2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Maros megye: eltűnnek a magyar osztályok?

szerk. 2009. január 19. 15:03, utolsó frissítés: 14:31

A 2 000 magyar nyolcadikos számára 1 400 hely állna rendelkezésre. A főtanfelügyelő szerint ez csak tervezet.


Mintegy 400 helyet számolnának fel a megyei középiskolák és szakközépiskolák magyar tagozatán, a Maros Megyei Tanfelügyelőség honlapján megjelent beiskolázási terv szerint. A 2009-10-es tanévre szóló tervezetben eltűntek a magyar tannyelvű középiskolai osztályok a Șincai Iskolacsoportból, sőt annak a humán osztálynak is nyoma veszett, amelyet a múlt évben az Unirea Főgimnáziumból helyhiányra hivatkozva tettek át a Șincai szakközépiskolába. Az Elektromaros Iskolacsoport kínálatából eltűnt az elektronika- automatizálás szakos magyar osztály, az Aurel Dandea Vegyipari Iskolacsoportban pedig a jelek szerint teljesen felszámolnák a magyar tagozatot.

Az egyetlen kivétel az Traina Vuia Iskolacsoport, ahol miután az elmúlt években megszüntették a magyar tannyelvű fodrászosztályt, most autóvillamosság-szerelői szakkal bővülne a kínálat.


Csökkentették a magyar osztályok számát

Szászrégenben és Segesváron is, és meg akarják szüntetni az alig induló mezőgépészeti szakot a sáromberki szakiskolában.Összességében a VIII. osztályt végző közel 2 000, magyar tagozaton tanuló diák számára 1400 helyet biztosítanának (korábban a magyar helyek száma 1 800 volt). Ion Tușnea főtanfelügyelő szerint nem végleges dokumentumról, csak egy tervezetről van szó, ami március elsejéig nyeri el végleges formáját az érkező javaslatok figyelembevételével és az arányok betartásával.

Illés Ildikó, a magyar oktatásért felelős főtanfelügyelő-helyettes a Népújságnak megerősítette, hogy nem tudott a tervezetről, s azt is, hogy ígéretet kapott a főtanfelügyelőtől, hogy újratárgyalják a dokumentumot, és a gyerekek számának megfelelően tüntetik fel az osztályok számát.

Lakatos András, az RMDSZ oktatásért felelős alelnöke úgy nyilatkozott a Transindexnek, a törvény szerint minden 8. osztályt végzett diák számára biztosítani kell az anyanyelvén való továbbtanulás lehetőségét. Lakatos megígérte, utánanéz az ügynek, és ha valóban fennáll az osztályok megszüntetésének a lehetősége, az RMDSZ fel fog lépni ez ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS