2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emlékek az aranykorból: egy film, nem hat

Fülöp Noémi, Márton Emő 2009. május 30. 16:44, utolsó frissítés: 2009. június 01. 09:13

Cristian Mungiu és a filmkészítő csapat beszélt a tegnap romániai premierben bemutatott moziról.Az Emlékek az aranykorból (Amintiri din epoca de aur) nem fesztiválfilmnek, hanem közönségfilmnek készült - hangsúlyozta Cristian Mungiu rendező délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett a film rendezésében közreműködő Constantin Popescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer és Răzvan Mărculescu is, a filmben szereplő két színésszel együtt.

"Kíváncsi vagyok, hogyan fogad majd a romániai közönség egy vígjátékot - nagyon rég nem készült vígjáték az országban" - fogalmazott Mungiu. A filmet tervei szerint


szeptember-októbertől vetítik majd


Romániában, és a rendező úgy tervezi, olyan városokban is szervez majd vetítéseket, ahol már nem működik mozi.

>> Üres termek az aranykorszakból - Mozimentést indított a megnyitón a TIFF >>

A film különböző lehetséges értelmezéseit illetően Mungiu kijelentette, a filmkritikusok arra jók, hogy a rendező megérthesse a saját filmjét. Majd komolyra fordítva a szót, elmondta, hogy soha nem foglalkozik az általa rendezett filmek lehetséges másodlagos-, harmadlagos jelentéseivel, kizárólag a történet érdekli.


"Nagyon örvendtem annak, hogy a hat rövid történetet egyetlen filmként kezelték és emlegették Cannes-ban - tette hozzá Mungiu. - A legnagyobb dícséret, amit a francia filmfesztiválon kaptam, az volt, hogy senki nem ismerte fel, melyik epizódot rendeztem én, és melyiket a többiek."

Az Emlékek az aranykorból-t azonban két, 90-90 perces részben vetítik úgy a TIFF-en, mint később az ország különböző mozijaiban. Ennek a rendező szerint technikai okai vannak: a három órás film


nem férne bele egyetlen mozi műsorrácsába sem.

Ugyanakkor ügyelni fognak arra, hogy a két részt egy napon, lehetőleg egy-két órás szünettel nézhesse meg a közönség.


Mungiu ugyanakkor arra is kíváncsi, milyen emlékeket ébreszt majd fel a film a 35-40 éves, illetve az ennél idősebb nézőkben. Közölte, már összegyűjtött néhány újabb városi legendát a kommunizmus idejéről, amelyek nem föltétlenül alkalmasak arra, hogy film készüljön belőlük - de azért szimpatikusak. Ezeket nemsokára a film honlapján olvashatják majd az érdeklődők.

Ugyanakkor az ősszel elkezdődő vetítések apropóján a rendező azt tervezi, többek között urban legend-versennyel próbálja majd felhívni a figyelmet filmjére. Mungiu ugyanis a fesztivál szervezőihez hasonlóan elgondolkodtató jelenségnek tartja, hogy a multiplexeket leszámítva maroknyira csökkent a moziba járó közönség száma. "Lassan senki nem jár majd moziba a párocskákat leszámítva" - mondta a rendező.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS