2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A rendőrség védi a nemzeti színeket

Gy. A. Gy. A. 2002. május 24. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

Mikor még nem tudták, hogy Gheorghe Funar ötlete volt piros-sárga-kékre cserélni egy adag kolozsvári szemétkukát, még a PUNR-s párttársak is #b#felháborító nemzetijelkép-gyalázás#/b#nak minősítették az elgondolást. Ezért a vétekért három év börtön is járhat.
Adrian Marian, a kolozsvári rendőrség szóvivője bejelentette, hivatalból kivizsgálást indítottak a helyi polgármesteri hivatal által kihelyezett piros-sárga-kék színű szemeteskukák ügyében. A cselekedet a 75/1994-es törvény értelmében ugyanis akár a nemzeti jelképek meggyalázásának is minősülhet, így hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

A csütörtöki városi tanácsi ülésen Mircea Cretu önkormányzati PUNR-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy határozattervezetet készített annak érdekében, hogy a román nemzeti színeket megbecstelenítő szemétkosarakat leszereljék. Gheorge Funar azt hangoztatta, csupán a "szivárvány legszebb színei" kerültek a műanyag kukákra.


Költséges mulatságA trikolór-szemetesek egyenként 1,1 millió lejébe kerültek az önkormányzatnak. Az eredetileg egyszínű zöldre festett kukák ára azért ilyen magas, mert speciális festési technológiával viszik fel rájuk a Románia lobogójának színeit. A polgármesteri hivatalnak egyelőre 40 darab szivárványos kukát szállított le a besztercei Senior SRL, de ők további megrendelésekre számítanak.


Piros-sárga-kék-sorozat

Funar megszállottsága miatt az épületekre kifüggesztett nemzetiszínű zászlók mellett Kolozsváron az évek során egyre több minden vált piros-sárga-kékké. A játszóterek mászókái és libikókái, a parki padok, zászlórudak, az útjelzők, az úttest fölöttii világító égőfüzérek, és egy belvárosi utcában maguk az utcakövek. A kolozsvári iskolák és óvodák gyermekei egy ideje piros-sárga-kék focilabdákat rugdoshatnak a tornaórákon, a találékony polgármester és a helyi költségvetés 165 millió lejének köszönhetően. Sőt, tavaly húsvétkor a háromszínű egyházi gyertyák készítését is tervbe vette a polgármester, de ezt az ortodox egyház -- gyertyagyártási monopóliumára hivatkozva -- megvétózta.

A hab a tortán a szemeteskukák felszerelése volt, de ezúttal Funar egyértelműen túl messzire ment. Volt pártja, a PUNR bejelentette, hogy a nemzeti jelképek meggyalázásért bepereli a polgármestert. Funar ugyanakkor elfelejtett egyeztetni saját pártásaival is: a kolozsvári Clujeanul hetilapnak sikerült még az omniózus terv nyilvánosságra hozatala előtt megkérdezni a Nagy-Romániai Párt néhány szenátorát és képviselőjét, hogy mi a véleményük egy ilyen kezdeményezésről.

A lap munkatársa úgy tette tette fel a kérdést, minthaa a nemzetiszínű kukák ötlete az RMDSZ-től származna. A PRM-tagok így sétáltak be a csapdába:

Viorel Dumitrescu, kolozsvári PRM-szenátor, Corneliu Vadim Tudor éss a párt ügyvédje: "A bűnösöket felelőségre kell vonni! Feljelentést fogok tenni a kezdeményezők ellen."
Valentin Dinescu, temesvári PRM szenátor: "Ez Erdély lakossága ellen intézett kihívás."
Daniela Buruiana Aprodu, galaci PRM-képvielő, a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke: "Közönséges provokáció! Az alkotmány és Románia iránti tisztelet teljes hiánya. Remélem, hogy Gheorghe Funar összegyűjti ezekben a szemetesládákban az összes hazaáruló RMDSZ-est és megszabadul tőlük!

Gheorghe Pribeanu, temesvári PRM-képviselő: "A leghatározottabban elítélem a hasonló meggondolatlan gesztusokat, a román nép elleni sértést! A nemzeti jelkép szemetesládákra festése a román nemzet semmibevevése!"
Anghel Stanciu, Iasi-i PRM-képviselő: "Be fogok nyújtani a minisztériumhoz egy interpellációt. Ez a nemzeti jelképek elleni támadásnak minősíthető gesztus."
Corneliu Vadim Tudort csak másnap sikerült megkérdezni, így ő már csak annyit közölt a lap munkatársával, hogy "nem adok nyilatkozatot minden hülyeséggel kapcsolatban, ne zaklassanak fölöslegesen!".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS