánt könyv megjelentetését azért tartja fontosnak, mert megfigyelése szerint Magyarországon nem csak a gyerekek, de általában az állampolgárok jogtudatossága is alacsony. Sok esetben vizsgáztatás közben is azt tapasztalja, hogy a diákok jogi ismeretei hiányosak, panaszolta.

Ami a gyereknevelést illeti, Lévai elmondta: meggyőződése, hogy öt gyereket sokkal könnyebb nevelni, mint egyet vagy kettőt, a nagy családnak pedig teljesen más a varázsa, mint a kisebbnek.

Sándor Krisztina Kolozs megyei MPP-elnök arra volt kíváncsi, miként lehet a háztartási feladatokat, kiváltképpen nagycsaládban összeegyeztetni a szakmai teendőkkel. Nem könnyű, jelezte Lévai Anikó; sok esetben éjjel kettőkor még vasal, ennek ellenére azzal vigasztalódik, hogy a gyerekek mindenben segítenek otthon, így neki távolról sem jut annyi munka a háztartásból, mint régen, mikor gyermekei kisebbek voltak.


A volt miniszterelnökről menet közben derült ki, hogy nem szeret mosogatni,

főzni azonban igen. Amikor kinti sütés-főzésről, bográcsgulyás vagy halászlékészítésről van szó, a Fidesz elnöke fakanálhoz sem engedi feleségét.

Mindez annak ellenére, mondta Lévai Anikó, hogy Orbán Viktorról már a gyerekek is megállapították, hogy a házban nemigen találni olyan ásót, mely feltörte volna kezét. A főzési szokások néhanapján felborítják a családi békét, ismerte el, elsősorban mert férje dunántúli, ő maga pedig alföldi, így más főzési kultúrát hoztak magukkal.

Komorabb hangulatot öltött a beszámoló, amikor Lévai karitatív tevékenységéről beszélt, majd köszönte a meghívást, barátkozott még keveset az udvaron megjelent kisgyerekekkel, megkóstolta a félkész gulyást, majd miután kezet rázott Budai Kiss Tiborral, távozott.

A gulyás mellett előkerült a bor is, az este hangulata pedig egyre inkább kezdett hasonlítani egy szokványos délutánhoz a tusnádfürdői szabadegyetemen. Annál is inkább, mert Bakk Miklós politológus is megérkezett, aki régiókról és autonómiáról tartott előadást. Közben cserélődött a közönség, megjelentek a fiatalok, a résztvevők száma becslésünk szerint 70-re nőtt.

Bakk azzal indított, hogy az autonómia fogalma 18 év alatt mindvégig jelen volt a romániai magyar politikai diskurzusban. Csakhogy ezt nem sikerült megfelelőképpen kommunikálni a román fél irányába.


A nagy eredmény a politológus szerint,

hogy az MPP-nek sikerült összekapcsolni a fogalmat a regionalizmus és régiók kérdésével. Bakk előadása nagy vonalakban arról szólt, hogy milyen irányba fejlődött az RMDSZ autonómia-koncepciója, kitérve a szervezet által elkövetett hibákra az autonómia-követelések érvényesítésében, illetve milyen autonómiastratégiát dolgozott ki az MPP.

Bakk előadása után lazult a hangulat, egyre több MPP-s jelölt bukkant fel, közben egy vonós is feltűnt, aki hosszan húzta a népzenét. Az udvar egyik felében “játszóház” keretében gyerekprogram zajlott, a résztvevők zöme borozgatott.

És még egy poén: egy résztvevő azt mondta, ez tulajdonképpen egy PD-L-es kampányrendezvény, tekintve, hogy minden szakács narancssárga kampánypólót viselt. Válaszképpen a szakácsok azzal poénkodtak, hogy “mi vagyunk a PRM magyar tagozata.”


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS