2022. december 1. csütörtökElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csökkentsd felére a fűtésszámlát: hőszigeteld a tömbházat!

hírszerk. 2008. október 11. 08:03, utolsó frissítés: 2008. október 10. 13:43

A munkálatok kétharmadát közpénzből állják, a Sepsiszentgyörgyön a lakossági önrész 1000-1500 euró családonként. Viszont gyorsan megtérül.Még ott lógnak a hőszigetelő (ismertebb nevén termopán) ablakon a matricák, vidám, élénk színek, átkozmetikázott teraszok – a kész betonelemekből összetákolt tömbház nem is olyan csúnya, sőt, olyan mintha új lenne. De nem ettől más az egész sepsiszentgyörgyi utca.

Az Országos Hőszigetelési Program – melynek keretében szigetelt első 18 tömbházakat csütörtökön adták át Sepsiszentgyörgyön – , elsősorban nem a szocreál építészet tetszetősebbé tételéről szól. A Ceauşescu idején épült tömbházak ugyanis nem csak esztétikailag sikerültek félre: igen kevés az olyan tömbház, melynek jók a hőszigetelési mutatói.


Saját kazán, „termopán” ablak nem elég


A zárt ablakon keresztül érkező huzat, a hideget sugárzó külső falak és a beázó tető gyakran előfordul ezekben a tömbházakban. A fűtésköltségek növekedésével a lakók saját kazán beszerelésével próbálták lejjebb szorítani a rezsit, ezzel párhuzamosan hőszigetelő ablakokat szereltek fel.A hőszigetelés problémájára azonban a hőközpont és ablakcsere csak részmegoldás. Mindez csak akkor igazán eredményes, ha kiegészül a falak külső vagy belső szigetelésével. Azonban mindez nem olcsó: az ablakok ára 4-12 000 lej között ingadozik az ablakok számától és felületétől, illetve minőségtől függően.

Egy lakás belülről való habszivacsos szigetelése 8-15 000 lej, a külső szigetelés ára ennek akár a duplája is lehet. Az árak azért mozognak ilyen széles skálán, mert sok függ attól, hogy a tömbház melyik részén helyezkedik el az adott lakás, hány fala érintkezik közvetlenül a külvilággal.


60 százalékot közpénzből állják, így sincs túljelentkezés

Az Országos Hőszigetelési Program a lakosságra eső költségeket próbálja csökkenteni azáltal, hogy a költségek harmadát az önkormányzat, harmadát a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi minisztérium biztosítja. Így sincs túljelentkezés: a programba nem lehet egyénileg jelentkezni, csak egész tömbházakat szigetelnek. Ehhez azonban az adott tömbház összes lakójának a beleegyezése szükséges, és nagyon ritka az a lakóközösség, ahol sikerül ilyen konszenzust kialakítani.A legfőbb ellenérv, hogy még így, állami és önkormányzati támogatással is jelentős pénzösszegükbe kerül a lakóknak a szigetelés: a Barátság negyed 410 lakása esetében az önrész összesen 1 millió lej volt. Egy család átlagosan 1000-1500 eurót kellett kifizessen a szigetelésért, a lakás nagyságától, illetve a tömbház általános állapotától függően.


A megoldás: speciális hitelkonstrukció

A szaktárca arra ösztönözi a bankokat, ajánljanak kimondottan a hőszigetelés lakossági önrészének a finanszírozására hitelcsomagokat. Így is lehetne segíteni azokon a családokon, melyek ugyan szeretnék hőszigetelni a lakásukat de nem rendelkeznek az ehhez szükséges önrésszel. Egyelőre azonban egyetlen bank sem állt elő ilyen hitellehetőséggel.

A sepsiszentgyörgyi átadáson jelen volt Borbély László középítkezési és lakásügyi miniszter, aki kihangsúlyozta, hogy egy ilyen jellegű projektben a lakóközösség hozzáállása az, ami kulcsfontosságú lehet, hisz a több feltétel adott, csak pályázni kell.

„25 millió lej áll rendelkezésünkre a program keretein belül, az azonban lényeges, hogy még az idén el tudjuk költeni” – hívta fel a figyelmet Borbély.

A miniszter korábbi nyilatkozataiból az is kiderült, hogy az országban túl kevesen próbálkoznak a tömbházaik szigetelésének rehabilitálásával.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS