2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MPP-kongresszus: mindenki meg van hívva, és muzsikával kezdenek

S. Z. 2009. március 11. 17:09, utolsó frissítés: 2009. március 12. 10:47

Azt nem tudni, hogy Csinta Samu indul-e Szász Jenő ellen, vagy sem. Egyáltalán, semmit nem tudni. #b#[kommentekkel]#/b#Bár értesüléseink szerint a kongresszusi küldöttek megkapták a meghívót a Magyar Polgári Párt (MPP) szombati, gyergyószentmiklósi kongresszusára, a fórummal kapcsolatban egyelőre több a kérdőjel, mint a bizonyosság.

Az Országos Tanácsot (ez a kongresszus megnevezése az MPP-ben) szervező országos elnökség egy tagja, Orbán Mihály például tegnap lemondott tisztségéről, részben egészségügyi problémák, részben pedig a kongresszus megszervezése alatt tapasztalt szabálytalanságok miatt.


Mindenki meg van hívva


Orbán főként amiatt aggódik, hogy bár a párt alapszabályzata szerint csak a 131 küldöttnek van szavazati joga a kongresszuson, a párt alapító elnöke, Szász Jenő mintegy 600, különféle önkormányzati tisztséget betöltő MPP-tagot is meghívott: helyi és megyei tanácsosokat, polgármestereket, valamint a helyi szervezetek vezetőit.

Ők a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Líceum sportcsarnokában gyűlnek össze. A szervezés profizmusát jól érzékelteti, hogy például nem világos, szavazáskor hogyan lesznek különválasztva a meghívottak a küldöttektől, akiknek szavazati joga van.

Gyanítható, hogy Szász amiatt folyamodott ehhez a megoldáshoz, mert arra számít, hogy a meghívottak majd megerősítik tisztségében – annak ellenére, hogy ez a szavazás alapszabályzat-ellenes lenne, és bíróságon meg lehetne támadni.

Azért is különös ez, mert így – ha gyakorlatilag mindenki meg van hívva – teljesen fölöslegesen választották ki küldötteiket a megyei szervezetek.


A programban vita nem szerepel

Az országos elnökség által összeállított program alapján inkább népünnepély, mint munkajellegű rendezvény körvonalazódik: erre utal például az, hogy eleve déli 2 órakor, egy Kormorán-fellépéssel kezdődnek a “munkálatok”. Szász Jenő beszámolóját nem követi vita, a program szerint hozzászólásokra sem lesz lehetőség, hanem egyből elfogadják majd az alapszabály-módosító javaslatokat, valamint a programot. A “jövőépítés” című, homályos programpont után kezdődik az ünnepi rész – és csak ennek lejártával kerül sor az országos elnökség, valamint a bizottságok megválasztására.

Gazda Zoltán háromszéki alelnök arról beszélt a helyi sajtónak, hogy mivel az utolsó pillanatig függőben maradt az, hogy lesz-e tisztújítás vagy sem, a megválasztandó tisztségekre nem írtak ki pályázatot, nem határoztak meg feltételrendszert, nem tudni, meddig és ki jelentkezhet.


Indul-e Csinta? További kérdés, hogy hagyják-e

Az sem világos, hogy Csinta Samu indul-e vagy sem Szász Jenő ellen: tegnap nyílt levélben kérte az MPP húsz vezetőségi és egyszerű tagja Csintától, hogy vállalja a jelöltséget – ő azonban egyelőre nem adott világos választ a felkérésre, és telefonon jelenleg nem elérhető.

Csakhogy az alapszabályzat szerint a jelöltek indulását az országos elnökség hagyja jóvá: kérdés, hogy a holnap ülésező testület nyugtázza-e Szász Jenő kihívójának indulását. Azért kétséges ez, mert az országos elnökséget az MPP elnöke nevezte ki, aki egyébként maga is tagja a testületnek. Tőkés András, a testület tagja úgy nyilatkozott a Transindexnek, hogy amennyiben lesz Szász Jenőnek ellenjelöltje, akkor az országos elnökség jóváhagyja az indulását.


Az országos elnökség helyzete sem világos

Az országos elnökség létszáma egyébként jócskán megcsappant az utóbbi időben: a 7 tagú testület 4 tagúvá vált Orbán Mihály lemondásával. MPP-s forrásaink szerint a létszám tovább fog csökkenni, ha Csinta nem indulhat a Szász ellen. Hogyha pedig háromtagúvá válik az országos elnökség, akkor a párt statútuma szerint általános tisztújítást kell kiírni.

És végül még egy csavar: mivel Tőkés András a közelmúltban Maros megyei MPP-elnök lett, nem tiszta, hogy részt vehet-e az országos elnökség munkájában vagy sem. Az alapszabályzat nem tartalmaz erre vonatkozó, egyértelmű iránymutatást, ugyanakkor maga Tőkés András is beismerte kérdésünkre, hogy a két funkció összeférhetetlen. Azonban úgy látja, nincsen értelme a közeli kongresszus előtt beadni a lemondását, mely automatikus tisztújítást eredményezne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS