2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eörsi: "az EU gyógyír a szerencsétlen népszavazás okozta sebekre"

2005. december 08. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

A kisebbségi törvény, az egyházi ingatlanok visszajuttatása, a magyar nyelvű egyetemi oktatás kérdése szerepelt az Eörsi Mátyás vezette magyar parlamenti delegáció és Markó Béla szerda esti bukaresti megbeszélésének napirendjén. Az Európai Ügyek Bizottságának küldöttségét a SZDSZ-honatya vezeti, tagjai Hörcsik Richárd (Fidesz) és Kocsi László (MSZP), mindketten a testület alelnökei.

Markó méltányolta, hogy a magyar EP-képviselők egyöntetűen állást foglaltak a kisebbségi törvény elfogadása mellett. Eörsi kifejtette: fontos, hogy Románia és a romániai magyarság is kellő pénzügyi forráshoz jusson majd, ez az egész EU-nak is érdeke, hiszen az integrációs szervezet egészének a versenyképességét fokozhatja.

Egy évvel a tavalyi december 5-i népszavazás után milyen változások mentek végbe a romániai magyar és a magyarországi közvéleményben? – a Távirati Iroda kérdésére Eörsi kifejezte reményét: ha sikerül bebizonyítani, hogy milyen előnyöket hoz az EU a romániai magyarság számára, ezáltal sikerülhet begyógyítani e "szerencsétlen, senki által nem kívánt népszavazás" által okozott sebeket.

Markó utalt arra, hogy állampolgárság-kérdésben továbbra is eltérő álláspontot vallanak a felek. Ez a népszavazás, illetve a határon túli magyarokat ért sokk annyit mégis használt – mondta –, hogy ma már mindenki azon gondolkozik, hogyan lehetne ezt a kérdést megoldani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS