2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bálványosi szabadegyetem: egy korszak lezárása

Fülöp Noémi 2009. május 28. 17:56, utolsó frissítés: 2009. május 29. 10:13

Jövőtől megújul Tusványos, a szervezők pedig arra készülnek, hogy intézet formájában állandósítsák a szabadegyetem betöltötte funkciókat.Egy korszak lezárásának tekinthető az idei, 20. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – mondta el Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke mai, kolozsvári sajtótájékoztatójukon. Hozzáfűzte azt is, jövőtől új szervezőcsapatra, és ezzel együtt megújult Tusványosra számíthatnak a résztvevők.

A július 14. és 19. között, a hagyományos tusnádfürdői helyszínen sorra kerülő rendezvényen azonban még az eddigi szerkezetet és tartalmat viszik tovább. A fő témák között lesz a kikerülhetetlen gazdasági válság, az új Európa kialakulása, a magyar összefogás és persze az aktuális romániai politikai események is.

>> Tusványos megújult honlapja >>

A szervezők azonban már évek óta úgy érzik: nem elegendő évente egyszer néhány nap azon funkciók számára, amelyeket Tusványos betölt, mondta el Toró. Kifejtette, a szervezők már a kilencvenes évek elejétől foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy állandósítsák a szabadegyetem funkcióit, idén pedig elhatározták, hogy
megalapítják a Bálványosi Intézetet.

Az intézmény a tervek szerint megőrzi Tusványos politikai műhely-jellegét, foglalkozik majd képzések szervezésével, publikációs lehetőséget biztosít interneten és nyomtatott formában. “Mindezt úgy, hogy közben továbbvigye a szabadegyetem szellemiségét és témáit, illetve az ottani szürkeállomány-tőkét” – fogalmazott Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök.


Az erdélyi think tanknek szánt Bálványosi Intézetet a Tusványost alapító és működtető civil szervezetek működtetik majd, uniós, magyarországi és romániai pályázati alapokból. Szilágyi elmondta, szeretnék megőrizni a három: erdélyi magyar, magyarországi és román pillért, amely a szabadegyetemen is jelen volt.

A remények szerint 2009 második felére megalapuló, 2010-re már stabilan működő intézmény pilóta-projektjének előkészítése az idei szabadegyetemen zajlik majd.


Tusványos idei jelszava a Természetesen!,

amely Sándor Krisztina főszervező elmondása szerint a rendezvény örökzöld jellege mellett a környezetvédelemre is utal. A szabadegyetem zöldebbé tételében a Zöld Székelyföld Egyesület, valamint a Zöld Erdély Egyesület programjai lesznek a szervezők segítségére.

A főszervező közölte, a gazdasági válság a rendezvény támogatóinak sorát is érintette, ez elsősorban a koncertek mennyiségében tükröződik majd. Fellép majd a Quimby, az Edda, a Tankcsapda, a The Big Man Band, a Zanzibar, a Role, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Péterfy Bori and the Love Band. Ugyanakkor folytatni szeretnék a tavaly sikeresnek mutatkozó tábortűz körüli, esti gitározásokat is. Nem hiányoznak majd


a hagyományos helyszínek és programok:


a fősátor mellett a Jakabffy műhely, a médiaműhely, az Európa sátor, a Corvina sátor, a Sapientia-PKE sátor, a Zöld sátor, az Esélyegyenlőség sátor, a Keskeny út sátor és a Borsátor is jelen lesz.


Az évforduló tiszteletére kisfilm készül az eddigi húsz rendezvényről, illetve azok meghatározó szereplőiről, amelyet a táborban vetítenek majd le. A szabadegyetem idejére jelenik meg a Pro Minoritate folyóirat Tusványossal foglalkozó különszáma, és a helyszínen berendezik majd a Tusványos Múzeumot is.

Különleges programot szánnak a szervezők csütörtökre, amikor fél napot Bálványoson tölthetnek majd az érdeklődők a rendezvény alapítóival. Ugyanitt életfát állítanak fel az évforduló tiszteletére. A belépő a szabadegyetem teljes idejére 60 lejbe, egy éjszakára 15 lejbe kerül majd sátorozóknak, kempingházban pedig 30 lejbe kerül majd egy éjszaka.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS