2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord: 1,5 milliárd euróba kerül a Brassó-Comarnic autópálya

Kertész Melinda Kertész Melinda 2009. május 14. 16:35, utolsó frissítés: 2009. május 15. 13:20

Jövőre kezdődhet a Brassó-Comarnic autópálya építése. A munkálatok költségét a vállalkozó állja, cserében 26 évig, évente 180 millió eurót kap a kormánytól.


Első alkalommal szerződtetett állami-magán partnerség (private-public partnership) alapján autópálya építésre céget a román állam: a Brassót Comarnic-kal öszekötő 58 kilométernyi autópálya megépítésének jogát a Vinci Concession, Aktor Concession, Vinci Construction Grand Projets és Aktor vállalatokból álló konzorcium nyerte meg.


A koncessziós szerződés 30 évre szól.

Radu Berceanu szállításügyi miniszter kijelentette, a munkálatok 2010-ben kezdődnek el, és négy évet tartanak. "2014-ben már használhatjuk az autópályát" - mondta.

Hozzátette, a koncessziós szerződés lejárával az állam fogja eldönteni, hogy meghosszabbítja-e az autópálya kezeléséről szóló szerződést, újabb közbeszerzési versenytárgyalást ír ki, vagy az országos szakvállalat hatáskörébe utalja át az útszakasz adminisztrációját.A koncessziós szerződés szerint a konzorcium saját forrásokból építi meg az autópályát, majd a munka átvételétől számított 26 éven keresztül a román állam évente 180 millió euró fizet ki a vállalkozónak.

Az 58 kilométernyi autópálya megépítéséről szóló szerződés értéke 1,5 milliárd eurót ér - mondta Berceanu. Hozzátette, a megállapodás szerint a konzorcium egy kilométernyi utat 21,18 millió euróból épít meg.

Azonban ha a megvalósítandó kilométerek számát, vagyis 58-at a Berceanu által emlegetett összeggel megszorzunk, akkor az eredmény nem 1,5, hanem


valamivel több mint 1,2 milliárd euró.

A Világbank jelentése szerint Romániában az egy kilométer autópálya építésének költségei 40 százalékkal haladják meg az európai átlagot.

Például a Bechtel az Aranyosgyéres és Bors közötti útszakaszt kilométerenként 13,2 millió euróért építi, a Cernavodă-Konstanca közötti szakasz pedig kilométerenként több, mint 7 millió euróba kerül.


Mircea Geoană, a szenátus elnöke februárban arról számolt be, hogy a Világbank a Bechtel által épített észak-erdélyi autópályának és a Cernavodă-Konstanca közötti szakasz építésének költségeit is elemző jelentésében megállapította, a román állam az európai átlagárakhoz viszonyítva egy kilométernyi autópályáért 40 százalékkal többet fizet. Azonban ezek az árak eltörpülnek a Comarnic-Brassó útszakasz költségei mellett.

Tánczos Barna, Szállításügyi Minisztérium korábbi államtitkára a Transindex kérdésére elmondta, a Brassó-Comarnic szakasz esetében a 21,18 milliós kilométerenkénti építési költség


nem túlzott érték.

Szerinte az állami-magán partnerségi rendszer jelenleg a lehető legjobb konstrukció Románia számára, hiszen az ország rendelkezésére álló források nem elegendők azoknak az autópályáknak a befejezésére, amelyeknek a megépítését kilátásba helyezték.

Elmondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben a kormánynak, szállításügyi minisztériumnak más megoldása, lehetősége nincs, ezért koncessziós szerződések révén próbálják a szükséges autópályákat megépíteni.


"Egy ilyen koncessziós szerződésről azt kell tudni, hogy az üzemeltetés az illető társaság feladata. Amíg a minisztériumban voltam, addig a nagy dilemmát és a tárgyalás egyik legkényesebb pontját azt képezte, hogy a forgalom-kockázatot ki vállalja be. Arról van szó, hogy autópálya-díjból befolyó összegekből kellene normális körülmények között az autópályát működtetni, de senki nem tudja felbecsülni, hogy tíz év múlva milyen forgalom lesz majd ezen az útvonalon. Ezt nevezik forgalom-kockázatnak - magyarázta Tánczos.

Kifejtette, abban az esetben, ha valóban 180 milliót fizet ki a kormány a görög konzorciumnak, ez azt is jelentheti, hogy


a teljes forgalom-kockázatot átvállalja.

Véleménye szerint ez nem a legjobb megoldás az állam számára. "Vannak olyan precedensek, amelyek során a teljes kockázatot átvállalta az építő cég, azonban az a kis forgalom miatt ellehetetlenült az autópálya működtetése. Így az állam visszavásárolta utólag az autópálya üzemeltetését. Az sem jó megoldás, hogy a teljes forgalom-kockázatot az állam vállalja át. Ezt a kockázatot mindenképpen meg kellett volna osztani, ilyen formában szenzációs üzlet ez a vállalkozónak" - ítélte meg.

A Világban jelentésével kapcsolatosan elmondta, sajnos, Romániában gyakorlatilag nem is beszélhetünk az autópályák kilométerenkénti költségeiről, mivel az elmúlt években nem történt autópálya-átadás. "Akkor tudnánk erről érdemben beszélni, ha az elmúlt 2-3 évben átadtunk volna 100-200 kilométer autópályát" - mondta.

Bulgáriában az autópályák egységes költsége kilométerenként 4,22 millió euróra rúg, Lengyelországban pedig 5 millióból valósítanak meg ugyanekkora szakaszt.

Jó hír viszont, hogy a Comarnic-Brassó utvonalon a kisajátítások nem okoznak majd gondot, mivel a nyomvonalon található telkeknek a 80 százaléka a Romsilva és az Országos Vízgazdálkozási Vállalat tulajdonát képezik.

Az autópálya használati díját száz kilométerenként 1,75 eurónyira szabták meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS