2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ ellenzékbe vonul

2008. december 13. 22:08, utolsó frissítés: 22:08

Ma megszületett a megállapodás a szocdemek és demokrata-liberálisok között. A PSD kormányfő-helyettest és a minisztériumok felét kapja. Az RMDSZ-nek államtitkári tisztségeket ajánlottak, de ők nem kérnek ebből.Az RMDSZ nem lesz kormányon, de államtitkári tisztségeket ajánlunk nekik – nyilatkozta a PD-L elnöke, Emil Boc a ma esti tárgyalási forduló után. A PD-L és a PSD küldöttségei már ötödik alkalommal találkoztak, hogy a kormány összetételéről tárgyaljanak.

A találkozó után Boc azt nyilatkozta, közel állnak a két párt közti szerződés aláírásához, ami jó eséllyel meg is fog történni holnap. Egyetértés született a 25 alapelvben, amelyek az együttműködés alapját fogják képezni, és céljuk egy stabil légkör és egy erős kormány megteremtése. A célkitűzések közt szerepel a létező munkahelyek számának szinten tartása, a


vásárlóerő fokozatos növelése,


az egységes adókulcs megtartása az alacsony bérűkenek járó juttatások bevezetése mellett.

A PD-L elnöke elmondta: bár az RMDSZ nem lesz a kormánykoalíció tagja, államtitkári szinten mégis képviselve lesznek. Boc szerint ez a megoldás lehetőséget teremt arra, hogy A PSD és a PD-L is betartsa szavát.

Az RMDSZ számára elfogadhatatlan a PD-L ajánlata, ezért ha ez az álláspont nem változik, ellenzéki szerepet vállal – jelentette be a Realitatea TV-nek adott nyilatkozatában Markó Béla RMDSZ-elnök. Kelemen Hunor ügyvezető szerint az RMDSZ csak abban az esetben lett volna része a kormánykoalíciónak, ha a szövetség egyenlő partnerként,


a parlamenti mandátumaival arányosan

vehetett volna részt a kormányban. A Transindex kérdésére, hogy hogyan képzelhető el az, hogy bár az RMDSZ nincs kormányon, mégis államtitkári tisztségei vannak, Kelemen úgy nyilatkozott, elképzelhető elvileg, hogy az RMDSZ parlamenti támogatásáért cserébe a PD-L átengedjen néhány államtitkári pozíciót, azonban ez nem elfogadható ajánlat a másfél milliós magyarság számára.

„Nehéz megmondani, mi következik. Napokon belül lecserélnek minden RMDSZ-es kormányzati tisztségviselőt, de ennél bonyolultabb, és több embert érint az, hogy a PSD és a PD-L az összes dekoncentrált intézmény, igazgatóság éléről leváltja az RMDSZ-es tisztségviselőket. Ez több száz embert érint” – vázolta a kilátásokat Kelemen, aki szerint az új költségvetésben várhatóan


kevesebb pénzt osztanak majd vissza


a magyarlakta megyéknek. „Most látszik majd meg, mi a különbség aközött, hogy kormányon vagyunk vagy sem” – mondta. Kelemen arra is figyelmeztetett, hogy több magyarellenes törvény áll jelenleg a különféle parlamenti bizottságokban, és a PD-L-PSD kormánykoalíció bármikor át tudja vinni ezeket. „Meglehet, hogy a szlovákiai történések hamarosan gyenge viccnek hatnak” – így az ügyvezető elnök, aki szerint egy ilyen helyzetben az RMDSZ-nek egy ellenzéki stratégiát kell kidolgoznia, és a magyar közösségnek nagyobb szüksége van az egységre, mint valaha.

A PSD elnöke, Mircea Geoană a PD-L - PSD találkozó után beszámolt róla: a PSD-nek lesz egy “fontos feladatokkal megbízott” miniszterelnök-helyettese, aminisztériumokat pedig fele-fele arányban osztják el

a két párt között. A pártelnök úgy vélekedett, történelmi pillanat előtt áll az ország. Két, mostanig kibékíthetetlenül ellenkező táborba tartozó politikai erő megértette, hogy az országnak fontosabb a nemzeti érdek a saját érdekeinknél – fogalmazott.

Az RMDSZ-szel kapcsolatban kifejtette: az, hogy a PSD ellenezte a kormánykoalícióba való bevételüket, nem a magyar kisebbség elleni gesztus volt, hanem azért, hogy ne boruljon fel a két kormánypárt közti tökéletes egyenlőség. Hozzátette: a PSD továbbra si híve marad a diszkrimináció elleni harcnak.

Geoană elismételte, hogy pártja logikája szerint egy nagykoalícióban, amely magának tudhatja a parlamenti mandátumok 70%-át, nincs szükség egy harmadik partnerre.

A találkozó kimenetelének nyilvánosságra hozatala után nem késlekedtek a reakciók sem: "A PD-L és PSD+PC koalíció fogja alkotni Románia történelmének legimorálisabb kormányát" - jelentette ki Puiu Hașotti PNL-alelnök.

Hozzátette, különbséget kell tenni a támogatás között, amelyet ímmel-ámmal és kondícionálva nyújtott a PNL-nek a PSD és a koalíció között, amelyet a PD-L-vel fog alkotni: "a parlamenti támogatás a PSD-től nem ugyanaz, mint koalícióra lépni vele" - fejtette ki az alelnök. Véleménye szerint egy PNL-PSD kormány kevésbé jelentett volna meglepetést.

Hașotti előrevetítette, a PNL és az RMDSZ nem fog összeforrott ellenzéket alkotni. Véleményét Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke is osztja. Elmondása szerint a Szövetségnek sem áll szándékában egységes stratégiát kidolgozni a PNL-vel.

Crin Antonescu PNL-alelnök bejelentette, megtisztelve érzi magát, hogy nem kell Traian Băsescu vazallusává válnia, és a PNL az ellenzékben is ki fog állni az elvei mellett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS