2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Horror a cigarettásdobozon

F. N. 2008. június 20. 16:42, utolsó frissítés: 15:39

Július elsejétől Romániában is idegborzoló képeket nyomtatnak majd a cigarettásdobozokra. Kanadában működik a módszer.
Az egészségügyi minisztérium elrettentő képekkel próbálja csökkenteni a dohányosok számát július elsejétől: minden cigarettásdobozra sokkoló illusztrációkat nyomtatnak, az eddigi figyelmeztető szövegekkel együtt.

Az új cigarettásdobozok néhány héten belül jutnak majd el az üzletekbe, a hagyományos csomagokat pedig 2009. júliusáig lehet majd árusítani. A felhasznált 14 képet a hatóságok az Európai Bizottság által ajánlott illusztrációk közül választották ki.


A Japan Tobacco International (JTI), a legnagyobb, Romániában is megtelepedett cigarettagyártó cégek egyike jövő héttől informatív kampányt indít a médiában, illetve a pictograma.ro és a phwpictograme.ro honlapokon. Az előírás betartása mintegy
négy milliárd euró pluszköltséget okoz majd

a cigarettagyártóknak, ám ezt nem a vásárlókon kívánják behajtani. Gilda Lazăr, a JTI igazgatója az Evenimentul Zilei napilapnak közölte, időben számoltak ezekkel a költségekkel, és más módszert találtak fedezésükre.

A tavalyi adatok szerint öt millió romániai dohányzik. Gilda Lazăr szerint nincsenek adatok arra vonatkozóan, mennyire volt sikeres a feliratos kampány, és azt sem lehet előre látni, milyen hatással jár majd a sokkoló képek megjelenése a cigarettásdobozokon. A dohányosok


könnyedén kikerülhetik a horrorképeket,

ha cigarettatárcát vagy cigarettásdoboz-tartót vásárolnak. Adrian Popa, a British American Tobacco igazgatója az Evenimentul Zilei-nek nyilatkozva úgy vélte, a kampány eredménye legkorábban egy-két év múlva lesz érezhető.


Az Európai Unió területén először Belgium vezette be a horrorképes kampányt, 2006-ban. Románia a második a sorban, majd Nagy-Britannia következik ősszel. A képek bevezetése egyetlen tagállam számára sem kötelező.

Az ötlet maga Kanadából származik, ahol már 2000-ben bevezették a sokkoló kampányt. Egy évvel később a Kanadai Rákszövetség felmérése azt mutatta: a képek a dohányzó lakosság


44 százalékának motivációját növelték a leszokásra.

Azok közül pedig, akik valóban megpróbálkoztak a leszokással, 38 százalék mondta azt, hogy döntésében a kampány is közrejátszott. A dohányzók 21 százaléka ugyanakkor bevallotta: egy vagy több alkalommal megtörtént, hogy a képeket látva inkább nem gyújtott rá.


Nagy-Britanniában tavaly döntöttek a horrorképek alkalmazásáról, és 2009. végét szabták határidőül a képekkel ellátott cigarettásdobozok bevezetésére. A döntés ellen a Forest nevű, dohányosokat tömörítő szervezet tiltakozik, mondván: ez csak a cigarettázók elnyomását segíti elő.

“Hasonló képeket lehetne tenni a szeszes italokra is – ám mivel túl sokan fogyasztják ezeket, a kormány inkább nem sértegeti a többséget. A dohányosokkal viszont


zsarnokoskodnak, egyszerűen csak azért, mert megtehetik”

- fogalmazott Neil Rafferty, a Forest szóvivője a BBC-nek. Adam Kirby, a Saatchi and Saatchi reklámügynökség képviselője azt nyilatkozta az egyik angol rádióadónak, különösen a rothadó fogakat ábrázoló kép dühítette fel: “úgy néztek ki, mint valami összetört sírkövek” - jelentette ki.

Hozzátette, nem zárja ki, hogy alkalomtól és embertől függően működhet az ötlet, ám úgy vélte, a kemény dohányosok reakciója az lesz: “persze, persze, de inkább a homokba dugom a fejem”. Mások pedig attól tartanak, hogy a kampány a cigaretta árának emelkedését vonná maga után.

Ez elsősorban azért jelentene gondot, mert Nagy-Britanniában jelenleg is magas, 40 százalékos a csempészett cigaretta aránya, mivel az fele annyiba kerül, mint a törvényesen árusított.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS