2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kötő József: ez a választási rendszer olyan, mint az égig érő vascsicsergő

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2008. december 04. 17:35, utolsó frissítés: 16:31

A hazai gyártmány is égig ér és vasból van, de nem csicsereg - mondja az Afrika és Közel-Kelet kerületéből 40 évnyi tapasztalattal és 34 szavazattal bejutó RMDSZ-es képviselő.A tapasztalat nem mindig váltható voksokra, de mandátumra most már igen. Ezt igazolja Kötő József esete is, aki sokévnyi tapasztalattal a háta mögött teljesen esélytelenként indult, a kerületéhez tartozó hetven (!) orsázgban összesen 34 szavazatot szerzett, és mégis bejutott a képviselőházba az RMDSZ színeiben.

Történt mindez a negyedik számú külföldi választókerületben, azaz Afrikában és Közel-Keleten. Kötő József frissen megválasztott képviselővel beszélgettünk.


Hogyan zajlott a kampánya? Bevalljuk, mostanáig nem figyeltünk erre.


– A jelölésem is az utolsó percben történt, így nem volt idő előkészíteni a kampányt, meg természetesen anyagi akadálya is volt annak, hogy nem tudtam személyesen eljutni a kerületembe. De ugyanakkor hasznosítani tudtam az előző munkáim alatt szerzett kapcsolataimat.

Államtitkárként a romániai zsidóság történetéről szóló tankönyv készítésekor ismertem meg az izraeli Holokauszt Központ munkatársait, most ismét felvettem velük a kapcsolatot, és kértem őket, hogy segítsenek. Gyanítom, hogy tőlük érkezett az a pár szavazat, amit kaptam. Sőt, ma reggel fel is hívtak Jeruzsálemből, hogy gratuláljanak.

Több civil szervezettel is tartom a kapcsolatot, és szerencsére digitális érában élünk, a televíziós interjúk, a média segítségével el lehet jutni a határokon túlra is. A külföldön élők önszerveződő kulturális, gazdasági egyesületeivel is voltak kapcsolataim.


Járt már valaha a választókerületébe tartozó országok valamelyikében?


– Ebben a körzetben nem jártam soha. De voltak külföldi kapcsolataim, az oktatásügyi minisztériumban a külügyi kapcsolatokért, a diaszpórában élő közösségekkel való kapcsolattartásért feleltem. Anyanyelvi oktatási rendszereket építettünk fel Ausztráliában, Spanyolországban, van tapasztalatom ezen a téren.


Összesen hány ország román állampolgárait fogja képviselni a parlamentben?

– A teljes Afrikát és Közel-Keletet, számolja meg.


Értsem úgy, hogy ön sem tudja?

– Nem tudom pontosan, még nem számoltam meg.
Az, hogy ön bejutott a parlamentbe, az új választási rendszer furcsaságának tudható be. Hogyan vélekedik erről a rendszerről?


– Két oldala van ennek. Egyrészt valóban a rendszer furcsaságáról van szó, másrészt viszont az a pejoratív hangnem, amit kiérzek a kérdésből, bántó. A negyven éves tapasztalatom lehetővé teszi, hogy a mandátumomat sikeresen vigyem végig.


Nem szántam pejoratívnak a kérdésemet. Nem személyeskedésről van szó, nem az ön érdemeit vonom kétségbe. Bárkinek fel kellett volna tennem ezt a kérdést, aki ilyen kisszámú szavazattal mandátumot szerez.

– Nem önre gondoltam, amikor a pejoratív hangnemről beszéltem, hanem a tévés kerekasztalokon bántóan megnyilatkozó román politikusokra. Azt hittem, ez a hangnem átragadt a magyar médiára is. Meggyőződésem, hogy az egyéni választókerületes rendszer az egyik legdemokratikusabb választási rendszer, mert a szavazó közvetlenül döntheti el, hogy ki képviseli majd őt.

Mi átvettük ezt az alapelvet, és hazai gyártmányt csináltunk belőle, anélkül, hogy végiggondoltuk volna minden lehetséges következményét. Ez olyan, mint az égig érő vascsicsergő. A hazai gyártmányú is égig ér és vasból van, de nem csicsereg.

A parlamentnek elsőrendű feladata lesz, hogy kiküszöbölje ennek a rendszernek a hibáit. Át kell gondolni, például át lehetne alakítani kétfordulós rendszerré, és így ki lehetne iktatni a számítógépes programot, amely újraosztja a mandátumokat.


Az RMDSZ-nek nem kedvezne a kétfordulós választási rendszer.

– Ezért mondom azt, hogy át kell gondolni, úgy, hogy az RMDSZ-nek is legyen jó, de a demokrácia elve se sérüljön. Egyelőre csak a rendszer hibáiról esik szó, de egyik párt sem jött még egy konkrét javaslattal, hogy hogyan kellene módosítani.


A román portálok közöltek néhány anyagot önnel kapcsolatban, és a hozzászólásokban óriási szimpátiahullám tapasztalható az ön irányába. Hogyan éli ezt meg?


– Néhány durva megnyilvánulást leszámítva pozitívan viszonyultak hozzám, hívtak Jeruzsálemből és Târgu Jiuból is, hogy gratuláljanak. Úgy vélem, hogy ez a szimpátiahullám annak is betudható, hogy az RMDSZ-nek van hitele.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS