2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RMDSZ-EMNT: lesz közös EP-lista

Kertész Melinda Kertész Melinda 2009. február 12. 19:53, utolsó frissítés: 20:09

A magyar összefogás listájának keresztelt, de az RMDSZ neve alatt bejegyzendő választási listát Tőkés vezeti. Az EMNT egyenértékű partner. Külön kampánystábok lesznek, és megalakul az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum.“Örömmel jelentem be önöknek, hogy létrehozzuk az európai parlamenti választásokon a magyar összefogás listáját, amelyen közösen szerepelnek az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltjei” - jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök az EMNT képviselőivel, Tőkés Lászlóval, Szilágyi Zsolttal és Toró T. Tiborral folytatott tárgyalások után tartott sajtóértekezleten.

>>Markó-Tőkés csúcs: odébb még az egyezség<<
>>Szász Jenő: ha ezt együttműködésnek lehet nevezni, akkor sok sikert kívánok<<


A tárgyaláson a Szövetség részéről az elnök mellett jelen volt még Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László és Kovács Péter ügyvezető alelnökök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója is.Markó elmondta, az EP-választási listát az RMDSZ és a tulipán jele alatt jegyzik be, de az EMNT egyenértékű partnerként szerepel majd a kampányban. Hozzátette,


a Tőkés László vezette listán

az RMDSZ, illetve az EMNT által jelölt személyek 75, illetve 25 százalékban szerepelnek majd.

A felek abban is megegyeztek, hogy a negyedik hely az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsé lesz. “Megállapodtunk a listával kapcsolatos minden konkrét feltételben, beleértve azt is, hogy egyeztetési kötelezettségünk lesz, tehát konzultálunk a listán szereplőkkel” - közölte a szövetségi elnök.

Markó tudatta, a közös listára vonatkozó megállapodást február 22-én, lehet, hogy Kolozsváron, de valószínűbb, hogy Marosvásárhelyen írják alá. A tárgyaló felek egyetértettek a távlati együttműködés és a közös politikai célok egyeztetésének lehetőségével is.

Éppen ezért április 3-án létrehozzák az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF) is, amely paritásos alapon működik majd, konszenzussal hozza döntéseit, és arra lesz hivatott, hogy fontos koncepciós és stratégiai kérdésekben közös nevezőre jusson a két szervezet. A szövetségi elnök az EMEF keretén belüli tevékenység egyik kiemelten fontos témájaként említette a közös autonómiakoncepció kidolgozását.


Visszatérve az európai parlamenti választásokon való részvételre, Markó elmondta, abban is megegyeztek az EMNT képviselőivel, hogy létrehoznak egy, a kampánnyal kapcsolatos teendőket és elképzeléseket egyeztető közös kampány-koordinációs bizottságot, noha mindkét szervezet külön kampánystábot is működtet. “Az európai parlamenti választások alkalmából kidolgozunk egy közös keretprogramot is, amelyben mindenki bemutathatja a közös céljait és elképzeléseit” - tette hozzá Markó.

Tőkés László EP-képviselő örömét fejezte ki azt illetően, hogy a Szövetség és az EMNT második találkozóján elvi megállapodásra jutottunk.


”Sikerült felülemelkedni a pártpolitikai korlátokon,

nagyon fontos körülménye volt a megegyezésnek, hogy ellenzékbe került az RMDSZ. Ez a tény közel hozott bennünket, mint kisebbségi szervezeteket, mert eddig a kormányban való részvétel visszatartó hatással volt a magyar-magyar megegyezés tekintetében” - értékelte az EMNT elnöke.

Emlékeztetett Sólyom László magyar köztársasági elnök autonómiát támogató hozzáállására - aki lehetségesnek tartja az erdélyi magyarság autonómiájának megvalósítását - ugyanakkor figyelmeztetett Traian Băsescu államelnöknek a székelyföldi autonómiával kapcsolatos elutasító magatartására is.

“Ezeket a körülményeket azért említettem meg, hogy érzékeltessem, milyen összefogásra van szükség az autonómia megvalósítása érdekében” - mondta, majd beszámolt arról, hogy tavaly decemberben, az Európai Parlamentben


a román delegáció közreműködésével

kihúzták az autonómiáról, kollektív jogokról szóló megfogalmazásokat az alapvető jogokra vonatkozó jelentésből. “Árral szemben kell úsznunk az autonómia megvalósítása érdekében. Úgy kell összefognunk, ahogyan a múlt heti sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen az egyházak, az RMDSZ, és az MPP tette, és maximáljuk a bejutó képviseletünk számát is az Európai Parlamentbe” - jelentette ki Tőkés.

Hozzátette, ha az erdélyi magyarságnak lesz önrendelkezése, nem kell majd alkudoznia egy-egy magyar tisztségviselői hely tekintetében, mert mindezek törvényes módon és keretben megoldódnak.

Tőkés László ismertette, a mai tanácskozáson előirányozták rövidtávon a kisebbségi autonómia tanács közös létrehozását, amit egyébként az RMDSZ legutóbbi kongresszusán is határozatba foglaltak már.

Végül az EMNT elnöke megértésre kérte fel mindazokat, akik nem örvendenek a közös EP-jelöltlistának, azzal érvelve, hogy a két szervezet plurális egységben jobban tudja a magyar kisebbség ügyét képviselni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS