2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Március 15. Kolozsváron: felvonulásdömping

Fülöp Noémi, Dunai László 2009. március 15. 18:22, utolsó frissítés: 2009. március 16. 10:49

Négy megemlékezés és felvonulás közül választhatott az, aki a napos vasárnap délelőttöt Kolozsvár központjában töltötte: alternatív beszámoló fotókkal.A borúlátó időjárásjelentéseket (zuhogó eső és hideg) meghazudtolva ragyogó tavaszi napsütésben zajlottak a március 15-i megemlékezések és felvonulások Kolozsváron. A kínálatban mindenki találhatott kedvére valót: elsőként a magyar ifjúsági szervezetek zászlós felvonulása indult útnak a Protestáns Teológiai Intézet elől, nem sokkal később az Avram Iancu téren a névadó tiszteletére szervezett hivatalos megemlékezés kezdődött.


Időközben a Memorandisták emlékművénél a Noua Dreaptă szélsőjobboldali szervezet tagjai és szimpatizánsai gyülekeztek a szintén Avram Iancura emlékező felvonuláshoz, míg a Szent Mihály templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött az RMDSZ szervezte hivatalos ünnepség.


Az összes rendezvény incidensek nélkül zajlott,nem annyira a jó szerencsének, mind inkább a gondos szervezésnek és az impozáns rendőri jelenlétnek köszönhetően. A Noua Dreaptă gyülekezőhelye körül például rohamrendőrök figyelmeztették a járókelőket: aki nem a felvonulásra érkezett, inkább kerülje ki az emlékművet, és csak saját felelősségére merészkedjen közelebb.


A nacionalista szlogeneket skandáló jobboldaliak háta mögött feltűnt egy kokárdás, magyar zászlós kamikaze-jelölt is, ám az őt eltanácsoló rendőrökön kívül csak néhány sajtós vett róla tudomást.


A magyar ifjúsági szervezetek képviselői a szentmise után a hivatalos menethez csatlakozva érkeztek meg a volt Biasini szállóhoz, ahol többek között a hivatalos Avram Iancu-megemlékezésen is részt vevő Sorin Apostu kolozsvári polgármester mondott beszédet.

>> Románia államelnökének üzenete március 15-e alkalmából >>

>> Emil Boc miniszterelnök (Kolozsváron is felolvasott) üzenete >>

A megemlékezésen mindössze egy hátul álldogáló román öregasszony


bizonyult rendzavaró elemnek,


aki félhangos „szégyentelenek” (neruşinaţii) beszólással nyugtázta László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete elnökének beszédét. Ám mire a koszorúzás elkezdődött, fejcsóválva elballagott a helyszínről.


Délután négy órára már kiürült a város. Az ünnepi program a Magyar Operában folytatódott a Mária főhadnagy című előadással, estére pedig ifjúsági ünnepi műsort szerveznek Mátyás Király szülőháza előtt, valamint gyertyás megemlékezést a Mátyás szobornál.

Aki pedig nem fáradt el a friss levegőn töltött vasárnap alatt, ingyenbelépős magyar bulin tombolhatja ki magát az Irish & Music Pubban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS