2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védelem és otthon a családon belüli erőszak áldozatainak

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2008. szeptember 27. 13:38, utolsó frissítés: 2008. szeptember 26. 18:51

Kovászna megyében eddig nem volt olyan krízisközpont, ahol a házastárstól vagy családtagtól bántalmazást elszenvedett személy védelmet kapott volna.Megnyílt a családon belüli erőszak áldozatainak sürgősségi központja Kovászna megyében. Így kezdődhetne egy mínuszos hír a háromszékiek számára nagyon is jelentős szociálisháló-bővítésről – ám nem folytatódhat azzal, hogy x városban, ezen és ezen a címen lehet jelentkezni. Egy telefonszám van: 0267-361265, és egy e-mail cím: kriziskozpont@yahoo.com. Ezen jelentkezhetnek a bántalmazottak, vagy azok, akiknek tudomásuk van a környezetükben ilyen esetről.

Sapkás-sálas apróságok, kezükben egy-egy szál virággal egymáshoz és nevelőikhez bújva álldogálnak türelmesen. Nem szabad őket fotózni – mint ahogy a gyönyörűen berendezett épületet sem, amely, bár teljesen új, és a vörös szalagot alig vágták át az ajtaján, mégis otthonosságot áraszt. Ez az elővigyázatosság az ő védelmükre szolgál, és nem lehet eléggé komolyan venni a családsegítő és szociális hálózatba bekerültek személyének, sőt testi épségének védelmét. A kulcsszó:


konfidencialitás és az agresszorral szembeni védelem.


Az egyének tehát – akik bátortalanul mosolyogva vagy éppen vidám izgatottsággal vegyülnek el a meghívottak között – számokká válnak, legalábbis a nyilvánosság számára.

És ezek a számok, amelyeket a gyermekjogvédelemben dolgozók, igazgatók, vezetők sorolnak, riasztóak – főleg ha tudjuk, hogy mindez a jéghegy csúcsa. Hiszen az esetek többsége nem jut el az illetékesekig; a bántalmazottak hallgatnak, félnek, tűrnek, és megpróbálnak továbblépni. És gyakran nem sikerül: Kovászna megyében az utóbbi egy évben öten vesztették életüket a hivatalos adatok szerint családon belüli erőszak következtében. Harminc esetet regisztráltak összesen. A háromszéki illetékesek pedig mindeddig nem volt, ahová elhelyezzék azokat a segítségre szoruló áldozatokat, az esetek nagy többségében nőket, anyákat, gyerekeket, akiknek védelemre és egyénreszabott segítségre volt szükségük.

Mihaela Cristina Mostavi, az Országos Családvédelmi Ügynökség elnöke elmondta, országos szinten több mint hatszáz halálos áldozatot követelt a családon belüli erőszak – Romániában pedig jelenleg mintegy 500 helyet tudnak biztosítani hasonló krízisközpontokban. Van tehát még tennivaló, mert bár a romániai törvényi keret megfelelő, a gyakorlati megvalósítások országos szinten még hiánycikknek számítanak. Tamás Sándor megyei tanácselnök országos adatokat sorolt: 2004 és 2007 között majdnem 36 ezer áldozatot regisztráltak.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezérigazgatója a megye szociális hálózatának új láncszemeként méltatta a központ beindítását. Bálint Olga, a Közösségi Szolgáltatási Komplexum központ vezetője, a Szentkereszty Stephania Egyesület elnöke kiemelte: az új típusú szociális szolgáltatás beindulása a megyében a közszféra, a gazdasági szereplők és a civil társadalom többéves együttműködésének eredménye.


„Jelen esetben az emberi társadalom alapsejtje,

a család érdekében fogtunk össze, hiszen ez a személy természetes közege, amelyben a legnagyobb az esélye a harmonikus felnőtté válásra” – mondta a megnyitóünnepségen. A segítő szakma nap mind nap szembesül munkája korlátaival a halmozottan problémás családok esetében, hiszen a beavatkozás csak nagy óvatossággal történhet, és rengeteg szakember segítségére szükség van, hogy sikerüljön megtalálni a legjobb módját a segítségnyújtásnak.

„Az államnak olyan intézményrendszert kell működtetnie, amely segít a családon belüli erőszak megelőzésében” – szögezte le. A központ a Szentkereszt Stephania Egyesület, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság, az Országos Családvédelmi Ügynökség, a bécsi Innitiative Hoffnung Egyesület és a szintén bécsi Vöröskereszt partnerkapcsolatának eredménye.

A Közösségi Szolgáltatási Komplexum keretében 98 szakember dolgozik. Van művészet- és ergoterápiás műhely, hátrányos helyzetű gyerekek nappali központja, rehabilitációs központ fogyatékkal élő gyerekeknek, felnőtteknek, sürgősségi központ mozgássérülteknek. Hozzájuk tartoznak a lakásotthonok is, azaz azok a családi ház típusú mini-gyerekotthonok, amelyek az „árvaházak” gondozottjait fogaták be az intézmények felszámolása után.


14 szociális szolgáltatásuk van,

mindent összevetve körülbelül 400 esettel foglalkoznak – ebbe beletartoznak az aktív és inaktív esetek, de a hálózatból kikerülők utókövetése is. A krízisközpontba húsz személyt tudnak befogadni, akikkel öt szakember foglalkozik.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS